Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Hrajeme si s filtry. Jednoduché tipy jak docílit krásných a originálních fotek

O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
focení s filtry
Focení s filtry

Filtry nejsou žádnou novinkou. Vylepšování fotografií pomocí filtrů se stalo doslova trendem. Zvolit si můžete z celé řady možností. Některé najdete přímo v mobilním telefonu nebo tabletu u vašeho fotoaparátu, jiné v aplikacích nebo už i na sociálních sítích. Sáhnout můžete také po speciálních programech a aplikacích, určených pro editaci vašich snímků. Rozhodli jsme se vám představit nejoblíbenější možnosti úprav a filtrů.

Práce s posuvníky

Filtry zpravidla nabízí pouze jednu předvolbu, a to nastavení intenzity filtru. Jiné ale umožňují i pokročilejší změny nastavení. Ty můžete nejčastěji upravovat pomocí tzv. posuvníků.

  • Jas – pomocí jasu můžete ztmavit nebo zesvětlit vaši fotografii. Dělejte tak v případě, že nebylo možné nastavit světlo během samotného fotografování. Díky úpravě jasu můžete dodatečně zvýraznit nebo skrýt tmavší a světlejší části na fotce.
  • Kontrast – s pomocí kontrastu můžete změnit intenzitu rozdílu mezi nejjasnější a nejtmavší částí obrázku. Čím větší rozdíly, tím větší kontrast. Když si budete chvíli hrát, ihned pochopíte co a jak.
  • Sytost – zvyšuje nebo zeslabuje intenzitu všech barev na fotografii, bez ohledu na to, jak jsou zářivé.
  • Ostrost – měli byste tušit, že dodatečné zaostření nedokáže opravit rozmazanou fotku. Pokud jde ale o drobnou nianci, může vám pomoci zaostřit alespoň některé části obrázku a nechat je tak vyniknout.
  • Stíny a zvýraznění – neboli shadows a highlights. Stín je ztmavená oblast objektu, která neměla přístup ke světlu. Zvýraznění (highlights) jsou opakem stínů. Jsou vytvářena intenzivním osvětlením různými typy odrazů nebo difúzí světla. S tímhle posuvníkem docílíte zajímavých fotek.
  • Zrnění – pokud toužíte po tom, aby vaše fotka vypadala jako starodávná, pak se vám bude hodit tenhle posuvník. Efekt zrna totiž dodá výslednému snímku retro a analogový vzhled. A i když je zrnění primárně považován za defekt fotografie, dnes se tento efekt stal moderním prostředkem uměleckého vyjádření. 
K TÉMATU  Nejste fotogenická? Omyl. Pouze neznáte svůj správný úhel

Hrajeme si s filtry a nastavením

Černobílá elegance

I když mají barevné fotografie své nezaměnitelné kouzlo, úprava vašeho snímku do černobílé podoby může být v mnoha případech skvělou volbou. Fotografii tento efekt dodá vintage vzhled. Mnohem lépe také vynikne textura, tvary a kontrasty.

Černobílá fotografie vám dovolí využít hry světla a stínu u jednoduchých předmětů. Podobné snímky se hodí například pro zachycení grafických a geometrických prvků. Černobílý filtr si můžete nastavit už při samotném focení, nebo následně fotografii upravit v editoru v telefonu.

Předvolené filtry v telefonu

V editoru svého telefonu najdete několik základních předinstalovaných filtrů, které se hodí pro celou řadu snímků a scénářů. Dobrou zprávou je, že si tyto filtry můžete následně ještě doupravit. Mezi nejoblíbenější patří filtry, které mají teplý žlutý odstín. S jejich pomocí bude vypadat vaše výsledná fotografie jako z minulého století. Hra s filtry je zábavná a mnohdy vás mile překvapí výsledek.

Na začátku je dobrá fotografie

Než se ale pustíte do úprav, potřebujete dobrou a kvalitní fotografii, se kterou můžete pracovat. A tak se určitě vyplatí mít nějaké základní znalosti o tom, jak se správně fotí. Například co je zlatý řez, jak fotit, aby bylo světlo v nejlepší poloze, co všechno si pohlídat, než zmáčknete spoušť… Je jedno, zda fotíte mobilním telefonem, tabletem nebo fotoaparátem. Na internetu najdete mnoho tipů a naučit se je vám zabere jen chvilku.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Je kabelka vaší nepostradatelnou společnicí, bez které málokdy vyjdete z domu? Přesně pro vás jsme sepsali průvodce, jak si takovou dokonalou kabelku vybrat, aby byla nejen elegantní, ale i praktická. A hlavně ladila k vaší postavě!
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Nadměrné pocení se týká mnohých z nás, a to zdaleka nejenom v létě. Jde o onemocnění zvané hyperhidróza a údajně jí trpí 4 % světové populace. Jak se proti ní dá bojovat a je vůbec léčitelná?
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Říká se, že muži všeobecně upřednostňují spíše ženy blondýnky a s dlouhými vlasy. Ale je tomu skutečně tak? Vážně černovlásky s krátkými vlasy nemají u mužů šanci?
Váš přítel má z předchozího vztahu dítě a vy se obáváte, zda novou situaci všichni obstojně zvládnete? Máme pro vás několik tipů, se kterými se na celou situaci můžete podívat z té lepší stránky. Co dodržet, aby to fungovalo?
Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.

Výběr článků

Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc?  Proč káva nebo kola do pitného režimu nepatří? Zatěžujete pitným režimem své tělo nebo mu naopak děláte dobře? Snažili jsme se to zjistit. Tak čtěte, ať víte víc!
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.

Nepřehlédněte

Měl to být hit, naslibovali nám nejdrsnější reality show. A místo toho máme v televizi pohled na táboření v exotice uplakaných celebrit. Survivor patří k nejsledovanějším a nejoblíbenějším reality show na světě. Asi nejslavnější je ale originální americká verze, kterou už 41 sezón moderuje Jeff Probst. U nás se vysílala pod názvem Kdo přežije.
Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek