Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Jak si udržet svojí ideální váhu nebo něco málo ještě shodit? Zkuste naše tipy ostřílené redaktorky na zdravý životní styl!

Pokud se vám podařilo něco zhubnout přes léto, nebo zkrátka chcete jen udržet, to co máte, máme pro vás tipy, které fungují. Stačí dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky.
Zdravá strava
zdroj: 123RF.com

04. 09. 2018

Pravidelnost se vyplatí

Jídlo v menších porcích každé tři hodiny zaručí, že nebudete hladově pošilhávat po bagetě z rychlého občerstvení, nezláká vás vůně grilovaného kuřete, ani nesáhnete po sladké tyčince. Vynecháním svačiny nebo večeře rozhodně svému tělu neprospějete, naopak, hlad a chuť na něco nezdravého se ještě zvýší.

Ráno dělá den

Bez tak významného základního kamene, jakým je snídaně, stavět nemůžete. Dopřejte si kvalitní sacharidy a bílkoviny, které vás zasytí. Vejce, šunka nebo tvarohová pomazánka, porce zeleniny a kousek celozrnného pečiva jsou naprosto ideální. Máte-li raději sladkou snídani, pak volte domácí nepřislazované müsli, bílý jogurt a kousek ovoce. Aby vše fungovalo, jak má, začněte již ráno dodržovat pitný režim, například teplým bylinkovým nebo ovocným čajem.

Nepodceňujte svačiny

„Nemlsejte mezi jídly a nenahrazujte svačinu cigaretou, ani večeři alkoholem,” říká expertka na výživu Věra Burešová. Svačina je podstatnou součástí jídelníčku nejen dětí, ale i dospělých. Ideální je sezónní ovoce, ale dopřát si můžete i raw nebo proteinovou tyčinku, sušené ovoce, semínka, ořechy, polotučný tvaroh nebo dip se zeleninou. Mějte v kabelce vždy nějakou zdravou pojistku, která vás zachrání před kručením v břiše a návštěvou nejbližší cukrárny nebo fast foodu.

Chce to vodu

Během dne vypijte alespoň 1,5 litru neperlivé a neslazené vody. „Pokud vám takový nápoj připadá fádní, přidejte pár kapek citronové šťávy, lístky máty či meduňky nebo plátek pomeranče, okurky nebo jablka. Zajímavou chuť přidá i pár kuliček mražených borůvek nebo malin,” radí výživová poradkyně Lada Nosková. Myslete také na to, že do pitného režimu se rozhodně nepočítají sladké a energetické nápoje a alkohol. Těm se při redukční i udržovací dietě vyhýbejte.

Vynechte sladké kávy

Vyhýbejte se především velkým kávám s mlékem a sladkými sirupy. Obsahují více cukru než kofeinu, proto po nich nejen přiberete, ale navíc budete brzy unavení. Vsaďte spíše na černé espresso.

K TÉMATU  Jak fungují módní swapy a které znáte?

Talíř rozdělte na třetiny

Jednu třetinu zaplňte syrovou nebo šetrně upravenou zeleninou, nejlépe sezónní. Druhou třetinu tvoří kvalitní bílkovina: libové maso, ryba, tempeh, luštěniny. A na poslední část přidejte sacharidovou přílohu – bulgur, kuskus, quinou, vařené brambory, basmati rýži nebo celozrnné těstoviny. Pozor, sacharidy ze svého jídelníčku nevynechávejte, dlouhodobě to naše tělu vyčerpává a hubnutí to také nepomáhá.

Místo soli dochucujte bylinkami

Příliš velké množství soli v naší stravě působí negativně na krevní tlak, cévy, játra, kosti, ledviny a další orgány. Nahraďte ji čerstvými i sušenými bylinkami nebo kořením. Jen pozor na směsi s vysokým podílem soli.

V pohybu je život

Třicet minut rychlejší chůze na čerstvém vzduchu umí zázraky. Chůze je pro nás nejpřirozenější pohyb a kyslík prospěje nejen našim plicím, ale svižná procházka vám také pomůže pročistit si hlavu. Pro zpevnění těla je výborná i jóga nebo pilates.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Stejně jako učení se sedět, plazit se a chodit, je i cvičení na nočník dovedností, které se vaše dítě musí naučit. Zatímco většina dětí je připravena zahájit trénink na toaletě mezi 18 měsíci a 3 lety, existuje několik dalších dovedností, které musí dítě zvládnout, než může trénink začít. Nočník se nejlépe provádí, když je fyzický a emoční vývoj vašeho dítěte ve správném bodě.
Rohy stěn bývají jednou z nejvíce zanedbávaných oblastí v domácnostech, pokud jde o styling a nebo výzdobu interiéru. I když přemýšlíte o tom, jak byste si roh upravili, většinou to stejně skončí tak, že do něj dáte buď nějakou pěknou lampu, nebo velkou pokojovou rostlinu. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak si tento kousek domova můžete zajímavě ozdobit. A věřte nám, že některé z nich by vás možná ani nenapadly.
Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.

Výběr článků

Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.

Nepřehlédněte

Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek