Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Stres v těhotenství. Jak moc ovlivňuje vaše nenarozené dítě?

Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!

03. 05. 2018

03. 05. 2018

Těhotenství je jedna z nejhezčích etap v životě ženy. Zároveň to ale vůbec není jednoduché období, neboť se objevují nová pravidla, zásady, časté lékařské kontroly a nezvyklé tělesné stavy. I když tohle všechno ke graviditě neodmyslitelně patří, většina nastávajících matek se tak cítí pod velkým psychickým tlakem. Bohužel právě tohle vyvíjející se plod ohrožuje víc, než se dosud předpokládalo.

Stres nepřináší nic dobrého

Ptáte se, jakým způsobem stres ohrožuje vaše nenarozené maličké? Jakmile máte pocuchané nervy, v těle dochází ke zvýšené produkci stresových hormonů, zejména tedy kortizolu. Jeho nadmíra se pak objeví i v plodové vodě, přičemž se může negativně projevit na zdraví a psychice miminka. Čím déle je pak žena nervózní a úzkostná, tím horší mohou být následky. Co všechno je ve hře a jak se vyhnout stresu v těhotenství?

Nízká porodní hmotnost

Lékaři jsou na základě několika nezávislých studií přesvědčeni, že pokud matka během těhotenství trpí permanentní frustrací, ztrácí chuť k jídlu, kvůli čemuž nepřibývá tak, jak by měla. To v některých případech ovlivňuje i váhu jejího nenarozeného dítěte. Jen tak mimochodem, optimální váhový přírůstek u zdravé ženy se pohybuje od 8 do 12 kilogramů.

Poruchy chování a deprese

Podle výzkumu nizozemských vědců působících na univerzitě v Utrechtu, jehož výsledky experti nedávno zveřejnili v časopise Psychological Bulletin, v pozdějším věku u mladistvých, kteří byli v prenatálním období vystaveni stresovému riziku, hrozí vyšší pravděpodobnost vzniku schizofrenie, poruch chování, deprese a dalších psychických potíží.

Menší IQ potomka

Průzkum uznávané lékařky a profesorky Vivette Glover z Královské univerzity v Londýně zase naznačuje, že chronická nervozita ženy během gravidity do jisté míry omezuje intelekt ratolesti.

„Inteligenční kvocient těchto dětí zpravidla bývá o 10 bodů nižší, než je obvyklý průměr. Rovněž jsou u nich zaznamenány problémy s udržováním pozornosti. Za nejčastější příčinu stresu těhotné ženy většinou uvádí obavy z budoucnosti a potíže s partnerem,“ vysvětluje výše jmenovaná odbornice.

K TÉMATU  Tipy na zdravé svačiny pro školáky. Každodenní inspirace

Jak stres udržet na uzdě?

Teď si asi říkáte, že byste se měla snažit o naprostou psychickou pohodu. Pokud tápete, jak toho docílit, nechte si poradit od specialistů. Ti radí pravidelně cvičit – ideálně pak těhotenskou jógu. Také zdravě jíst a zkoušet nové záliby, jež přinášejí radost. Hodně pomůže i nahlas hovořit o svých pocitech, které byste si neměla nechávat pro sebe. Nebojte se tedy svěřit drahé polovičce, kamarádce či rodičům. Dělejte také to, co máte ráda – ať už jde o čtení knih, sledování romantických filmů nebo poslech hudby. Jestli si ani tak nejste jistá,  zda se se stresem dokážete vyrovnat, neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kofejn a těhotentví. Co všechno byste měly vědět

Překvapivé důvody, proč nemáte chuť na sex

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Věděli jste, že je docela snadné vyrobit si chutný a zdravý sirup z květů černého bezu nebo třeba šeříku? Bezový sirup se používá na limonády, koktejly a dezerty. Nebo můžete jednoduše nalít palačinky nebo zmrzlin. Takový sirup patří i do ovocného čaje. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat a vychutnat si výbornou sladkost a nádhernou vůni! Že už na takový zdravý sirup máte chuť? Tak neváhejte a pusťte se do toho!
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Sezóna klíšťat už nastala. Že se kvůli tomu bojíte do přírody, abyste si domů nepřinesli boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu, nemusíte se vzdávat přírody, abyste žádné klíště nepřilákali. Stačí se jen dostatečně chránit a vsadit na prevenci.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?

Výběr článků

Počítače a další informační a komunikační prostředky patří dnes k běžnému životu. Nebojte se u svých dětí rozvíjet znalosti a dovednosti také v oblasti těchto technologií. S počítačem nebo tabletem se mohou seznamovat už od batolecího věku. Počítačové hry není třeba zavrhovat, ale chce to jistá pravidla.
Sexuální potěšení je součástí péče o vlastní zdraví, které bývá často přehlíženo. Stimulátory klitorisu jsou proto navrženy s jediným cílem, a to poskytnout tělu potěšení a intenzivní prožitky. Tyto často malé a diskrétní pomůcky se specializují na cílenou stimulaci a masáž klitorisu, což je důležitá oblast pro sexuální potěšení žen. Díky nim mohou i ty, které mají problémy dosáhnout orgasmu, nalézt svou cestu k vzrušujícím zážitkům snáze než kdy dříve.
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.

Nepřehlédněte

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek