Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!

Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!

Kdy jindy než právě teď v horkých letních dnech jsou nejvíce v kurzu? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A že jde jen o jídlo pro modelky, kterým nevadí hladovět? Omyl! „Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, jenž vám pomůže i s hubnutím,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková s tím, že dobře připravený salát uspokojí i muže. Aha?

Dochucujte zlehka a jemně

Současným trendem nejsou saláty jednodruhové, tedy ty co znáte jako rajčatový, okurkový či jen zeleninový. Vybrané restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (přidává se krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou potravinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka…).

Co je trendy?

Míchá se také zelenina studená s teplou, či se dochucuje ovocem (meloun, lesní plody). A samozřejmě se chutí už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka)… Přesně tím se inspirujte! Místo svého obvyklého řeckého salátu přidejte k zelenině ještě třeba kousky ryby, hovězího masa či fazole. Hned máte více bílkovin a ty jak známo zahánějí hlad.

Popusťte uzdu fantazii

Opatrní ale buďte se zálivkami a solí, té raději méně než více. Susan Bowermanová, expertka na hubnutí, radí vynechávat majonézu, smažené krutony, ale i různé dresinky. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Místo dietního jídla pak máte kalorickou bombu. Vsaďte raději na jogurtovou či olejovou zálivku – skvělý je nejen olej olivový, ale třeba ořechový. Výborně také dochutí dijonská hořčice s medem, balzamikový ocet, limetková šťáva či kyselý ume ocet…

K TÉMATU  Redakce vaří: dva dietní recepty. Snídaňové tipy pro příjemné vstávání

A naše tipy?

Salát se zelenými fazolkami a vejcem

Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.

Mrkvovo-ředkvičkový s kozím sýrem

Dvě mrkve i svazek ředkviček očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Stejně tak čtyři datle nasekejte na kousky, petržel nadrobno. Můžete přidat i polníček či rukolu, zhruba dvě hrsti. Vše smíchejte a dejte na talíř, přidejte čerstvý kozí sýr (nejlépe gervais, dvě lzíce) i pár kapek zálivky z medu, citronové šťávy, ořechového oleje, soli a pepře.

Inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění kily, která půjdou dolů. A to není špatná zpráva, viďte?

Autor: bk

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.
Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Ženské představy o tom, jestli jsme dobré v posteli (v sexu) nebo nikoli, se od těch mužských diametrálně liší. Jestli jste si dosud myslela, že to dokážete při intimních chvilkách pořádně roztočit a partner o vás pěje mezi svými kamarády jen samé chvály, možná že to nebude až tak horké. Probádaly jsem terén a došly k zajímavým závěrům.
Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 
Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.
Každá žena před příchodem svého prvního dítěte přemýšlí o tom, jaké to asi bude. Jak asi bude probíhat její těhotenství, jaký bude porod a jak vlastně bude její děťátko vypadat? Na všechny otázky však ani maminky ani kamarádky reálně odpovědět nedokáží. Jaké to tedy bude? Co už je předem dané?
Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?

Výběr článků

Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?

Nepřehlédněte

Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek