Úterý , 30. 04. 2024

Robert

Digitální svět a sociální sítě zcela narušují naše soustředění a způsobují stres

Internet, sociální sítě a technologie dnes ovládají svět a my si jen těžko dovedeme představit současnost bez těchto nástrojů. Ty patří mezi nedílnou součást našeho pracovního, ale i osobního času. Jaký vliv mají technologie a sociální sítě na náš život? Je díky nim jednodušší a lepší nebo se jejich vlivem potýkáme s větším stresem?
Internet a sociální sítě narušují naše soustředění
zdroj: 123RF.com

24. 04. 2019

V roce 2017 se vysoce postavený manažer Facebooku Chamath Palihapitiya velice ostře vyjádřil k vlivu sociálních sítí na společnost. V rozhovoru na Stanfordově univerzitě dokonce prohlásil, že sociální sítě mají negativní vliv na člověka a litoval své účasti na projektu, který zapříčinil oddělení společnosti a jejího dalšího formování.

Tehdy během rozhovoru uvedl, že hlavním problémem sociálních sítí je to, že se lidé pohybují v takzvaném okruhu krátkodobých zpětných vazeb. Ty vytvářejí především prostředí plné dezinformací a nedůvěry. Mnohdy i nenávisti. V té době si celý tým jen těžko dovedl představit, že bude mít Facebook a celkově všechny další komunikační nástroje tak obrovský dopad na společnost.

Sociální sítě ovlivňují psychiku

Podle nejrůznějších studií a průzkumů to spíše vypadá, že vznik novodobých nástrojů, které měly původně spojovat lidi, mají spíše negativní dopady na dnešního člověka. Podle odborníků a psychologů sociální sítě obecně škodí naší psychice. Ze studií v roce 2017 vyplynulo, že nejvíce negativní vliv pro naše psychické zdraví má Instagram, hned za ním vedl například také Snapchat. Tehdejší britská studie mapovala veřejné zdraví a chování 1500 lidí ve věku od 14 do 24 let. Studie se zaměřila především na psychickou pohodu, úzkost, depresi, sebe-identitu a image těla.

Zájem o sociální sítě roste

Sociální média nám představují zkreslenou verzi světa, nejvíce ohroženi jsou ti, kteří na nich tráví více než dvě hodiny denně,” uvedl jeden z psychologů.

Instagram nutí porovnávat sama sebe s nereálnou, filtrovanou a ve photoshopu upravenou verzí reality,” uvedla jedna z autorek studie Matt Keracher.

Jen v Čechách se počet uživatelů, kteří se denně připojí k sociálním sítím, zvýšil o 11 %. Sociální sítě tak podle průzkumu Ami Digital Index z loňského roku využívá 80 % Čechů denně. Průměrně strávíme denně na sociálních sítích okolo 149 minut. Mezi nejpoužívanější sítě patří stále YouTube a Facebook. YouTube však paradoxně nemá tak negativní dopady na naši psychiku jako ostatní sítě. Čím dál více oblíbenějším je u nás Instagram a pak především používání Instagram Stories, které zachycují naše denní činnosti. Náš zájem o sociální sítě roste a to především skrze rozšiřující se obsah a také díky zvyšování online gramotnosti mezi lidmi. 

K TÉMATU  Pít hodně nebo málo vody? Jaké mýty panují kolem pitného režimu? A co vašemu tělu prospěje nejvíce?

Digitální svět všude okolo

Digitální data, chytré telefony, notebooky či další technologie jsou součástí našeho denního života a ovlivňují také náš mozek. Podle odborníků nás mnohdy až často zahlcují a jsou nejčastějším zdrojem stresu. A to především na našich pracovištích. Jak zvládnout neustále se narůstající digitalizaci? Internet  používá téměř polovina planety a během jednoho dne si pošleme více než 150 miliard e-mailů. Tento počet neustále roste. A právě to je zapříčinění téměř permanentního stresu, který se rodí skrze obrovské množství informací a dat, které musíme zaznamenat a neustále na ně reagovat. Podle odborníků se na nás tyto informace chrlí až příliš rychle a není možné pojmout jeho obsah v celé míře. Informační technologie tak sice pomáhají a zjednodušují náš život, ale zároveň negativně ovlivňují naše zdraví a to především psychiku. Tato pomůcka tak místo zjednodušení náš život spíše komplikuje.

Vystresovaní zaměstnanci

Zaměřila jsem se na dopad na pracovišti a na zaměstnance, kteří pracují s digitálními technologiemi každý den. Chtěla jsem přijít na to, zda tato digitální zařízení vytvářejí nějaká psychosociální rizika,” uvedla Cindy Fell, výzkumnice v oboru informačních a komunikačních věd. Do svého výzkumu zařadila zhruba 100 různých manažerů.

Někteří přiznali pocit odcizení. Měli pocit, že jsou od skutečné práce odstaveni. Analýzy tak uvedly, že působením technologií se práce zahušťuje a je zesilována spěchem a časovým tlakem.” Jedním ze zdrojů, které vytvářejí stres, jsou právě zmiňované e-maily, které chodí neustále a které jsou často označeny za urgentní. Pokud dostáváme non-stop e-maily, nejrůznější upozornění či máme hodně hovorů, přestáváme se soustředit. A tím pádem jsme daleko méně efektivní a produktivní. Neustálé požadavky nás nutí reagovat a to zabere velkou spoustu času. Jak si s tím poradit a co můžeme dělat?

K TÉMATU  Efektivní home office? Jak zůstat produktivní bez stresu?

Řešením je soustředěnost  

Podle odborníků je klíčové se začít více soustředit a uvědomit si význam naší pozornosti. Můžeme ji denně pěstovat a rozvíjet. V našem mozku jsou velice důležité zdroje myšlení, například zapamatování, plánování a porozumění. Tyto oblasti se aktivizují a reagují, když jsme v plné pozornosti. Pokud tomu tak není, jsou v klidu nebo provádějí něco zcela jiného. Klíčem je stále zůstat stabilní a nenechat se rozptýlit. Jde o to se naučit vzdorovat silám, které na nás mají vliv zvenčí. Mnohdy nemáme jasný záměr toho, čeho chceme dosáhnout. Často si také myslíme, že při mnoha činnostech vykonávajících současně budeme rychlejší a efektivnější. Je tomu právě naopak. Někteří s tím problém nemají, ale důvodem je to, že na této skutečnosti pracovali a dokázali odbourat okolní svět a soustředit se jen na danou činnost. Následující techniky mohou pomoci vyrovnat se s tlakem digitálního světa.

Techniky na zvýšení soustředěnosti a zmírnění stresu

  • Stanovení si určité sekvence a seřazení si jednotlivých úkolů 
  • Uvědomění si, co je důležité a co ne
  • Musíme znát náš záměr a naši prioritu
  • Stanovení si počtu mini úkolů, které zvládneme dokončit
  • Nesmíme neustále na informace reagovat (vyhrazení si konkrétního času)
  • Naučit se koncentrovat v hlučném prostředí
  • Dát našemu mozku možnost se odpojit
  • Dopřát mozku chvíle, kdy na nic nemusíme reagovat a kdy můžeme vypnout
  • Dát přednost oblíbeným činnostem před digitálním světem

Náš mozek se pravidelně potřebuje zastavit a zpracovat vše, co zaznamenal. Současné technologie nám to však nedovolují. Pro síť neuronů v našem mozku je odpočinek nepostradatelný. Podle vědců je klíčem v budoucnu zapracovat na tom, abychom technologie upravili tak, aby se lépe přizpůsobily našemu myšlení. Neustále budou pomáhat naší produktivitě a efektivitě, ale nesmí to být na úkor nás samotných. 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?
Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Ve velkém stylu si Marek Ztracený podmanil letošní ceny Žebřík, zatímco Ewa Farna a Chinaski nezůstali pozadu. Výjimečný večer v Plzni přinesl nejen hudební oslavy, ale i poctu legendě Jiřímu Suchému.
Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
Chcete vylepšit váš byt, ale chybí vám nápady? Pojďte se s námi podívat na tipy, díky kterým váš byt prokoukne a získá nový a svěží vzhled.
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.
Každá zdravá žena zažívá jednou za měsíc své dny a během periody potřebuje co nejvíce komfortu a pohodlí. V dnešní době existuje mnoho moderních menstruačních pomůcek, které mají ženám dodat právě tolik důležitý komfort. Mezi ně patří vedle tamponů a vložek také mnohem ekologičtější menstruační kalhotky. Pro koho jsou vhodné a jaké výhody tyto speciální kalhotky přináší?
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.

Výběr článků

Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.
Nový rok přináší mnohá předsevzetí. Mezi ně jistě patří i zdravější životní styl a redukce váhy. Jak ale vyčistit tělo správným způsobem po vánočním hodování?
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.

Nepřehlédněte

Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek