Neděle , 07. 09. 2025

Regína

I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
lednička
Lednice je nedílnou součástí domácnosti. (foto: 123RF)

06. 09. 2021

Mluvíme především o dodržování vhodné teploty a o dodržování několika dalších zásad, které vedou ke spokojené lednici s dlouhou životností. Otázkou zůstává, jakou teplotu by lednička měla správně mít, aby se dosáhlo požadovaného efektu? 

Lednice musí být správně nastavená 

Na správné nastavení možná už apelují samotní prodejci lednice. Jelikož je to místo, kde chcete uchovávat potraviny v co nejlepší a největší kvalitě, je třeba nastavit její správné chlazení. Vyvarujete se tím tomu, že bude chladit málo nebo že bude chladit až příliš. Zatímco v prvním případě hrozí brzké zkažení potravin a množení nebezpečných bakterií, v druhém hrozí namrazení potravin. 

Abyste se vyhnuli tomu či onomu scénáři, teplota by neměla přesáhnout osm stupňů Celsia. V ideálním případě mějte lednici nastavenou na teplotu pohybující se kolem čtyř stupňů.  

Jakou teplotu musí mít mrazák? 

Správně nastaven musí být i mrazák sám o sobě. Zatímco lednice uchovává potraviny po dobu několika dnů, mrazák uchovává potraviny po dobu několika měsíců. Pokud však bude špatně nastaven a bude v něm vévodit příliš nízká nebo naopak příliš vysoká teplota, dojde tím ke znehodnocení potravin.  

Mrazení není prakticky nic jiného, než proces, při kterém dojde ke zpomalení činnosti enzymů, díky čemuž se potravina po dobu několika měsíců vůbec nezmění. Teplota v mrazáku však musí být alespoň -18 stupňů, aby k bezproblémovému procesu vůbec došlo.  

Zpátky k lednici – k čemu slouží jednotlivé sektory? 

Abychom se však navrátili k lednici (mrazák byl mírným odbočením). Když už víme, na jakou teplotu lednici nastavit, je nyní důležité zjistit, k čemu slouží jednotlivé sektory. Lednice se totiž skládá z několika poliček a v každé z nich je teplota trochu jiná. Právě proto se naučte skladovat potraviny tam, kde jim je nejlépe.  

K TÉMATU  Domácí přírodní hnojivo: Podpořte růst svých pokojových rostlin

Horní police v lednici 

Při otevření lednice vás možná hned zaujme horní polička. Zpravidla je to místo, kde je teplota nejvyšší. I proto se zde mají uchovávat potraviny, které jsou už rozbalené nebo které jsou uvařené. Jinými slovy se na horní poličce uchovávají potraviny, které se musí co nejdříve spotřebovat.  

Střední police 

Lednice se také skládá z polic uprostřed. Zde není teplota ani vysoká, ani příliš nízká, proto je to vhodné místo pro skladování mléčných výrobků, jako je mléko nebo jogurty. Pokud zde chcete mít uložené máslo, doporučujeme ho skladovat v plastových nádobách s víčkem.  

Spodní police nad zásuvkami 

Co se týče spodní police, která se vypíná přímo nad zásuvkami v lednici, to je vůbec nejchladnější místo v celé lednici. I proto se sem ukládá maso nebo případně ryby, které díky tomu mohou vydržet opravdu několik dní.  

Zakryté zásuvky 

Co by to bylo za lednici bez zakrytých spodních zásuvek. Spodní zakryté zásuvky jsou určení hlavně pro zeleninu a ovoce. Je to však zároveň prostředí vhodné pro sýry, protož se zde teplota pohybuje kolem osmi až dvanácti stupňů Celsia. Jinými slovy je zakrytá zásuvka místem pro potraviny, které se stihnou během pár dnů sníst. 

Dveře lednice 

Vůbec tím nejteplejším místem v lednici jsou dvířka. I proto sem nepatří mléko nebo produkty, které mají tendenci v teple zkysnout nebo se zkazit. V ideálním případě zde skladujte nápoje nebo vejce. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Dálková komunikace se rapidně proměňuje díky technologickému pokroku, který nám umožňuje rychlejší, efektivnější a bezpečnější interakce napříč celým světem. Jaké změny nás čekají a jaký vliv budou mít naše vztahy? Podívejme se na to, co nám budoucnost dálkové komunikace přináší.
Letecká havárie ve Washingtonu se stala osudnou pro desítky cestujících, včetně známých krasobruslařských osobností. Mezi oběťmi jsou mistři světa Jevgenija Šiškovová a Vadim Naumov, kteří cestovali společně se svým synem Maximem. Nehoda, při níž se civilní letadlo srazilo s vojenským vrtulníkem a zřítilo do řeky Potomac, je stále předmětem vyšetřování.
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Ve čtvrtek večer vystoupal nad Sixtinskou kapli bílý kouř, který už po staletí značí jediné – katolická církev má nového papeže. Tím se stal devětašedesátiletý americký kardinál Robert Francis Prevost, který přijal jméno Lev XIV.. Nástupcem papeže Františka byl zvolen druhý den konkláve.
Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
V době, kdy by zpěvák Petr Muk oslavil své šedesátiny, přichází jeho kolega a přítel Petr Kolář s dojemným gestem. Nahrál novou verzi Mukova hitu Láska, ta nebezpečná věc – skladby, která se před lety stala ikonou českého popu. A nezůstalo jen u písně. Pár dní před výročím Mukova předčasného odchodu Kolář zveřejnil také videoklip, který připomíná nejen sílu lásky, ale i ztráty, které po sobě zanechává.
Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.

Výběr článků

Herečka Simona Stašová patří mezi nejvýraznější osobnosti české divadelní i filmové scény. Její role v Pelíškách, Románu pro ženy nebo na divadle v Shirley Valentine a Drobečcích z perníku oslovily generace diváků. Dnes slaví sedmdesáté narozeniny, které si připomene stylově – na jevišti Divadla Lucie Bílé v inscenaci Cena za něžnost. Jaké byly její nejvýznamnější role a co ji na herectví stále fascinuje?
Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?

Nepřehlédněte

Andělé 2024 rozdali ceny nejlepším hudebníkům uplynulého roku, ale velkou pozornost si zasloužily i módní kreace na červeném koberci. Kdo zazářil nejen na pódiu, ale i ve stylových outfitech?
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek