Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Spalničky, dávivý kašel, příušnice. Vypadalo to, že jsou definitivně pryč, ale vrací se zpět. Máme se bát?

V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Nemoci jako spalničky nebo dávivý kašel jsou kvůli podceňování očkování zpět
zdroj: 123RF.com

26. 03. 2019

Pravidelné očkování víc chrání, než ubližuje. Nezanedbávejte ho!

Míra proočkovanosti klesá. I když se pravidelné očkování dětí řídí vyhláškou č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem, ne všichni rodiče se tím řídí. Zatímco chudé země bojují s nedostatkem vakcín, vyspělé země s dezinformacemi o škodlivosti očkování. Například že způsobuje autismus. Ačkoli tyto informace lékaři v mnoha zemích světa již dávno vyvrátili, „zaručené“ zprávy se šíří dál. A ubližují současné populaci dětí, ale i dospělých, kteří tyto nemoci v dětství neprodělali, nebo je očkování dostatečně nechrání.

Hexavakcína je běžná a není třeba se jí bát

Hexavakcína je očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilus influenzae b a dětské obrně. Provádí se třemi základními a jednou posilující dávkou od 9. týdne (resp. 3. měsíce) věku. Hexa – tedy proti šesti nemocem. A právě to některým matkám vadí, protože se domnívají, že do dítěte vpíchne lékař sérum s šesti viry a malé dětské tělíčko se s tím musí prát. Jenže dokážete si představit, že by lékař místo toho píchl vaše dítě šestkrát, pokaždé v jiném termínu, a ještě šestkrát přeočkoval? To by zřejmě bylo pro malého človíčka podstatně více stresující.

Další dvě kombinované vakcíny a ochrana je úplná

Základní očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím se provádí mezi 13. – 18. měsícem po narození dítěte a přeočkování ve věku od 5. do 6. roku dítěte. Poslední, třetí, kombinovaná vakcína, je proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli, a provádí se v 5. až 6. roce věku. Přeočkování se pak provádí po 10 až 11 letech.

Spalničky vedou, je jsou tu i další infekce

V roce 2018 bylo v Evropě zaznamenáno více než 82 000 výskytů spalniček, což bylo asi 3 x více, než v roce 2017, a 15 x více, než v roce 2016. Až 61 % vyžadovalo nemocniční léčbu. V letošním roce může nákaza zasáhnout v naší zemi až tisíc lidí, odhaduje Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a předseda České vakcinologické společnosti J. E. Purkyně.

K TÉMATU  10 tipů, jak zvládnout svůj první sólo trip. Respektujte kulturu a zjistěte si podfuky na turisty

Podle dalších odborníků je i tento odhad spíše optimistický vzhledem k tomu, jak rychle počet nakažených narůstá. Do začátku března v Česku onemocnělo 261 lidí, takže za celý rok jich může být více než tisíc. Následky si mohou nést celý život. Nepodceňujte proto žádnou teplotu, kašel či rýmu. I z „běžného“ nachlazení se může vyvinout nebezpečná nemoc.

Bez očkování riskujete zdraví

Ochrana je proto důležitá. Odborníci doporučují požádat při preventivní prohlídce o testy na protilátky. Pokud je možné, že jste s nemocí přišly do styku, nebo pracujete na rizikovém pracovišti, nechte si otestovat protilátky okamžitě. Doporučení směřují ke všem, kteří tyto nemoci v dětství neprodělali a jsou chráněni pouze očkováním. Je to především populace ve věku od 30 do 50 let, protože hladina protilátek v těle se mohla snížit. Pokud zjistíte nízkou hladinu protilátek, neváhejte a nechte se znovu očkovat.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?
Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
I když školy a školky fungují, tak většina dětí v nich moc času netráví. Stačí jim totiž pár dnů v kolektivu a onemocní. Chřipku střídá nachlazení či angína. Během měsíců, kdy byly doma a nosily roušky, se oslabila jejich přirozená obranyschopnost a nyní jim stačí málo. Tohle byste měli udělat, abyste jejich imunitu opět nastartovali a vaše ratolesti trávily více času v lavici než v posteli.
Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.

Výběr článků

Šišky borovice mohou posloužit jako dekorace i samotné. S tímto návodem ale z šišek vytvoříte miniaturní vánoční stromečky. Ideální bude zapojit do jejich výroby celou rodinu. Co říkáte, nejsou krásné?
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.

Nepřehlédněte

Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Trávíte u počítače celý den v práci? Používáte během práce mobilní telefon nebo tablet? Pak je na čase zaměřit se na to, abyste volný čas vyhradila čemukoliv, jen by to toho neměly spadat moderní technologie.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek