Středa , 27. 11. 2024

Xenie

I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
lednička
Lednice je nedílnou součástí domácnosti. (foto: 123RF)

06. 09. 2021

Mluvíme především o dodržování vhodné teploty a o dodržování několika dalších zásad, které vedou ke spokojené lednici s dlouhou životností. Otázkou zůstává, jakou teplotu by lednička měla správně mít, aby se dosáhlo požadovaného efektu? 

Lednice musí být správně nastavená 

Na správné nastavení možná už apelují samotní prodejci lednice. Jelikož je to místo, kde chcete uchovávat potraviny v co nejlepší a největší kvalitě, je třeba nastavit její správné chlazení. Vyvarujete se tím tomu, že bude chladit málo nebo že bude chladit až příliš. Zatímco v prvním případě hrozí brzké zkažení potravin a množení nebezpečných bakterií, v druhém hrozí namrazení potravin. 

Abyste se vyhnuli tomu či onomu scénáři, teplota by neměla přesáhnout osm stupňů Celsia. V ideálním případě mějte lednici nastavenou na teplotu pohybující se kolem čtyř stupňů.  

Jakou teplotu musí mít mrazák? 

Správně nastaven musí být i mrazák sám o sobě. Zatímco lednice uchovává potraviny po dobu několika dnů, mrazák uchovává potraviny po dobu několika měsíců. Pokud však bude špatně nastaven a bude v něm vévodit příliš nízká nebo naopak příliš vysoká teplota, dojde tím ke znehodnocení potravin.  

Mrazení není prakticky nic jiného, než proces, při kterém dojde ke zpomalení činnosti enzymů, díky čemuž se potravina po dobu několika měsíců vůbec nezmění. Teplota v mrazáku však musí být alespoň -18 stupňů, aby k bezproblémovému procesu vůbec došlo.  

Zpátky k lednici – k čemu slouží jednotlivé sektory? 

Abychom se však navrátili k lednici (mrazák byl mírným odbočením). Když už víme, na jakou teplotu lednici nastavit, je nyní důležité zjistit, k čemu slouží jednotlivé sektory. Lednice se totiž skládá z několika poliček a v každé z nich je teplota trochu jiná. Právě proto se naučte skladovat potraviny tam, kde jim je nejlépe.  

K TÉMATU  Jarní úklid s dětmi: Jak zapojit celou rodinu a zábavně uklidit

Horní police v lednici 

Při otevření lednice vás možná hned zaujme horní polička. Zpravidla je to místo, kde je teplota nejvyšší. I proto se zde mají uchovávat potraviny, které jsou už rozbalené nebo které jsou uvařené. Jinými slovy se na horní poličce uchovávají potraviny, které se musí co nejdříve spotřebovat.  

Střední police 

Lednice se také skládá z polic uprostřed. Zde není teplota ani vysoká, ani příliš nízká, proto je to vhodné místo pro skladování mléčných výrobků, jako je mléko nebo jogurty. Pokud zde chcete mít uložené máslo, doporučujeme ho skladovat v plastových nádobách s víčkem.  

Spodní police nad zásuvkami 

Co se týče spodní police, která se vypíná přímo nad zásuvkami v lednici, to je vůbec nejchladnější místo v celé lednici. I proto se sem ukládá maso nebo případně ryby, které díky tomu mohou vydržet opravdu několik dní.  

Zakryté zásuvky 

Co by to bylo za lednici bez zakrytých spodních zásuvek. Spodní zakryté zásuvky jsou určení hlavně pro zeleninu a ovoce. Je to však zároveň prostředí vhodné pro sýry, protož se zde teplota pohybuje kolem osmi až dvanácti stupňů Celsia. Jinými slovy je zakrytá zásuvka místem pro potraviny, které se stihnou během pár dnů sníst. 

Dveře lednice 

Vůbec tím nejteplejším místem v lednici jsou dvířka. I proto sem nepatří mléko nebo produkty, které mají tendenci v teple zkysnout nebo se zkazit. V ideálním případě zde skladujte nápoje nebo vejce. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Včerejší den na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary nabídl bohatý program s filmovými premiérami, setkáními a kulturními událostmi. Herečka Iva Janžurová se představila na premiéře dokumentu Janžurka, která přilákala pozornost filmových nadšenců. Podívejte se na to, co se odehrálo za kulisy jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů ve střední Evropě.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Všichni moc dobře víme, že vlivem času se naše tělo mění. Nejdříve to spatříme na pokožce, která začne postupně a docela viditelně ochabovat, ztrácet svou pevnost a sílu. To samé se však děje se svaly v celém našem těle, přičemž výjimkou nejsou ani svaly pánevního dna včetně vagíny, které je třeba posilovat nejen pro lepší pocit z intimních prožitků, ale i z důvodu prevence v rámci inkontinence a dalších obtíží. A právě o tréninku věrné kamarádky bude tento článek. Na co se během cvičení zaměřit?

Výběr článků

Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Letos se konal již osmadvacátý ročník hudebních Cen Anděl. Uděluje se celkem čtrnáct ocenění ve čtrnácti kategoriích. Hned tři interpreti získali každý po dvou soškách, takže letošní ročník nemá jasného vítěze.

Nepřehlédněte

Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek