Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Připravujete se na nepříjemné jednání. Neprojektujte si předem ty nejhorší varianty a najděte nejlepší řešení

Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás
zdroj: 123RF.com

17. 05. 2019

Proč v důležitých rozhovorech selháváme?

Příprava na nepříjemné jednání může být pěkně stresující záležitostí. Daleko víc, než pak třeba jednání samotné. Stále se vám v hlavě motá, co asi řekne on a co na to odpovíte vy. Jak argumentovat, jak ubránit své stanovisko? Jak říci nepříjemnou pravdu a kritiku? Většinou je člověk vnitřně přesvědčen, že za vyhrocenou situací je nějaký zlomyslný záměr druhé strany. V dané situaci se pak necítí bezpečně a obranné mechanismy se zapnou na plné obrátky. Nastoupí emoce a ovlivní naše uvažování.

Připravte si vlastní postup, analyzujte situaci a stanovte si cíle

Aby se rozhovor nezvrhl v neproduktivní diskusi nebo hádku, připravte se na něj. To, co vám běhá v hlavě, má smysl. Vykrystalizuje se vám třeba i několik variant plánu, jak rozhovor vést. Nakonec je třeba vůbec nepoužijete, protože vždy záleží i na vašem protějšku. Nicméně budete mít možnost se na předmět jednání podívat z různých úhlů, a to vás připraví na různé reakce, které mohou z druhé strany přijít.

Důležité je, abyste měla dostatek času. Ideální je, když je jednání naplánováno na druhý den. Budete si moci vše rozmyslet a vytvořit plán. Uvědomte si, co vše má vliv na výsledek jednání. V mysli si stanovte, čeho chcete dosáhnout. Projděte si body, které se budou na schůzce probírat. Můžete si připravit i stručné písemné poznámky. Přehrajte si v duchu, jak se budete chovat a co budete říkat. Klidně si celý rozhovor řekněte nahlas. Zamyslete se nad výběrem slov i emocemi, které chcete použít.

Možná vás čeká bezesná noc. To zvládnete!

Nezabývejte se plánem na nepříjemné jednání celý večer. Jinak skončíte ráno nevyspalá a nenaladěná. A vy přece potřebujete mít dobrou náladu, abyste jednání zvládla v klidu. Raději si udělejte pestrý program a už nemyslete na plán, pro který jste se rozhodla. Domluvte si schůzku s přáteli, jděte do kina, zaběhejte si. Nebo vygruntujte byt. Hodí se jakákoli manuální práce. Napište si jednoduchou mantru a vždy, když přijdou myšlenky na zítřek, si ji přečtěte. Například: Jsem dobrá a umím svou práci. Můj šéf je to ví. Věřím ve slušné jednání a vzájemné pochopení.

K TÉMATU  Mužské vs ženské práce. Je všechno jen na vás nebo máte doma povinnosti rozdělené? Jak to doma vyladit, aby to klapalo?

Buďte klidná a držte se plánu, který jste si stanovila

Na samotném jednání neprojevujte negativní emoce. Jestliže je příležitost, uveďte jednání osobní poznámkou. Osvědčí se počasí, dobrá nebo špatná káva v automatu. Zkuste se vcítit do pozice druhé osoby, se kterou musíte vést nepříjemný rozhovor.  Určitě i ona má zájem, aby se situace vyřešila klidnou cestou. Možná vám protějšek váš plán, který jste si sestavila, překazí a rozhovor dostane jiný směr. Zhluboka se nadechněte.  Nespěchejte s reakcí. Vydržte být přátelská a empatická. Pokud však hrozí, že emoce převáží nad fakty, jednání ukončete nebo odložte. Lepší žádný momentální výsledek, než konflikt.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nově budou Francouzky moci mít děti i bez partnera. V Česku na tohle zatím mohou ženy zapomenout. Změna legislativy o umělém oplodnění je v nedohlednu.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
Když se dva partneři rozhodnou nastoupit společnou cestu, je to vždy dojemný okamžik. Tohle svatební video ale patří určitě mezi ty nejdojemnější!
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Už na gymnáziu jsem věděla, co chci dělat. Chtěla jsem se stát fyzioterapeutkou, pracovat s lidmi a pomáhat jim od bolesti. Jenže to nebylo tak snadné, na vysokou jsem se nedostala, ani napoprvé, ani napodruhé, a tak jsem to vzdala a rozhodla jsem se, že se stanu masérkou. A pak přišla hodně lákavá nabídka.
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.

Výběr článků

Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.

Nepřehlédněte

U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Silvestr je oslavou plnou světla, radosti a naděje, a pro rodiče s dětmi přináší otázku, jak tuto magickou noc nejlepším způsobem sdílet. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje otázce, kde trávit Silvestr s dětmi. Přinášíme tipy na rodinná přátelská místa a aktivity, kde můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle pro vaši rodinu a přivítat nový rok s radostí a láskou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek