Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak se naučit cizí jazyk, i když už nechodíte do školy a odmítáte jazykové kurzy

Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Jak se naučit cizí jazyk bez jazykového kurzu. Zkuste sitcomy nebo recepty
zdroj: 123RF.com

Jak se naučit cizí jazyk během zábavy? Sledování filmů a seriálů je bezesporu jedna z nejoblíbenějších relaxačních činností. Toho si ostatně všímají jazykové školy a učitelé cizích jazyků, kteří filmy a seriály rádi využívají jako učební pomůcky.

Možná ale patříte k těm, kdo nechce chodit na kurz. Přesto máte možnost naučit se novou řeč, nebo se v ní zdokonalit, i když už jste školu opustily a jazykovým kurzům neholdujete. K zařízení domácí studovny vám v takovém případě postačí televize, počítač, nebo mobilní zařízení.

Zapomeňte na dabing i titulky

Podstatou při učení je zapomenout nejen na český dabing, ale také na české titulky. „Při sledování filmu v originále, pouze s českými titulky, lidé často neudrží pozornost u cizího jazyka a po chvíli ho přestanou vnímat a čtou pouze titulky. Vhodnější varianta je pustit si video například v anglickém znění a s anglickými titulky současně,“ říká učitelka anglického jazyka Alena Spurná. Že divák nebude některým slovům rozumět je přirozené.

Ideální je si video zastavovat

„Důležité je orientovat se v samotném ději, kterému většinou člověk porozumí už z obrazu. Díky tomu se studenti touto metodou učí vyvozovat z kontextu, což je při učení jazyka důležité,“ dodává Spurná.

Ideální podle ní je, pokud má divák možnost video zastavovat a některé pasáže si pouštět opakovaně. K tomu je možné využít internetové servery pro sdílení videí nebo například internetovou televizi.

Vybírejte, co znáte. Nejlepší jsou sitcomy

Pro sledování filmů a seriálů si podle něj divák může ve svém profilu nastavit preferenci audia a titulků. Stejně tak je možné jazyk měnit jen pro jednotlivé snímky. Podle konkrétního díla je potom možné nastavit nejenom angličtinu, ale i dalších sedm jazyků, od němčiny a francouzštiny až například po finštinu, případně originální jazyk filmu. Výhodou u současných internetových televizí je, že pokud se cizímu jazyku věnuje jen jeden člen rodiny, ale stejný film chtějí sledovat v televizi všichni, můžete si zapnout snímek v jiném znění třeba na svém mobilním zařízení. Nebudete tak o své studium ochuzené.

K TÉMATU  Andropauza: co to je a jak konkrétně muže potrápí?

Důležitou roli hraje samotný výběr pořadu. Vhodné je využívat filmy a seriály, které už divák zná v češtině. Nejjednodušší přitom bývají sitcomy, romantické filmy, ale například i pořady pro děti. Zkušenější studenti si mohou pustit sci-fi nebo detektivku. Pro opravdové fajnšmekry jsou potom konverzační snímky, filmy či záznamy divadelních představení v dobovém jazyce či různých dialektech.

Lepší než učebnice

Na rozdíl od výukových videí, která jsou natáčena přímo pro studenty, například jako přílohy k učebnicím, jsou klasické filmy či seriály pro mnoho lidí přirozenější. Studenti se naučí lépe vnímat často používané slangové výrazy, zkráceniny, a především se přirozenou cestou setkají i s často nedokonalou výslovností cizího jazyka, která je v reálném světě častá,“ vysvětluje lektorka německého jazyka Tereza Konečná.

Další variantou alternativní výuky může být kromě sledování filmů a seriálů také absolvování online kurzů. Větší interaktivita výuky vás může pozitivně stimulovat a opět je pravděpodobné, že dosáhnete výsledků lepších než při klasické konvenční výuce z učebnic. Pro výběr nejlepšího jazykového kurzu můžete využít recenze nejlepších online kurzů angličtiny.

Nezapomeňte na spisovnou verzi

Opomínat by se podle ní ale neměla ani spisovná verze. Ta je ke slyšení na zahraničních kanálech například ve zpravodajských a publicistických pořadech. Opomíjenou, ale užitečnou variantou, jak se naučit cizí jazyk, jsou také pořady o vaření. „Televizní kuchařky mívají často výbornou výslovnost a při popisu přípravy jídla nebo výběru surovin samy míchají, krájí, či berou suroviny do rukou, takže se divák jednoduše přiučí novým užitečným slovíčkům,“ dodává Konečná.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kvalitní pohorky oceníte nejen během výpravy na nejvyšší vrchol Tater, ale i při výstupu na Sněžku nebo na výletě k nejbližšímu hradu či zámku.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.
Polyamorie během posledních několika let přestává být tabu a začíná se k ní hlásit čím dál tím více lidí, a to včetně osob pohybujících se v showbyznysu. Co to povídáme, vlastně především celebrity polyamorii zpopularizovaly.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Snad každá žena touží po hezké a zdravě vyhlížející postavě. Ovšem jen hrstka z nich má opravdu dostatek času na to, aby trávila celé hodiny v posilovnách nebo jinými sportovními aktivitami. Možná právě proto se v poslední době stala hitem ultra krátká cvičení, která slibují jistý kompromis. Fungují ale vůbec?
Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.

Výběr článků

Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
Česání vlasů nevypadá jako velká věda a na první pohled se zdá, že se na něm nedá nic zkazit. Opak je ale pravdou. To, zda správně používáte svůj hřeben, má vliv například na to, jak moc se vám vlasy mastí, ale i na jejich celkové zdraví a vzhled. Otázka je tedy nasnadě. Češete se správně?

Nepřehlédněte

Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek