Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak překonat manželskou krizi? Poradíme!

Zdroj:123RF.com

26. 09. 2017

Když se to tak vezme, je manželství v podstatě zařízené jako příroda – někdy je krásně slunečno, někdy poprchává a jindy se zase strhnou přívalové deště. Na rozdíl od přírody se ale může stát, že vyjasnění po podobné prudkém lijáku nemusí nastat okamžitě. Existují také bouřky, které se promění ve čtyřicetidenní potopu světa.

A žili štastně až…

V každém vztahu, který za něco stojí, to samozřejmě čas od času zaskřípe – je to naprosto normální a i když se tomu na vrcholku zamilovanosti nechce věřit, bude nejlepší, pokud se s tím naučíme žít od samého počátku. Dodnes hodně lidí vstupuje do manželství s tím, že od téhle chvíle se všechno změní k lepšímu a hrdličky spolu budou žít šťastně až do konce světa; změna k lepšímu sice přijde, ale při prvním obláčku na obzoru pak může jeden z manželů zpanikařit a dojít k nějakému zkratovému rozhodnutí.

Šťastné manželství od nešťastného totiž nepoznáme podle toho, že by v něm bylo méně konfliktů, hádek nebo rozporů – tyto dva stavy se odlišují tím, že partneři své rozepře dokáží lépe řešit.

Není ovšem jeden konflikt jako druhý a vždy záleží na spoustě věcí – například na věku a zkušenostech partnerů, které mohou hrát opravdu velkou roli při posuzování vážnosti problému; důležité (a mnohdy nejtěžší) je také to, jestli si dokážeme uvědomit skutečný důvod celé situace.

Válka pro rajskou omáčku

První manželská krize přichází v době přechodu ze stavu zamilovanosti ke zralému manželskému vztahu v průběhu prvních pěti let po svatbě, kdy bývá dost velké procento manželství rozváděno. Jde v podstatě o nenaplněná přání a představy, se kterými jeden nebo druhý partner do manželství vstupoval. Někdo chce cestovat po světě, jiný dává přednost dovolené u Máchova jezera, jeden by rád chodil do kina a na koncerty, druhý dá přednost knížce – všechny ty věci, nad kterými jsme dokázali mávnout velkoryse rukou s tím, že se to „nějak usadí“, najednou stojí v cestě našim představám o spokojeném manželském životě.

Pravda je ovšem taková, že čím víc od vstupu do manželství očekáváme, tím větší nás čeká zklamání. Po úspěšně uzavřeném sňatku se nepohne zem, nezlevní benzín, sluníčko nebude zářit víc a voda bue pořád stejně mokrá; samotný akt svatby nevyřeší každodenní problémy, které nás trápily dřív – je daleko pravděpodobnější, že nové přibudou. Pokud jde o vtup do manželství, je rozhodně lepší mírný pesimismus, než štěněcí nadšení a bezbřehý optimismus.

K TÉMATU  Víte, jak se slaví sv. Valentýn ve světě? Tady je 12 zajímavých tradic. Inspirujte se

Maminka vždycky zahušťovala rajskou omáčku polohrubou moukou, zatímco čerstvá manželka ji připravuje s moukou hladkou. Pokud chceme absolvovat manželství bez ztráty kytičky, musíme nejen dokázat uzavírat kompromisy, ale také improvizovat a umět se smířit se zdánlivě nepředstavitelnou situací. Rajská omáčka s hladkou moukou je dobrá a dokážeme si na ni zvyknout. Pokud ne – opravdu nám stojí za to, aby nás kvůli ní manželka poslala i se svou tchýní do horoucích pekel?

Nestýská se mi po tobě. Co teď?

Skutečný problém nastává v okamžiku, kdy se domů přestáváme těšit – bez ohledu na to, jestli jsme na dvoudenní služební cestě, nebo na dvoutýdenním léčení v lázních. Pokud se nám stýská, milujeme a naše manželství je v pořádku. Pokud se nám nestýská nebo pokud se domů vůbec netěšíme, je zle. Nastává okamžik, kdy je třeba situaci řešit – a my vstupujeme na minové pole.

Ne vždycky se totiž dokážeme zbavit pocitů ve prospěch věcnosti. Řešení situace pak může dopadnout další strašlivou hádkou, kdy místo toho, abychom se soustředili na příčiny, začneme rozebírat, co k nim vedlo a tím nevyhnutelně jitříme otevřené rány. Nesmíme se soustředit na to, proč se něco děje; musíme zůstat u skutečnosti, že se něco děje, myslet na budoucnost a nepředpokládat, že se všechno vyřeší během jediného rozhovoru. Vyléčení krize ve vztahu trvá nejméně tak dlouho, jako její vznik – a budeme potřebovat notnou dávku upřímnosti, otevřenosti a lásky, abychom prošli do dalšího kola bez smrtelných ran na duši a srdci.

S příchodem krize se můžeme cítit, jako by se kolem nás rozpadal svět a jako bychom přicházeli o všechno, co jsme měli rádi. Při diskusích si v těchto okamžicích dokáží manželé říkat neuvěřitelně kruté věci – mnohdy i schválně – a na obou stranách sporu vládnou vyhrocené emoce. Krize nás zatahuje do víru hněvu, strachu, úzkoti, zmatku, odporu, hořkosti, bezvýchodnosti a depresí. Všechno jako by se dělo někomu jinému.

K TÉMATU  Jak si založit neodolatelný profil na seznamce. Pozor na gramatické chyby i přílišnou sdílnost

To nejlepší, co můžete v této situaci získat, je odstup – trocha času a prostoru k tomu, abyste se sebrali, uvědomili si, jak moc toho druhého potřebujete a rozmysleli se, jak nemocný vztah uzdravit.

Malá rukojmí

Je špatné, pokud přijde krize do bezdětného manželství – ale je katastrofa, pokud s rozpadá manželství s dětmi. Nevěřte lidem, kteří říkají, že děti v tom a tom věku si vůbec neuvědomují, co se kolem nich děje – i kdyby se v tom nevyznaly nyní, jednoho dne dospějí do věku, kdy se začnou ptát, co se stalo, proč se to stalo a proč od sebe rodiče raději utekli, než aby udělali něco pro vyřešení problému. Je sice pravda, že děti dokáží být nemilosrdní soudci, ale děti jsou zároveň nejpostiženější oběti rozpadu manželství.

Do dvou let se u dětí vytváří citový vztah k matce a polovina dětí zároveň nachází citový vztah k otci. Kojenci sice rozvod nechápou, ale rozhodně dokáží reagovat na změny nálad rodičů; odchod jednoho z rodičů nabourává stálé postředí a rituály, které potřebují.

Batolata a děti do šesti let věku už si nacházejí své místo v rodinné hirarchii, a k dobrému uvědomění vlastního já potřebují nejen matku, ale čím dál více otce. Stále ještě nechápou podstatu rozvodu, ale chybějícího rodiče postrádají – a mohou být přesvědčeny o tom, že za jeho odchod mohou ony. To je může ve vývoji vrhnout až o několik let zpátky a mohou se znovu uchylovat k cucání prstů, pomočování, problémům se spánkem a strachu.

Děti ve školním věku už dokáží pochopit podstatu rozvodu – to ovšem neznamená, že by ji přijímaly. Jizvy, které právě nyní vznikají na duši, jsou neodstranitelné a dítě je s sebou ponese až do dospělosti. Cítí odmítnutí, pocit ztráty, pocity viny a má strach z budoucnosti. I když možná navštěvuje kroužky, hudební školu nebo turistický oddíl, chybějícího rodiče a rozpadlou rodinu nic z toho nenahradí. Navíc děti potřebují najít viníka, takže hrozí, že se rozpadne vztah k jednomu (a v mezním případě i oběma) rodičům.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.
Většina obyvatelstva spíše řeší naprostý opak, a to, jak zhubnout nebo minimálně, jak nepřibrat. Každý závidí těm, kteří nemají sklon k tloustnutí. Nicméně na vše existují dva pohledy a žádný extrém není dobrý. Co když opravdu potřebujete přibrat?
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Poslední dny před Štědrým dnem! Sobota bude nejspíš ve znamení úklidu, i tak byste si ale měly najít čas na odpočinek. Zlatá neděle je pak den pro nákup těch úplně posledních chybějících dárků. Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co vás může o víkendu potkat.
Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Velkoplošné topení se sice rozmáhá, ale radiátory jsou klasika, kterou známe všichni. Dnes ale mohou vypadat i velice netradičně a ladit s interiérem. Říká se jim sálavé panely, mohou být součástí topného systému nebo fungovat samostatně na elektřinu a můžete je nechat hrdě viditelné v prostoru. Inspirujte se v galerii.
Nedělení atmosféra bude uvolněná a veselá, říká astroložka Naďa Šmídová. Co dalšího přináší její horoskop na dnešní víkendový den?
Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Je snadné být ženou! To je věta, kterou velmi často vypouští z úst právě muži, kteří nemají ani ponětí o tom, jaké to je - být ženou. Každá žena ví, že to je v mnoha ohledech velice těžké. Stačí si vzpomenout na pravidelné menstruace nebo na období menopauzy, které je plné často šílených stavů a bolestí. Dalším obrovským problémem je vaginální mykóza čili kvasinková infekce, která umí být velice bolestivá a která má tendenci se vracet.  

Výběr článků

Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.
Většina z nás už minimálně jednou držela nějakou tu dietu. Dobře víte, jak je to složité. Možná by vám více vyhovovalo řídit se barvami. Jak to? Barvy totiž mohou přímo souviset s hubnutím a dost možná vás shazování přebytečných kilogramů bude konečně bavit.

Nepřehlédněte

Čínský horoskop je úplně jiný než ten náš. V tomto horoskopu je také celkem 12 znamení, ty pak prezentuje rok narození. Rok Tygra slibuje zajímavý vývoj, kroky vpřed, radost, ale i strastiplnou cestu k našim cílům. Pojďte se podívat, co podle čínského horoskopu letos čeká právě vás!
Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek