Úterý , 26. 11. 2024

Artur

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
stravování podle ročního období
Jak se stravovat podle ročního období? (foto: 123RF)

25. 11. 2021

25. 11. 2021

Stravování podle ročních období stojí za zvážení. Není žádný pochyb o tom, že kvalitní strava je pro tělo značně důležitá. Představuje zkrátka jakési palivo pro náš organismus, který z ní čerpá vše nezbytné pro svou funkci. Někdy se ale stává, že se nestravujeme tak, jak bychom měli. Buďto máme ve své výživě značné nedostatky (nedodáváme tělu vše potřebné látky), anebo si jednoduše dopřáváme o něco víc, což má za následek přetěžování organismu a následnou nadváhu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, zpravidla většinou sáhnete po dietě, která je v danou chvíli rychlá a účinná. Ovšem zcela nejlepší je samozřejmě nastavit si své stravování tak, aby bylo dlouhodobé, kvalitní i efektivní a stalo se vaším novým životním stylem.

Má to ostatně řadu výhod. Vy tělu dodáte, co potřebuje, a ono vám na oplátku předá patřičné zdraví a ideální váhu. Možností, jak takový nový životní styl získat, je celá řada. A právě mezi nimi nalezneme také stravování podle ročních období, které, přestože v podstatě patří až k historickému trendu, má rozhodně co nabídnout. Pojďme se proto na něj podívat o něco blíž.

Stravování podle ročních období je inspirované minulostí

Každé období nám dokáže nabídnout vždy něco jiného. Zatímco v létě nám na zahrádkách rostou krásné borůvky, na podzim je ideální čas vyrazit do lesa a posbírat lahodné houby. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Pokud máte právě teď, kdy už venku vlastně nic neroste, chuť na sladké maliny, stačí jen zajet do obchodu.

Vždy je tam najdete. Naši předci ale takové výhody a možnosti jako my jednoduše neměli. Neexistovalo žádné rychlé občerstvení, ani supermarkety nabízející červené jahody uprostřed zimy. Museli si zkrátka vystačit s tím, co příroda v tu chvíli byla schopná dát (případně, co si dokázali sami vypěstovat nebo ulovit) a z toho dokázali pro sebe vždy vytěžit co nejvíc. A dost možná v jádru byli i mnohem zdravější a vitálnější než my, v době neomezených možností.

Ostatně my právě nyní jíme především upravené, konzervované a chemicky upravené potraviny, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jak je tedy zřejmé, stravování podle ročních období má své hluboké kořeny právě v historii a i dodnes v sobě ukrývá jisté kouzlo a především smysl z hlediska přínosů pro naše zdraví. I my se dnes stále můžeme spolehnout na přírodu a na to, co je zrovna schopná nám dát. Nutno také podotknout, že dnešní stravování podle ročních období efektivně navazuje na smýšlení tradiční čínské medicíny. 

K TÉMATU  Ráno po té, rána po 100

Proč má stravování podle ročních období smysl?

Stravování podle ročních období vychází z přesvědčení, že venku vždy zrovna roste to, co naše tělo v danou chvíli potřebuje. Ostatně má to svojí logiku. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíc potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které se pyšní chladivým a neutrálním charakterem.

Naopak v zimě už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo prahne po zahřátí. Právě proto v tuto dobu obvykle vsázíme na kořenovou zeleninu a podzimní typy ovoce, které dokážou organismus hezky zahřát. Všechno se zkrátka děje za nějakým účelem a ostatně ani tohle není jen samo sebou. Jak by v rámci jednotlivých ročních období měla být navržena skladba jídel?

Jaro

Zejména na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie, probudit se na další nastávající období. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující funkci, tedy lehce detoxikační. V tomto ohledu pak platí, že kvalita znamená víc, než kvantita. V jarním období je proto důležité zaměřit se na tyto potraviny:

Nejvhodnější úprava potravin: dušení

  • Zakysané mléčné výrobky
  • Luštěniny – zelený i žlutý hrách, tofu, bílé fazole, sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina – veškerá zelená zelenina (čerstvá nebo nakládaná), kyselejší zelenina
  • Obiloviny – vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, pšenice, žito, kroupy
  • Bylinky – zejména šípek, sléz a meduňka

Léto

Letní jídelníček by měl být lehký, nenáročný na přípravu a s minimálním obsahem soli a pikantního koření, které zbytečně organismus zahřívá. Zejména v létě je třeba odlehčit tělu z hlediska trávení, proto se říká, že letní strava by měla být převážně složená z lehce hořké chuti. Strava by zároveň měla obsahovat přirozeně se vyskytující cukry, nezbytným doplňkem je také zvýšený příjem tekutin.

Zajímavé je, že v kontextu s ochlazováním ovšem není vhodné mražené ovoce, ledové nápoje nebo třeba zmrzlina. Je totiž důležité zaměřit pozornost k přirozeně chladivým potravinám, nikoli však k uměle vytvořeného chladu. Ten totiž v návaznosti na organismus způsobuje stahující účinky vyvolávající zadržování tekutin uvnitř těla.

Nejvhodnější úprava potravin: grilování, převážně pak studená nebo krátce tepelně upravená strava

  • Grilované maso
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách a tofu
  • Zelenina a ovoce – listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, brusinky, čekanka, kedlubna, čínské zelí, meloun
  • Obiloviny – rýže, jáhly, amarant i kukuřice
  • Bylinky a koření – především oregano, kakao a muškát
K TÉMATU  Patrik Hartl o svém připravovaném filmu podle vlastní knihy

Pozdní léto

Během stravování podle ročních období je důležité také pozdní léto, které je mezičlánkem léta a podzimu. I přestože se zdá, že mezi všemi obdobími je to prvek tak trochu navíc, nenechte se zmýlit. Právě tato etapa představuje důležitou část celého stravování, představuje střed celého roku. Je to vlastně okamžik, kdy čerpáme úrodu z lidského života, který si dokážeme užívat.

Nejvhodnější úprava potravin: krátké vaření

  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny – sójové boby, cizrna, fazole, tofu
  • Zelenina – zejména cibule, květák, dýně, zelí, tuřín, mrkev, kedlubna, jablka, hrušky
  • Obiloviny – jáhly, sladká rýže, quinoa, kukuřice
  • Pochutiny – mandle, rozinky, vanilka, med, přírodní oleje

Podzim

Během podzimu je třeba tělo náležitě připravit na zimní období. Organismus je potřeba pomalu zahřívat a podpořit ho v tom, aby v těle začalo proudit co nejvíc energie. Právě proto je velmi vhodné zaměřit pozornost k pikantnějším potravinám.

Nejvhodnější úprava potravin: zapekání, pečení

  • Maso, sýry
  • Luštěniny a obiloviny – rýže, pšeničné maso, bílé fazole, čočka
  • Zelenina – veškerá kořenová zelenina i nakládaná zelenina
  • Bylinky a koření – například zázvor, máta, chilli, paprika

Zima

Během zimy dochází v rámci organismu k velkému útlumu a poklesu energie. Najednou máme více tendenci šetřit svou energie, více odpočíváme, celková aktivita se snižuje, proto také dochází k poklesu tělesné teploty. O to víc je důležité dopřát organismu zahřátí a chránit ho pomocí vhodných jídel, aby následné jaro opět došlo k probuzení a nastartování organismu. Naprostou jedničkou z hlediska stravy jsou obecně polévky, pečená a vařená jídla s dostatkem soli pro optimální udržení tekutin v těle.

Dle tradiční čínské medicíny je chybou, pokud si právě v zimě dopřáváme exotické ovoce pro dodání nezbytných vitamínů. Ve skutečnosti však takové ovoce tělo ochlazuje (i přesto, že se má zahřívat) a tím může dojít k výkyvům v rámci metabolismu. Potřebné vitamíny totiž tělu dokážeme dodat i s typicky zimním jídelníčkem bez nutnosti chladivého efektu dovezeného ovoce. 

Nejvhodnější úprava potravin: pečení, vaření, dušení

  • Všechny druhy ryb
  • Luštěniny a obiloviny – sója, barevné fazole, pohanka, rýže, kroupy
  • Zelenina – kořenová zelenina, zelí, sušené houby, lilek, tužší zelenina, nakládaná zelenina, jablka, sušené švestky, hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Odlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?
Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.
Generační rozdíly ve vztazích jsou běžným jevem, který může přinášet jak výzvy, tak i nové příležitosti. Pokud jste žena, která má mladšího partnera, možná jste už narazila na odlišné pohledy na život, různé zkušenosti a očekávání. Jak ale překonat tyto generační rozdíly a najít společnou řeč, která posílí váš vztah?
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Máte už dost nepořádku ve skříních a zásuvkách? Když vejdete do šatny, zakopáváte o žehlicí prkno opřené o zeď? Je nejvyšší čas uklidit nepořádek! Pomůže vám v tom prostorný a robustní nábytek: šatní skříně a zrcadlové skříňky. Na co byste měli pamatovat při výběru nábytku do vaší domácnosti? Jaká řešení nabízejí přední výrobci nábytku a architekti? Podívejte se na to!
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Spousta lidí je se svým životem nespokojená. Někomu se nelíbí postava, jinému nos, další si stěžuje na vztah, který prožívá. Proto se většina z nás ubírá k brouzdání na Instagramu, který je doslova zahlcen perfektními fotografiemi života jiných lidí. Mnoho influencerů se ale tomuto „trendu sociálních sítí“ snaží postavit a ukazují také pravou realitu než tu vysněnou. Jednou z takových influencerek je Bree Lenehan.
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Ano, i když se to může zdát neuvěřitelné, také na cukru vznikají závislosti. Po konzumaci cukru se v našem mozku spustí centrum odměn stejně, jako když si závislý člověk dá heroin. A člověk se logicky chce odměňovat. Proto je velmi důležité omezit příjem cukru a sledovat své tělo.

Výběr článků

O žádosti o ruku a následné svatbě sní asi každá žena. Manželství je obrovským krokem, a i když už bohužel dost často neplatí, že vydrží navždy, je třeba si to řádně promyslet. Jste s partnerem již delší dobu a chcete se posunout dál?
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.

Nepřehlédněte

Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek