Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Jídlo dokáže ovlivnit naše sny. Horký šálek si na noc raději nedávejte. Čemu se ještě vyhnout, když se vám špatně spí

Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Jídlo dokáže ovlivnit naše sny. Čemu se vyhnout, pokud se vám špatně spí
zdroj: 123RF.com

Není neobvyklé, že je nám po některých jídlech tak těžko, že nemůžeme spát. Ale jak je to s jídlem a sny? Ovlivní některé potraviny náměty či zabarvení našich snů? Vědecká komunita sice ještě bývá trochu skeptická, nicméně důkazy o souvislosti mezi nočním relaxem a nočními děsy přece jen existuje.

V hlavní roli sýr

Práce kanadských vědců Tore Nielsena a Russella A. Powella, jejichž zjištění uveřejnil odborný časopis Frontiers in Psychology, poukazuje na zajímavou skutečnost. Tahle dvojka se rozhodla zjistit, jak jídlo a strava ovlivňuje noční návyky. Z pozorování několika dobrovolníků vyplynulo, že zvlášť kořeněné a sýrové pochoutky patří na seznam potravin, které se u některých jedinců podílejí na poruchách snění.

Zatím však chybí detailní podrobnosti, nehledě na to, že uvedená studie vyvolává mnoho otázek. To však nic nemění na tom, že už Hippokratés, tedy nejslavnější lékař starověku a “otec medicíny”, věřil, že to, co jíme, sny jednoznačně ovlivňuje. Této teorii (možná nevědomky) nahrává i sama věda, podle které určité potraviny vyvolávají tělesné procesy, které se mohou na kvalitě nočních návyků skutečně odrazit.

Co na talíři, to v mozku?

Dokonce sám americký psycholog a vědec Gary Wenk z Ohijské státní univerzity hlásá, že podle našich mozků se jídlo neliší od drog nebo alkoholu. „Všechny potraviny a nápoje patří mezi chemické sloučeniny vyvolávající reakce. To, jak dané jídlo nebo pití působí na organismus, záleží na genetice, jakož i na fyzické kondici nebo přístupu ke stravování,“ uvádí zmíněný odborník v jedné ze svých publikací. V ní popisuje, že snění probíhá v různých fázích. 

Nejznámější je fáze REM (Rapid Eye Movement), během které sny odrážejí stav těla a prostředí. Zdají se vám samé hrůzy? Pak jsou prý na vině hlavně živočišné tuky a mléčné výrobky, mezi které patří již zmíněné sýry.

K TÉMATU  9 potravin, které mají omlazující účinky

Horký šálek před spaním je kontraproduktivní nápad

K dalším narušitelům také údajně patří čokoláda, káva, ostré koření a jakékoli potraviny nebo nápoje získané z fazolí, semen nebo lusků obsahujících víc stopových prvků. Ty totiž mohou mít psychoaktivní účinky. No a co se týče alkoholu, tak tam je věc jasná. Sny přicházejí, teprve až když tělo alkohol odbourá. V momentě, kdy se tak stane, noční příběhy mohou být trochu divočejší.

Obecně také platí, že lidé konzumující zdravou stravu s delšími intervaly mezi jídly mívají příjemnější a živější sny, zatímco ti s nekontrolovanými či citově podbarvenými stravovacími vzorci si častěji stěžují na děsivé a strašidelné příběhy. Opět se tak potvrzuje, že “jste to, co jíte”.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
V letošní sezóně budou absolutním hitem dámské lodičky v koženém provedení. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně a netušíte, proč a jakým způsobem je zakomponovat do svého outfitu, nevadí. My vám to totiž na následujících řádcích prozradíme. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi!
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Chcete být trendy i na podzim, tak musíte mít odstín vlasů medový. Tato barva nejenže rozzáří vaše vlasy, ale také perfektně ladí s atmosférou sklonku roku. Zahalte se do medové!
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?

Výběr článků

Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  

Nepřehlédněte

Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek