Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kofein a těhotenství. Co všechno byste měly vědět

tehotna pije kavu
Zdroj: 123RF.com

03. 01. 2018

Pití nápojů, osahujících kofein, je velmi rozšířené a při úvahách, zda se jich v průběhu těhotenství zříci, je rozhodující především reakce maminky na tento druh nápojů. Jestli po jejich konzumaci nemůžete usnout, trpíte pálením žáhy a máte vysoký krevní tlak, pak není nic jednoduššího, než je z jídelníčku vyřadit. Kofein je nejpoužívanějším povzbuzujícím přípravkem, a kromě kávy ho obsahují i čaj, kakao, čokoláda a rozličné sycené nápoje.

Průzkumy z historie

Rozumný příjem kofeinu během těhotenství nemá podle všeho žádný vliv na plod. V roce 1990 se prováděl výzkum vlivu konzumace kofeinu na plodnost žen. V průzkumu bylo zapojeno 2800 žen, které měly děti a 1800 žen s diagnózou primární neplodnosti. Během výzkumu se zjišťovalo množství kofeinu, které tyto ženy přijímaly. Nepotvrdila se žádná souvislost s dobou, po kterou se ženám nedařilo otěhotnět. Stejně tak se nepotvrdila souvislost s neplodností. Kromě toho, že kofein během těhotenství prochází placentou, je po porodu obsažen i v mateřském mléce a z toho důvodu se v době kojení doporučuje maximálně 300mg kofeinu denně (2-3 šálky kávy).

Poškození plodu vs průzkumy

V dalším průzkumu, který se v roce 1991 prováděl v Dánsku, bylo zkoumáno jedenáct tisíc žen v souvislosti s kouřením a pitím kávy a čaje. Kuřačky, které pily osm a více šálků kávy denně, měly problémy s otěhotněním. Nekuřačky byly bez ohledu na množství kávy naprosto v pořádku. Zkoumaly se i vlivy na potratovost, hmotnost narozených dětí, možnost poškození plodu a podobně – žádné souvislosti s kofeinem nebyly objeveny. Stejně tak se nepotvrdily hypotézy, podle kterých konzumace kofeinu zvyšuje pravděpodobnost nezhoubného nédoru prsu. Naopak se dokonce objevují náznaky, že konzumace kofeinu snižuje pravděpodobnost zhoubného nádoru prsu (rakoviny).

Účinky kofeinu

  1. stimuluje centrální nervový systém
  2. zvyšuje vylučování moči
  3. rozšiřuje cévy srdce, mozku
  4. zvyšuje sekreci žaludeční šťávy
  5. odstraňuje únavu, má povzbuzující účinky
  6. potlačuje vstřebávání železa (podporuje chudokrevnost)
K TÉMATU  Volby 2022: Proč jít k volbám a hodit svůj názor do urny?

Co je kofeinismus

Průměrná spotřeba kofeinu na osobu a den činí 150 – 225 mg, z toho tři čtvrtiny této dávky pochází z kávy. Při předávkování (více než 300 mg kofeinu jednorázově) nebo při vysokém příjmu kofeinu po delší dobu se může objevit tzv. ´kofeinismus´, který se projevuje pocity strachu, nervozitou, nespavostí, depresí, bolestmi hlavy, bušením srdce, zvýšenou teplotou a krevním tlakem.

Co vám ještě neuškodí

Konzumaci kávy, je-li v normální míře (1 – 2 šálky denně) není nutné u zdravé ženy nijak zvlášť omezovat, neměla by být však překročena hranice tří šálků denně. Mnoho těhotných žen právě v tomto období ztrácí na kávu chuť. Při konzumaci většího množství se nepříznivé účinky na plod mohou projevit – především snížením růstu plodu, zrychlením tepové a dechové frekvence a v laktaci se může vysoká konzumace kofeinu projevovat podrážděností a špatným spaním dítěte. Kofein má také negativní efekt na obsah železa v mateřském mléce a množství železa u dítěte. Nebylo prokázáno, že by kofein způsoboval vrozené vývojové vady.

Obsah kofeinu v nápojích

V šálku

  • Překapávaná káva 155 mg
  • Instantní káva 66 mg
  • Bezkofeinová káva 3 mg
  • Čaj 50mg
  • Ledový čaj 30mg
  • Kakao 4mg
  • Čokoládové mléko 3mg

Ve sklenici (3 dcl)

  • Coca-cola   46,5 mg
  • Cherry cola 46,5 mg
  • Dr. Pepper  39,6 mg
  • Pepsi cola  38,4 mg
  • RC Cola     36,0 mg

 

Na co si dávat pozor

Kofein zvyšuje odbourávání vápníku z těla – proto by každý kdo pije alespoň dvě kávy denně měl také vypít sklenici mléka nebo sníst jogurt pro doplnění vápníku. Jedním z vedlejších účinků je špatný vliv na zubní sklovinu, kterou ztmavuje. Doporučuje se pravidelné čištění zubů bělicí pastou.

K TÉMATU  Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.
Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Ještě se stydíte za nedokonalosti svého těla? S pocity, které vás dlouho sužovaly, se můžete vesele rozloučit! Trend body positivity je zde! Frčí modelky kyprých tvarů, dvoubarevné kůže, ženy s příběhem.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.

Výběr článků

Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?
Zima se blíží nezastavitelnou rychlostí a s ní pro mnohé i nějaké to tradiční zimní kilo navíc. Kombinace efektivnějšího ukládání tuků, svátků a večírků (pokud lockdown dá) a té únavné tmy, jsou dovede být pro postavu naprostá katastrofa. Co s tím?

Nepřehlédněte

Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek