Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Syndrom vyhoření. Jak ho poznat a včas mu předejít? Kdy je člověk pouze unavený a kdy už vyhořelý?

Stres a neustálý tlak na výkon v práci, strach ze selhání a z toho, že nebudete schopna dostát požadavkům okolí. To jsou některé z faktorů, které vedou u mnoha dříve výkonných a schopných lidí ke stresové poruše, známé jako syndrom vyhoření. Jak ho poznat a jak jej řešit?
syndrom vyhoření
zdroj: 123RF.com

01. 03. 2019

Příznaky nepřehlížejte, samy od sebe neodezní

Moderní výzkumy ukazují, že příčinou vzniku této stresové poruchy je v první řadě tlak na nadměrný výkon a strach ze selhání. Tento tlak nemusí vytvářet nutně jen okolí, většinou je člověk obětí vlastních přehnaných požadavků sám na sebe. Nejčastěji se s vyhořením setkají ti, kdo pracují s lidmi, například lékaři, zdravotní sestry, učitelé, psychologové, právníci, policisté, telefonní operátoři. Avšak z výsledků nejnovějších studií vyplývá, že jsou mezi nimi stále častěji matky na mateřské dovolené, ženy v domácnosti a dokonce i studenti.

Kdy jde jen o únavu

Zda jde pouze o únavu, poznáte z toho, že stav je jen přechodný. Máte zkrátka období, kdy se cítíte unavené. Stačí trochu přibrzdit a energie se vám opět vrátí zpět. Někdy pomůže dovolená, kde síly načerpáte. Zvážíte, zda toho není jen na vás mnoho a uberete trochu plyn.

Symptomy syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření se v emocionální oblasti projevuje sklíčeností, popudlivostí, bezmocností, nesoustředěností a zapomínáním. V oblasti mezilidských vztahů jsou takoví lidé cyničtí, nechtějí pracovat s lidmi, začnou být konfliktní. Mezi fyzické projevy patří výrazné poruchy spánku, může to být nespavost, nebo nápadně zvýšená potřeba spánku, který však nepřináší odpočinek. Dalšími doprovodnými znaky jsou bolesti hlavy, zad, problémy se zažíváním.

Lidsky řečeno – cítíte se takhle? Vnímáte u sebe ztrátu elánu, zájmu, nadšení, motivace? O cokoliv se v práci pokusíte, narážíte jakoby na stěnu. Tedy na nezájem, odmítnutí, nedostatek podpory. V podstatě se cítíte, že nemůžete nic dělat a jste bezmocné. Uvědomujete si, že neděláte to, co byste chtěla, a také cítíte, že ani nemůžete. Začnete proto věci dopředu vzdávat, protože nevidíte žádnou změnu ani pokrok, nastupuje apatie.

Jednotlivé fáze syndromu vyhoření

Nejprve se snažíte pracovat co nejlépe, pak postupně ztrácíte ideály. Někdy si připadáte nedostatečně ohodnocené, začnou vás frustrovat různé překážky, kolegové nebo klienti. V další fázi se vám zdá, že jste pod neustálým tlakem a nestíháte. Pak začnete být protivné i doma a nakonec vás stres udolá. Přejdete do rezignace a děláte jen to nejnutnější. I tak máte pocit, že to stejně nemá smysl.

K TÉMATU  Obavy a problémy každé mámy. Osamělost, panika, vyhoření, nedostatečnost

Čím dříve to začnete řešit, tím lépe. Avšak u vyhoření jde o plíživý proces, jehož vznik a vývoj je těžké z pozice samotného postiženého vůbec postřehnout. V první fázi vám může pomoci praktický lékař. V případě rozvinutého syndromu vyhoření vás doporučí k psychiatrovi nebo psychoterapeutovi.

Pomůže odpočinek, čas na koníčky i výpověď

Rozhodněte se. Je práce opravdu tím nejdůležitějším ve vašem životě? Odpočívejte. Jen odpočatý člověk může pracovat dobře. Pleťte, sázejte byliny, cvičte. Nápady přicházejí samy právě v těchto chvílích, kdy máte „čistou hlavu“. Naučte se říkat ne. Neberte si práci, kterou nezvládnete. Udržujte si přátele a koníčky. Nezanedbávejte je kvůli práci. Vyjednejte si mimořádně dlouhou dovolenou, třeba několik měsíců. V klidu si zrevidujte své přednosti a rezervy, plány, ambice, možnosti i žebříček hodnot. Když nebude zbytí, rozhodněte se k radikálnímu řešení a změňte zaměstnání. V posledních fázích syndromu vyhoření je to už téměř jediné, co zaručeně pomáhá.

Jak syndromu předejít?

Dá se však syndromu i předejít. Je třeba si uvědomit, co od života chcete a průběžně se zamýšlet nad tím, jestli se tím řídíte a chováte se podle toho. Samozřejmě jde o všechny stránky života, nejen tu pracovní. Zkuste si odpovědět na tyto otázky:

  • Jak chci svůj život žít a co od něj očekávám?
  • Co chci dál?
  • Co jsem ochotná tomu dát?
  • Co v mém životě zásadně nesmí být?

Když zjistíte, že v práci nebo v životě děláte něco, čím jdete proti sobě, je dobré se zastavit a uvědomit si, zda je to ještě něco, co vůbec chci. Pokud ne, vyřaďte to ze svého života hned.

Setkaly jste se s tímto syndromem osobně? Povězte nám své zkušenosti do diskuze pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

K TÉMATU  "Ty se máš, už půjdeš do důchodu!" Skutečně se mají ženy vyššího věku na co těšit? Jaká je současná výše důchodu a co vás čeká?

Porazte konečně stres. Ověřené relaxační techniky, které opravdu pomáhají a uklidňují

Jak zvládnout stres. Kompletní manuál na obranu proti škodlivým emocím

Přečtěte si také naše další zajímavé články týkající se duševního zdraví

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
Který den budete v komunikaci s okolím perlit, kdy se obejít bez alkoholu a čemu se tento týden raději vyhnout? To vše napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.

Výběr článků

Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Kdo by si nepřál, aby bylo doma pořád uklizeno a čisto za cenu jen minimálního úsilí? Koupelna bývá jablkem sváru v mnoha domácnostech. Vousy v umyvadle, poplivané zrcadlo, vlasy v odtoku a seznam pokračuje… Následující tipy a triky na vybavení koupelny vám usnadní úklid jednou pro vždy.

Nepřehlédněte

Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Mnozí z nás opalování velmi podceňují, přitom jde o jednu z nejrizikovějších kratochvílí, která nám může zničit zdraví. Co všechno byste měli vědět o opalování, než si lehnete na lehátko a začnete se v žáru poledního slunce opalovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek