Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Průvodce krásnou pletí. Jak se stravovat, aby vaše pleť byla svěží a vypadala zdravě

Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Průvodce krásnou pletí
strava a péče o pleť

Správná výživa je důležitou součástí péče o pleť. Platí pravidlo, že čím zdravější jste uvnitř, tím více je to vidět i navenek. Náš průvodce krásnou pletí vám poradí, jak se stravovat, aby vaše pleť zářila.

Pupínky se nevyhnou ani dospělým

Pupínky a akné trápí kvůli hormonálním změnám hlavně teenagery, ale nevyhýbají se ani dospělým.  Dříve se mělo za to, že důvodem jsou nezdravá jídla, jako je čokoláda s nízkým podílem kakaa, pizza nebo hranolky, které preferují právě mladí.

„Strava postavená na dennodenním příjmu průmyslově zpracovaných sacharidů vskutku může podporovat mírný, chronický zánět v celém těle, a tento dlouhodobý vliv bývá spojován s řadou zdravotních problémů včetně pupínků a akné,“ vysvětluje expertka na výživu Susan Bowermannová.

strava a péče o pleť

V hlavní roli kolagen a elastin

Struktura a pružnost kůže jsou z velké části postaveny na kolagenu a elastinu – proteinech přítomných těsně pod jejím povrchem. Jejich poškození může vést k prohloubení jemných linek a vrásek, které způsobují, že vypadáme starší, než doopravdy jsme. Proto je tak důležité chránit se proti škodlivému slunečnímu UV záření, které urychluje tvorbu tzv. volných radikálů – vysoce reaktivních molekul poškozujících právě kolagen s elastinem.

Jak může strava pomoci pokožce

Antioxidanty, látky hojně se vyskytující v pestrobarevném ovoci a zelenině, bojují proti vzniku volných radikálů. Existuje jasný vztah mezi množstvím antioxidantů v kůži a její strukturou. Pokožka s nízkým obsahem antioxidantů je hrubší, zatímco pokožka s jejich vysokým obsahem bývá hladší a pružnější.

Co jíst pro zdravou pokožku

Ryby

„Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, které tělo použije pro tvorbu kolagenu a elastinu. Zároveň obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež mají protizánětlivé schopnosti. Obzvlášť bohaté je maso lososa a pstruha. Tyto zdravé tuky však obsahuje každé rybí maso, a proto jezte ryby klidně několikrát týdně,“ radí Susan Bowermannová.

K TÉMATU  Vše, co jste kdy chtěli vědět o mrkání. Dávejte si pozor, kde a na koho hodíte očkem
strava a péče o pleť
strava a péče o pleť

„Dobré“ sacharidy

Zkuste co nejvíce omezit průmyslové „bílé“ sacharidy a cukry. Nahraďte je „dobrými“ sacharidy – zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými cereáliemi. Tyto potraviny mají nižší glykemický index a jejich volbou tak snížíte celkové množství sacharidů ve své stravě.

Pestrobarevné ovoce a zelenina

Mnoho sytě barevných druhů ovoce a zeleniny má svoji barvu díky tzv. karotenoidům. Část z nich dokážeme využít při tvorbě vitamínu A, který je nezbytný pro tvorbu kožních buněk. Tělo totiž každý den nahrazuje 30 až 40 tisíc odumřelých kožních buněk. Toto ovoce a zelenina jsou zároveň bohaté na vitamín C, který se hodí při tvorbě kolagenu. Vitamín C a karotenoidy jsou rovněž antioxidanty bojujícími proti škodlivým volným radikálům.

strava a péče o pleť
strava a péče o pleť

Oříšky a semínka

Ořechy, které rostou na stromech, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, a semínka, například lněná nebo chia, poskytují tělu zdravé omega-3 tuky. Některé ořechy, obzvlášť ty para, jsou navíc skvělým zdrojem antioxidačního minerálu selenu. 

Tekutiny a zase tekutiny

Mají-li se živiny a odpadní látky rychle a správně pohybovat, potřebuje mít tělo dostatek tekutin. Skvělá je voda a díky obsahu antioxidantů také zelený čaj. Nezapomínejte tedy pít a obzvlášť ne v horku. Při pocení tělo díky tekutinám odplavuje z kůže odpadní látky.

TIP redakce: Pokud chcete mít zdravou pleť, přidejte do svého proteinového nápoje trochu lněných nebo chia semínek, která zajistí vysoký obsah omega-3. Přidejte do něj i kousky manga, jenž je zdrojem vitamínu C. Nezapomeňte ani na baby špenát jako zdroj karotenoidů. 

Použitý zdroj: Herbalife

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.
Lenčiny problémy začaly již na střední škole. Patřila mezi holky se střední postavou, vynikala ve sportu, a měla dobře našlápnuto na svou vysněnou vysokou. Vše se ale změnilo, když se jí nevydařil vztah, do kterého vkládala tolik nadějí.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.

Výběr článků

Pokud mají muž a žena mezi sebou nevyřčené problémy, které se navenek projevují pnutím, hádkami a napjatou atmosférou, je dobré se s někým poradit. Jako první vždy mezi partnery vyvstává otázka: A funguje to vůbec? Pokud s partnerem stále bojujete a nevíte, jak z té zacyklené smyčky ven, zde je vše, co potřebujete vědět o manželském poradenství.
Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.
V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.

Nepřehlédněte

Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek