Sobota , 23. 11. 2024

Klement

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Darujte ty správné květiny aneb jak se neztrapnit

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Vliv líbání na lidské zdraví. Účinky pocítíte i uvidíte

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Geranium je známé svou květinovou a lehce kořenitou vůní. Je to esencí, která zaujme každou ženu. Objevte tajemství této vonné esence, její výhody pro zdraví a krásu, a jak může obohatit každodenní život.
Seriál She-Hulk: Neuvěřitelná právnička vznikl ve světoznámém studiu Marvel. Odtud pochází věhlasné snímky, jakou jsou Avengers, Thor, Strážci Galaxie, Captain America, Iron Man, Captain Marvel, Black Widow a mnohé další. Stejně jako tyto všechny uvedené tituly, i seriál She-Hulk nabral u fanoušků na oblíbenosti. Máte-li rádi Marvelovky, sci-fi a komedie o superhrdinech, tento seriál ve vás pravděpodobně získá dalšího fanouška.
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?

Výběr článků

Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Příprava na pohovor v digitální době vyžaduje trochu jiný přístup než klasický pohovor. S rozvojem technologií a nárůstem online pracovních pohovorů je důležité vědět, jak se na takový pohovor připravit, abyste byli úspěšní. Zde je několik praktických tipů, jak se připravit na pohovor v dnešním digitálním světě.

Nepřehlédněte

Čím to, že některým ženám se v zaměstnání tak daří a jiným nikoli? Svou roli hraje řada faktorů, mezi něž bezpochyby patří osobnostní rysy, rodinné zázemí, dosažené vzdělání a - ano, přiznejme si to - také trocha štěstí. I štěstí je ale třeba vyjít vstříc a jednou z cest, které vedou správným směrem, je kvalitní MBA vzdělání. Proč?
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek