Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Dieta v těhotenství. Je na místě? Co dělat a co raději vypustit? Jak je to s výživovými doplňky?

Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Dieta v těhotenství
Zdroj: 123RF.com

Denní příjem v těhotenství?

Obecně se dá říci, že optimální zvýšení hmotnosti může zajistit správně sestavený jídelníček. Ten zahrnuje příjem pěti nebo šesti denních jídel dle doporučených dávek energie v závislosti na věku. Jelikož se většinou matkami stávají mlaší ženy, nachází se dolní hranice energetického příjmu v těhotenství na devíti tisících kilojoulech za den a horní činí 1000 kilojoulů denně.

Pozor na vitaminy

Těhotenství od základů změní způsob, jakým ženské tělo funguje a to se týká i potřeby výživy. U většiny látek je spotřeba zvýšena. U vitaminů a minerálů je přitom nárůst mnohem vyšší než v případě energetického přísunu. Ten stoupá asi jen o 1200 kJ. Ale potřeba některých vitaminů a minerálů se zvyšuje až o 100%. Proto by žena během těhotenství měla uvažovat o složení stravy tak, aby získala potřebné množství vitaminů a minerálů a zabránila nadměrnému váhovému přírůstku.

Dieta v těhotenství a multivitaminové preparáty

Toto dilema dokáží vyřešit multivitaminové preparáty. Ty zajišťují přísun patřičného množství minerálů a živin bez ohledu na množství a druh výživy a jsou na trhu k dostání v dostatečném množství a výběru. Prokázalo se, že zvýšení hmotnostního přírůstku v těhotenství má přímý vliv na snížení výskytu porodů plodů s nízkou hmotností. Stejně tak má vliv i na prospívání novorozenců a dětí. A multivitaminy mají ještě jednu přednost – nemusíte na své váze vážit každý kousek ovoce, abyste měla jistotu, že dostanete optimální počet vitamínů

Jak je to s pohybem v těhotenství

Pokud jde o pohyb, není rozhodně těhotenství tou nejlepší dobou pro shazování nadbytečných kilogramů. To ovšem neznamená, že by se měly maminky zdravému pohybu vyhýbat – velmi výhodné jsou posilovací cviky břišního a obratlového svalstva a s pokračujícím těhotenstvím pak cviky v rámci rehabilitace nejvíce zatěžovaných partií, jako je oblast bederní páteře, kloubů a kyčlí.

K TÉMATU  Dechové cvičení 6x jinak. Vyfoukněte ze sebe stres a úzkost

Kontrolovaný stravovací režim

Ačkoli není třeba přemýšlet o dietách a o snižování hmotnosti, pomocí kontrolovaného stravovacího režimu lze právě v těhotenství upravit případnou vyšší tělesnou hmotnost nad normu. Jak? Především je třeba začít s aktivním pohybem, nejlépe pod odborným vedením. Pomáhá také omezení sladkostí a všeho, co obsahuje nadměrné množství tuků.

Hlavně na nic netlačte

Je velmi důležité, aby maminky své stravovací návyky měnily postupně. Pokud přejdou k dietě pozvolna a poté se opět plynule vrátí k normálním stravování, s daleko větší pravděpodobností si novou hmotnost udrží a změna bude trvalá. A není pochyb o tom, že se redukce hmotnosti vyplatí.

Obézní ženy mají kvůli nepravidelné ovulaci a menstruaci často potíže jak s otěhotněním, tak z důvodu vysokého tlaku i během gravidity a nakonec i při porodu, protože nedokáže dostatečně silně tlačit.

Výsledek se ukáže při porodu

“Závěrečná zkouška” pro maminky přichází při samotném porodu – pokud jsou připraveny po tělesné i duševní stránce na jedničku, rozhodně se mohou na tento okamžik těšit a obavy přenechat tatínkům.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Nemusíte jezdit každý rok k moři. V dnešní době ve znamení inflace a šíleného zdražování můžete využít možnosti navštívit tuzemské vodní plochy. Pokud přece jen chcete do zahraničí, proč nenavštívit naše kolegy na Slovensku? To je známé svou přírodou a také vodními plochami, kde zažijete skvělou relaxaci. Kam byste se měli vydat?
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Proč se trápit, že letos dovolená v cizině nevyjde, když i v Česku je krásně! Hory, lesy, řeky a rybníky doslova lákají k objevování. Ovšem abyste si dovolenou užili bez potíží, dbejte na prevenci, zvláště jste-li náchylní k tzv. letním zánětům. Dobře vybavená lékárnička vám pomůže rychle se potíží zbavit a najít v ní můžete i posilu pro vaši vitalitu, proto soutěžte s námi o balíček přípravků Naturevia.
Zábava a práce v jednom? Sen, který se stává skutečností díky event managementu. Budujte kariéru v tomto oboru. Ukažte svůj manažerský talent a kreativitu organizováním firemních akcí. Toužíte po profesním růstu a dokonalé firemní kultuře?
Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.

Výběr článků

Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Vinný sklípek vyžaduje podzemní prostor, kde si budete moci naplno vychutnat tu pravou atmosféru posezení s přáteli nad sklenkou vína. Pokud sklepní prostory nemáte, můžete originální způsob uskladnění vína vymyslet i v kuchyni nebo obýváku.
Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.

Nepřehlédněte

Naučte se, jak stanovit zdravé hranice ve vašem vztahu. Tento průvodce vám ukáže, jak hranice pomáhají udržet vzájemný respekt a porozumění, a jsou základem pro dlouhotrvající a šťastný vztah.
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek