Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Dlouhodobé hraní na tabletech a mobilech poškozuje zdraví dětí. Mění jejich strukturu mozku

Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.
Zdraví dětí zhoršuje čas strávený u mobilu nebo tabletu
zdroj: 123RF.com

13. 05. 2019

Vývoj mozku formují impulzy, které mu dáváme

Americký Národní institut zdravotnictví zkoumal deset let více než 11 000 dětí, kterým bylo na začátku výzkumu mezi 9 a 10 lety. Děti, které trávily denně dvě a více hodin času na obrazovkách chytrých zařízení, dosáhly zhoršených výsledků v testech, u nichž musely přemýšlet. U dětí sledujících tato zařízení více než sedm hodin denně, se negativně projevily změny na struktuře mozku. S poruchou funkce mozku souvisí zhoršení spánku, nadměrná únava, zhoršení dispozic k vykonávání přirozené fyzické aktivity a celkově negativní vliv na vývoj kognitivních funkcí. Také proto Americká pediatrická společnost vydala doporučení, aby děti do dvou let vůbec do styku s počítačem nepřicházely. Děti do pěti let maximálně hodinu denně, a to s dohledem. Ve věku, kdy již chodí do školy, odborníci doporučují maximálně dvě hodiny.

Vliv hodin strávených na počítači se táhne až do dospělosti

Děti, které používají počítač delší dobu, mají dle psychologů nedostatky ve slovníku, ve schopnosti analyzovat a v řešení problémů. Také hůře snášejí kritiku. Všechny tyto negativní jevy si nesou do dospělosti. Pro vývoj mozku dítěte je také velmi důležité, zda čte z papíru nebo z obrazovky. U obou způsobů hrají roli oči, paměť a centra řeči. Mozek se učí lépe z papíru. Posouvání textu na monitoru je pro něj nepřirozené. Při čtení z papíru si zapamatuje o 30 % více.

Počítače poškozují malým dětem zrak

Vývoj zraku je ukončen v sedmém roce života. Mladší děti, které využívají přístroje déle než půl hodiny denně, mohou mít později problémy se zrakem. K počítačům a dalším chytrým zařízením se připojuje umělé osvětlení. Pokud děti tráví minimum času venku, většinu dne ve škole nebo v kroužcích, kazí si oči navíc zářivkami, které jsou v těchto zařízeních nejčastějším druhem osvětlení. Dětské oči sice potřebují zrakové podněty, ale také dostatek odpočinku, kdy budou jejich oči vystavené běžnému dennímu světlu.

K TÉMATU  Eva (56): Syn se ke mně otočil zády. Snacha mě pomluvila a on jí věří

Mozek musí umět informace nalézt, utřídit, zpracovat a uložit

Počítače jsou užitečné pro první funkci. Rychlé nalezení a třídění informací. Ovšem s jejich zpracováním a uložením do hluboké paměti si už technika neporadí. K tomu je třeba přímý dialog s další osobou. Emoce vznikající v kontaktu s dalšími lidmi, porovnání informací a další procesy, které rozhodnou, jaké informace jsou pro člověka zajímavé, aby je uložil. Pokud na to dítěti nezbývá čas, bude mít v informacích chaos a nedokáže je nikdy smysluplně využít.

Nabídněte dítěti zážitky, jděte příkladem a vypněte večer mobil

Čas strávený u počítače může být zábavou, ale nesmí být na úkor dalších činností. Ať již to jsou malé dětské povinnosti, zábava, setkání s kamarády nebo komunikace s rodinou. Jestliže tomu tak je, přenese si dítě do dospělosti další problémy. Především schopnost navazovat a rozvíjet skutečné osobní vztahy. Nejen kliknutím na sociální síti na tlačítko “přidat přítele” nebo “like”. Dítě se musí naučit řešit skutečné konflikty, ať již s vrstevníky či v rodině. A také překonávat jiné překážky, než jen ty nastavené autory v počítačových hrách. Jen tak posiluje svou psychickou odolnost a nestane se v dospělosti častým návštěvníkem psychologů a psychiatrických ordinací.

Rodiče, kteří ale také tráví volný čas u monitorů svých zařízení a někdy se s nimi nerozloučí ani při společném jídle, mohou těžko nutit děti, aby se chovaly jinak. Vždyť děti často napodobují své vzory – rodiče. Takže vyskočte od sociálních sítí a v zájmu upevnění rodinných vztahů jděte s dětmi na procházku, do divadélka nebo si doma zahrajte deskovou hru. Naučíte děti víc, než všechny sociální sítě světa. A ještě jim ochráníte zdraví.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chcete zvětšit prostor v bytě? Snadno toho docílíte pomocí obrazové tapety! Můžete si vybrat z nabídky firem, nebo si nechat natisknout svůj vlastní motiv, který vás napadne. Fototapety doladí interiér přesně podle vašeho vkusu. Koukněte se, jak to může vypadat.
Tato unikátní chata má skleněnou střechu i stěny, takže usínáte v teple, a přitom přímo pod hvězdnou oblohou a polární září. Panorama Glass Lodge se nachází 30 minut jízdy od Reykjavíku k pobřeží Grónského moře. Hned u chaty stojí vířivka, ze které se můžete kochat islandskou krajinou. V malé komfortní chatě najdete pohodlnou koupelnu i kuchyňku s jídelním stolem. Za noc pro dva v tomto islandském obydlí zaplatíte téměř 9000 korun, a mají tu i internet. Tenhle útulný úkryt vám ale může posloužit jak inspirace pro vaši vlastní chatu v přírodě. I s takto malým prostorem se dá pracovat a vytvořit něco kouzelného.
I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.
Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.
Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.

Výběr článků

Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.

Nepřehlédněte

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek