Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Užíváte-li si na dovolené lahůdek, pozor, ať se vám váha nevyhoupne nahoru. Raději všeho s mírou

Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Na dovolené si užíváte lahůdek. Ohlídejte, aby se váha nevyhoupla nahoru
zdroj: 123RF.com

30. 07. 2019

Netučné zmrzliny nejsou žádná výhra

Na dovolené máme tendenci si dopřávat. Vodové zmrzliny bez smetany sice neobsahují žádný tuk, ale také neobsahují žádné bílkoviny, takže vás nezasytí. Zato obsahují velké množství cukru, díky němuž se vám zvýší hladina glykémie, následně dojde k rychlému poklesu a brzy přijde hlad a chuť na další sladké. Pak toho sníte mnohem víc, než byste čekala.

Když už máte na dovolené chuť na zmrzlinu, dejte si spíš tvarohovou, která obsahuje bílkoviny a může nahradit běžnou svačinu. Nebo si doma rozmíchejte tvaroh či jogurt s čerstvým ovocem ze zahrádky a dejte zamrazit. Budete přesně vědět, co jíte.

Raději pizzu nebo maso s bramborami?

Těstoviny ze semolinové mouky jsou sice kaloricky přijatelné (cca 360 kcal na 100 g), ale důležité je, co k nim. Jakmile je vymácháte ve smetanové omáčce, hojně posypete parmezánem, kalorická hodnota i procento tuků jdou strmě vzhůru.

Zvažte, zda stojí za další hubnoucí trápení dát si pizzu Margherita a spotřebovat 801 kilokalorií, nebo plnohodnotný oběd sestávající ze 150 g restovaných kuřecích prsou bez kůže (251 kcal) a k tomu 100 g vařených brambor (86 kcal) a 200 g rajčatového salátu (jen olej, ocet, sůl, pepř – cca 55 kcal).

Připijte na západ slunce!

Každý den dovolené bývá ve znamení přípitků. Jen tak na pohodu, nebo s přáteli. Jestliže jste si oblíbila víno, máte tak trochu vyhráno. 1 dcl prosecca má 66 kcal, suchého sektu brut 120 kcal. Suché bílé víno o objemu 100 ml má jen 75 kcal, červené 80 kcal. Když si dáte střik, pochutnáte si a kalorický příjem ještě snížíte, protože vína nevypijete tolik.

Ale pozor na koktejly. V oblíbeném Mojitu (214 kcal) je spousta třtinového cukru. Možná si říkáte, že ten hnědý je ten správný, ale není to pravda. Cukr je stále cukr a na tělo působí stejně. Kupodivu ze srovnání koktejlů vychází dobře Piňa Colada, a to jak díky malému množství alkoholu, tak spoustě sodovky, která koktejl doplňuje.

K TÉMATU  Jak se rychle zbavit nachlazení? Lék najdete v přírodě

Dalším problémem při konzumaci alkoholu je, že vyvolává chuť k jídlu. A tak si najednou po večeři k tomu dobrému pití objednáte chipsy, sýrový talíř nebo další lahůdky, které se vám ve formě tuků hezky uloží v těle. Právě tehdy, když je tělo zaměstnáno spalováním alkoholu, energii z tuků nestačí spálit a rychle ji uloží.

Pijete nealko drinky? Připravte si je sama

250 ml ledového čaje má 994 kcal, a to je už vážně kalorická bomba. Přitom je tak jednoduché připravit si ho doma. Stačí použít kvalitní ovocný čaj, nechat ho louhovat v převařené vodě a případně trochu osladit medem, ochutit mátou či vhodným letním ovocem.

Docela dobře jsou na tom nápoje typu radler s různými ovocnými příchutěmi, které mají ve 100 ml průměrně 34 kcal, či nízkoalkoholické frisco s 53 kcal.

Zvláštní kategorií jsou piva, a to ne pro jejich kalorickou hodnotu, spíš proto, že se jich objemově vypije podstatně více, než jiného alkoholu. Světlá piva mají na 100 ml 37–44 kcal, ale kdo vypije jedno deci piva? Většinou to pánové a dámy pijí po půllitrech, a pak už kalorie naskakují, právě tak jako sacharidy, kterých je třeba v dvanáctistupňovém půllitru 21 g.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
Když jsem se zamilovala do Jáchyma, po čase mi prozradil, že má dceru. Ta žije s matkou a jejich rozchod nezvládá. A mě si zařadila na seznam lidí, které nebude mít už z principu ráda. Dcera je prostě nejvíc.
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
Nepříjemná nemoc, která hýbe současným světovým děním, se nevyhýbá ani známým osobnostem. Kdo ze slavných bojuje s nemocí COVID-19 a jaké má příznaky?

Výběr článků

Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.

Nepřehlédněte

V našem aktuálním článku se zaměřujeme na problematiku překonávání emocionálních výzev v průběhu ledna, často označovaného za nejdepresivnější měsíc v roce. Přinášíme deset odborně podložených tipů, jak proaktivně zvládnout toto období, zahrnující strategie podporující duševní pohodu a vhodné metody copingového chování. Náš článek vychází z psychologických a sociálních aspektů, poskytujících čtenářům nástroje ke zlepšení svého emocionálního stavu v průběhu této často náročné fáze roku.
Křečové žíly. Máte s nimi co dočinění i vy? Pak vám možná lékař kromě užívání speciálních léků doporučil i kompresivní punčochy. Jenže vážně přinesou nějaké výsledky? A kolik tahle sranda vůbec stojí? Já osobně je mám vyzkoušené a můžu vám nabídnout osobní pohled na věc…

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek