Úterý , 26. 11. 2024

Artur

Nasladko, nebo naslano? Těchto 9 potravin zvládne obojí

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
nasladko
Cuketa, dýně i rajčata jsou nesmírně univerzální. Napadají vás další potraviny?

14. 09. 2022

14. 09. 2022

Ač bychom sebevíc chtěli, některá slaná jídla ve sladká prostě neproměníme, a naopak. Je to právě specifickou chutí i vůní, která nedá jinak. Naštěstí ale ve světě potravin najdeme několik ingrediencí, které jsou chutově neutrální, že s nimi jeden den doplníte kousky masa a druhý den z nich upečete výbornou bábovku. A není od věci o takových surovinách nasladko i naslano vědět. Které to jsou?

Cuketa

Cuketa je jednou z potravin, se kterou vykouzlíte nespočet receptů. A to jak slaných, tak sladkých. Cuketu si vychutnáte v grilované podobě, ale skvěle se sladí s masem, saláty, těstovinami i sýry. Pokud se vám ale taková jídla přejí a cuket máte nazbyt, co udělat chutné muffiny, koláče nebo buchty. Chutnají náramně!

muffiny
Cuketové muffiny jsou prostě mňam!

Dýně

Tvarově, barvou i chutí je sice jiná než cuketa, ale ve výsledku zpracování jsou si hodně podobné. Z dýně můžete uvařit výbornou polévku, pyré nebo kaši, případně ji přidat k masu či salátu. A co se sladkých verzí týče, takový dýňový koláč provoněný kořením nebo pikantnější puding vůbec nejsou k zahození.

Červená řepa

Červená řepa je sama o sobě lehce nasládlá. Skvěle se hodí do různých slaných pokrmů – pomazánek, polévek, sendvičů, výborná je ale také k masu, na gril nebo do salátů či burgerů. Fantastická je rovněž i nasladko, a to nejen pro výslednou velmi originální chuť, ale i z důvodu barvy. Proč kupovat potravinová barviva, když řepa sama o sobě dokáže vykouzlit krásné sytě růžové či rudé tóny.

salát
Červená řepa perfektně ladí ke kozímu sýru. Ale uděláte z ní i brownies.

Rajčata

Že rajčata nasladko znějí jako špatný vtip? Určitě ne. Ačkoli v našich končinách jsou známá především slaná jídla – klasika jsou saláty, různé zavařované směsi, polévky, omáčky, rajčata jsou úžasná i nasladko, a to díky přirozeně sladké chuti. Stačí jen propojit ty správné ingredience – taková zmrzlina s rajčaty, mascarpone, vanilkou, cukrem a skořicí není vůbec k zahození ač to zní poněkud prapodivně.

K TÉMATU  Plavání dělá krásná těla. Nevěříte? A jak začít, aby to mělo smysl? Zkuste to jako naše redaktorka Blanka!

Hrušky

Hrušky jakožto ovoce jsou na oko ideálnější pro všechna sladká jídla. A samozřejmě, takový kompot, koláč, buchta nebo puding jsou klasika. Hrušky jsou ale delikátní i ve spojení s plesnivými a pikantními sýry, parmskou šunkou nebo lososem. A pokud milujete paštiku, už jste zkoušeli ochutit ji právě hruškou? Vyzkoušejte, chuťové buňky budou jásat.

koláč
Už jste letos měli hruškový koláč?

Fazole

Fazole jsou úžasnou surovinou, ze které připravíte řadu mexických jídel, perfektní jsou i do polévek nebo třeba salátů. Protože jsou ale poměrně chuťově neutrální, je možné z nich vykouzlit řadu sladkých receptů, které navíc budou plné zdravých bílkovin. Příkladem je třeba lahodné čokoládové brownies s červenými fazolemi.

Cizrna

Cizrna je hodně podobná fazolím, co se multifunkčnosti týče. Vyrobit se z ní dá skvělá polévka, náramně chutná v salátu, pomazánkách, v mexických směsích i v masových pokrmech. Protože je ale hodně univerzální, dá se z ní vyrobit báječný koláč, buchty a různé sladké řezy.

stew
Cizrna je velmi multifunkční. Jeden den ji chroupete v salátu, další z ní pečete koláčky.

Mrkev

Stejně všestranná je i mrkev, která rovněž vyniká přirozenou sladkostí. Vychutnat si ji můžete naslano v dušené, vařené, pečené i grilované podobě, ovšem skvěle vynikne i v mrkvových dortech, buchtách, koláčích i muffinech. Navíc poctivá mrkev dokáže jídlu dopřát pěknou barvičku, a to díky obsahu betakarotenu.

Špenát

Podobně univerzální je také špenát, který využijete na mnoho různých způsobů. Hodí se do polévek, jako příloha nebo součást salátů. Špenát ale dobře poslouží i coby tajná ingredience sladkých jídel – od palačinek, placek, koláčů až po buchty, kterým dodá krásně zelenkavou barvu.

špenát
Špenát má sám o sobě velmi neutrální chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!
V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.
To se ví, že nejjednodušší ze všeho je koupit si růže v obchodě a o víc se nestarat. Jenže co by to pak bylo za zábavu? Kde by byl ten pocit, že si něco sami vypěstujete a můžete se tím kochat a chlubit všem známým? U růží to platí dvojnásob. Dokáží udělat na zahradě takovou parádu, že od nich nebudete moci odtrhnout oči. A to už za drobet té námahy rozhodně stojí!
Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.
O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?
Máte před sebou první rande a hned jdete společně na večeři? Gratulujeme k takové odvážnosti. Přemýšlela jste někdy nad tím, co všechno se ale při takové obyčejné večeři může stát?
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.

Výběr článků

S příchodem sluníčka a teplého počasí se venku neprobouzí pouze stromy a květiny, ale také komáři, klíšťata, vosy a podobná obtěžující havěť. Dnešní článek vám přinese několik receptů na zcela přírodní repelenty, které ochrání nejen vás, vaše děti, ale i čtyřnohé mazlíčky. Zároveň se také dozvíte, co dělat v rámci první pomoci, pokud se s některou z obtěžujících potvůrek léta dostanete do křížku.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2
Ovdověla jsem velice brzy, bylo mi dvaačtyřicet, když můj manžel zemřel na infarkt a od té doby jsem zůstala sama. Abych svůj život nějak vyplnila, hodně jsem se upnula na dceru, která byla ráda. Vždyť jí alespoň měl kdo pomáhat s jejími třemi dětmi, na které neměla čas, protože chtěla budovat kariéru.

Nepřehlédněte

Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek