Čtvrtek , 28. 11. 2024

René

Naklíčené luštěniny jsou výživnou bombou. Proč na ně vsadit?

naklíčené luštěniny
Výběr z naklíčených luštěnin - fazole, cizrna, mungo

24. 08. 2023

24. 08. 2023

Naklíčená zrna luštěnin si v posledních letech získala velkou oblibu mezi nadšenci zdravého životního stylu. A zcela právem. Mají totiž vysoký obsah živin a jsou navíc mnohem stravitelnější než jejich nenaklíčené kolegyně. Kromě toho, že zlepšují celkové zdraví, jsou dokonce účinné také pro hubnutí. O důvod víc, proč si na nich pravidelně pochutnávat. Čím vším jsou prospěšné a jak na ně?

Naklíčené luštěniny jako cesta k živinám

Klíčení je už nějaký ten pátek známé, ovšem až nyní se mu dostává tolik prostoru, jaký si zaslouží. Metoda klíčení se využívá zejména pro zlepšení stravitelnosti, kdy se ze semen, obilovin, ořechů i luštěnin vytěží ty nejlepší nutriční hodnoty. Říká se, že proces klíčení zvyšuje koncentraci několika živin, snižuje obsah antinutrientů a poskytuje mnoho dalších zdravotních výhod. Principem je namáčení po dobu 24 hodin, následně scezení a proplachování, což je nutné opakovat několik dní. Přesný postup, pokud si nechcete kupovat ty hotové, si ještě níže ukážeme. Naklíčená zrna i luštěniny lze vařit, přidávat do nejrůznějších jídel, sušit je, ale po rozemletí je využívat i jako zdravější náhradu mouky při pečení. Naklíčená zrna se už pomalu používají v mnoha výrobcích, tedy i v chlebu, hranolkách, těstovinách i pizzách. Nezapomeňte proto bedlivě číst štítky se složením.

Jak na klíčení?

Naklíčené luštěniny lze nalézt v některých supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou, ovšem mohou být také snadno naklíčeny doma třeba pomocí klíčící nádoby. Zde je obecný návod, jak klíčit zrna a luštěniny pěkně podomácku:

1.    Vyberte si obiloviny nebo luštěniny ke klíčení: Populární jsou například fazole mungo, čočka, cizrna, semena vojtěšky, quinoa nebo třeba pohanka.

2.    Opláchněte zrna nebo luštěniny: Po důkladném opláchnutí nezapomeňte odstranit i veškeré nečistoty nebo kamínky.

3.    Namočte je do vody: Zrna nebo luštěniny umístěte do velké misky či nádoby a vydatně zalijte vodou. Množství potřebné vody bude záviset zejména na druhu obilovin nebo luštěnin – obecně je nutné použít asi třikrát více vody než surovin vhodných ke klíčení. Luštěniny nebo zrnka namočte několik hodin, pokud však pracujete s tvrdšími surovinami, nechte je ve vodě ideálně přes noc.

K TÉMATU  Po Světle přichází Údolí včel. Anna K je zpět s novou energií a novým albem.

4.    Vodu vylijte a vše opláchněte: Zrna či luštěniny vyjměte z vody, a poté opláchněte čerstvou vodou.

5.    Zahajte proces klíčení: V závislosti na zrnu nebo luštěnině přijde čas umístit je do misky nebo klíčící nádoby. Pokud používáte sklenici, zakryjte otvor síťovaným víčkem nebo plátnem, abyste umožnili cirkulaci vzduchu. Následně zrna či luštěniny proplachujte dvakrát denně.

6.    Skliďte klíčky: Po několika dnech byste měli začít vidět první výhonky. I tak pokračujte v oplachování a scezování do doby, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky. To může trvat asi 2-7 dní v závislosti na obilovině nebo luštěnině.

7.    Uchování klíčků: Jakmile se hotové klíčky mají k světu, důkladně je opláchněte a uložte je do chladničky v zakryté nádobě, kde vydrží několik dní.

Vylepšené vlastnosti získané klíčením

Celá zrna a luštěniny mají typicky vysoký obsah vlákniny, vitamínů B a důležitých minerálů včetně železa, zinku a hořčíku. Obsahují také bohaté množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst, vývoj i imunitní funkce a celkové zdraví, ovšem cenné jsou i z hlediska množství antioxidantů. Tvrdí se, že klíčení výrazně zvyšuje obsah živin v obilovinách a luštěninách.

Ve skutečnosti bylo prokázáno, že klíčení zlepšuje aminokyselinový profil potravin, zvyšuje tedy koncentraci bílkovin, zlepšuje kvalitu i množství vitamínů a minerálů. Jedna studie například zjistila, že klíčení vigny mělo za následek 4–38krát více vitamínu C a o 9–12 % více bílkovin. Stravitelnost bílkovin v hrachu se také zlepšila až o 20 %. Jiná studie zase ukázala, že naklíčená pohanka zvyšuje jak nutriční hodnotu, tak i množství antioxidantů bojujících proti různým nemocem.

Nižší obsah antinutrientů zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Antinutrienty jsou totiž sloučeniny, které snižují vstřebávání určitých živin ve vašem těle. Některé antinutrienty, jako je kyselina fytová, lektiny a inhibitory proteáz, jsou zvláště koncentrovány v obilovinách a luštěninách. To může přispívat k nutričním nedostatkům u vegetariánů, veganů nebo těch, kteří se ve své stravě soustředí na obiloviny a luštěniny.

Klíčení může být jednoduchým způsobem, jak snížit obsah antinutričních látek v potravinách a zlepšit vstřebávání vitamínů a minerálů. Studie ukazují, že klíčení může snížit obsah kyseliny fytové až o 81 %. Další studie zjistila, že klíčení snížilo hladiny lektinu o 85 % a snížilo inhibitory proteázy o 76 %. To by mohlo zvýšit vstřebávání bílkovin a důležitých minerálů, jako je železo, zinek, vápník, hořčík a mangan.

K TÉMATU  Kožené boty - Krásné a stylové boty, které zbožňují milovníci módy

Pomáhají s hubnutím a rychle zasytí

Naklíčené luštěniny mohou pomoci i s hubnutím tím, že udrží delší sytost a sníží chuť k jídlu. Pokud se snažíte shodit pár přebytečných kilogramů, možná byste měli zvážit přidání naklíčených zrn a luštěnin do svého jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny, díky níž se budete cítit déle sytí, omezí se chutě a zvýší se ztráta hmotnosti.

Naklíčené dobroty navíc obsahují přijatelné množství kalorií. A co víc, několik studií zjistilo, že vyšší příjem celozrnných obilovin a luštěnin může souviset s větším úbytkem hmotnosti. Například jedna studie na 1475 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně konzumovali fazole, měli nižší tělesnou hmotnost a menší obvod pasu než ti, kteří toto jídlo nikdy nejedli. Kromě toho měli konzumenti fazolí o 23 % nižší riziko zvětšení pasu a o 22 % nižší riziko obezity. Další velká studie na téměř 45000 lidech zjistila, že konzumace většího množství naklíčených celozrnných potravin souvisí se snížením indexu tělesné hmotnosti (BMI) a obvodu pasu u dětí i dospělých.

Obsah vlákniny vyrovnává hladinu krevního cukru

Naklíčené luštěniny a celá zrna jsou nabité vlákninou, která může prospívat v rámci kontroly hladiny cukru v krvi. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání cukru do krevního oběhu, což zabraňuje skokům a poklesu hladiny cukru v krvi. Výzkum také našel souvislost mezi konzumací naklíčených luštěnin a celých zrn a zlepšenou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Podle jedné malé studie na 11 lidech vědci došli ke zjištění, že naklíčená hnědá rýže po dobu šesti týdnů výrazně snížila hladinu cukru v krvi ve srovnání s bílou rýží. Další studie na 2027 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně jedli luštěniny, měli tendenci mít nižší hladinu cukru v krvi nalačno než ti, kteří je nejedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chilli hummus s tortillovými nachos a grilovaným avokádem

Zdroje článku:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/health-benefits-of-sprouting-why-you-must-have-them-regularly/articleshow/82163826.cms, https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-grains#nutrients
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Při plánování dovolené je jedním z klíčových rozhodnutí výběr mezi all inclusive balíčkem a pobytem na vlastní stravování (self-catering). Každá možnost nabízí odlišný zážitek z dovolené, odpovídající různým preferencím a stylům cestování. Ať už si vyberete hotel, airbnb nebo jiný typ ubytování, budete moci najít řešení, které vám bude nejlépe vyhovovat.
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
Jedna z nejznámějších rolí, kterou proslula anglická herečka Kate Beckinsale, je upírka Selene. Skoro to ale vypadá, že recept na věčné mládí objevila i ve skutečném životě.
Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.
Kadeřník Samuel Ryde má netradiční zálibu. Fotí momentky každý den ve stejný čas a to už deset let. Co ho motivovalo k jeho neobvyklému koníčku a jaký v něm vidí význam? Přečtěte si víc!

Výběr článků

O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?

Nepřehlédněte

V sobotu si dopřejte nějakou aktivitu a pohyb, v neděli potom relaxujte. Co dalšího se objeví o víkendu? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Každý, kdo umí perfektně druhý jazyk, vám řekne, že nejlepší metodou, jak se ho naučit, je cestovat a žít v zahraničí. Ne každý k tomu má však vytvořené podmínky. Někomu chybí odvaha, jinému peníze a někdo zkrátka hledá jiné cesty.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek