Zachrání vám superpotraviny život?
Pokud budete denně chroupat chipsy a pít sladké limonády, nepomůžé vám žádná superpotraviny. K tomu, abyste byla v kondici, potřebujete dodržovat základní principy zdravého životního stylu. Dobře spát, denně se hýbat a kvalitně se stravovat. Ale abyste využila potenciál superpotravin, nemusíte ráno popíjet zelenou hmotu, která se vám bude protivit -a mimo jiné je dost drahá. Zařaďte do jídelníčku superpotraviny, které vám budou chutnat a navíc dodají tělu potřebné látky.
Zdraví z domácích zdrojů
Pro zdravou výživu jsou důležité především vitaminy, minerály, antioxidanty, vláknina a omega-3 mastné kyseliny. V mnoha doporučovaných seznamech superpotravin jsou převážně potraviny z dovozu. Ale už naši předci věděli, že nejzdravější je to, co vypěstují na své zahrádce. I dnes odborníci zdůrazňují, že dlouhé cesty z pole ke spotřebiteli nejsou ideální.
Lokální potraviny, které mohou do maximálního stupně zralosti dorůst ve vašem okolí, mají navíc tu výhodu, že jsou na ně lidé v dané oblasti zvyklí a adaptovaní. Je u nich i tedy menší riziko možných alergií. Tak zapomeňte na exotiku a sáhněte po potravinách, které se vám zdají velmi běžné a obyčejné. Přitom jsou svými účinky srovnatelné a někdy je i předčí.
Vyberte si superpotraviny na zimní období
Rakytník – jeho plody jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitaminů A, B, C, D, E a K, aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Využívá se pro své antioxidační účinky, posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí organismu, pomáhá bojovat proti stresu. Jeho účinky oceníte také při problémech s trávením a funguje i jako prevence řady vážných onemocnění či jako pomocník při jejich léčbě.
Kapusty – růžičková kapusta obsahuje větší množství vitaminu C, než například citron, pomeranč nebo kiwi. K tomu má navíc spoustu vitaminu B1, který pomáhá proti stresu, a také kyselinu listovou. Klasická kapusta je bohatá na vlákninu a působí skvěle na trávicí systém a zažívání. Obsahuje vitaminy C, B a E, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a kyselinu listovou. Podobně jsou na tom další zelené potraviny, jako mangold nebo špenát. Ten má vysoký obsah železa, hořčíku, draslíku a vápníku. Podporuje krvetvorbu, čistí organismus a střeva. Taková brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze.
Papriky – bez ohledu na barvu obsahují vitaminy B a C a také vápník, draslík, železo a hořčík.
Červená řepa – je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitaminu C, a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.
Dýně – pomáhá zbavit tělo toxinů a tuků. Je plná vitaminů, obsahuje kyselinu listovou, omega-3 mastné kyseliny, hořčík, draslík, vápník, měď, železo, zinek a fosfor.
Jablka – přezdívá se jim “kulatá lékárna”. Obsahují vitamin C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách, a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi, čistí střeva a posilují dásně.
Suché plody a luštěniny
Silným antioxidantem jsou slunečnicová semínka, která navíc zvyšují hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám. Konopné semínko obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která působí pozitivně na pokožku. Další mastné kyseliny podporují udržení hormonální rovnováhy a pomáhají zabraňovat poškození pokožky. Skvělým zdrojem hořčíku, vápníku, zinku i zdravých tuků jsou vlašské ořechy. Snižují hladinu cholesterolu a riziko infarktu, posilují střeva, pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Také posilují sexuální potenci a plodnost, jsou dobré jako prevence chudokrevnosti a proti nervovému vyčerpání, stresu a depresím.
Nezapomeňte na pestrost
Mnoho dalších potravin přispěje k vyváženému jídelníčku a zároveň posílí vaše zdraví. Jsou to například luštěniny, bohaté na vlákninu, bílkoviny, škroby, vitaminy, vápník a železo. Vejce jako kvalitní zdroj bílkovin nebo česnek, který díky obsaženým látkám, vitaminům a minerálům posiluje obranyschopnost organizmu, podporuje látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.
Místo kimči si naložte české zelí
V poslední době se všude skloňují zdraví prospěšné fermentované potraviny. Ale vždyť mezi ně patří také “obyčejné” kysané zelí. Naložte si ho do soudku, schovejte na chalupě ve sklípku nebo napěchujte do sklenic a máte po celou zimu vynikající zdroj selenu, vitaminů A a C, vápníku, fosforu a mnoha dalších prospěšných látek.