Čtvrtek , 28. 11. 2024

René

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
čokoláda
Čím kvalitnější kakaové boby, tím lepší výsledný produkt dostanete. (foto: 123RF)

28. 02. 2022

Kvalitní čokoláda si žádá kvalitní kakaové boby. Hned na začátku si vysvětlíme, co to je vlastně za plodinu. Jejich název už jsme v životě jistě párkrát slyšely. Možná jsme je viděly na vlastní oči, ale nikdy nás nezajímalo, z čeho se skládají a kde se vůbec berou. Kakaový bob se nachází uvnitř kakaových plodů, které rostou na rostlině zvané kakaovník. Velikostí připomínají oříšek, jsou nahořklé a křupavé. Obsahují 50 % tuku a 50 % kakaa.

Nekvalitní čokoláda je levná a přeslazená

Nekvalitní čokoláda je většinou velmi levná, kakaa je v ní poskrovnu, nechutná ani příliš lichotivě, jindy je až moc přeslazená. A co je také důležitým ukazatelem nekvalitní čokolády – struktura. Jakmile se v řezu tvoří bublinky a prasklinky, je to jasné. Existují ale i další indicie, jak se pozná kvalitní čokoláda. Které to jsou?

Za čtyřicet korun levnou čokoládu nepořídíte

Samozřejmě cena u kvalitní čokolády je mnohem vyšší. Kvalitní čokoláda zkrátka něco stojí. Tabulku tak nepořídíte za dvacet nebo čtyřicet korun, ale od osmdesáti korun výš. Výjimkou není ani čokoládová tabulka, za kterou zaplatíte i dvě stě korun. Při její výrobě se totiž používají kvalitní ingredience. Jaké?

Stačí jen pár surovin

Kupodivu jich nepotřebujete mnoho, o to kvalitnější však musí být. Čokoládu samozřejmě tvoří kakaové boby a také sušená třtinová šťáva. Čím delší seznam surovin na obalu najdete, tím nekvalitnější čokoláda bude. Používají se totiž také různá dochucovadla, aromata, stabilizátory nebo kakaové máslo a cukr. Ani boby v tomto případě nebývají příliš kvalitní, a tak se jejich chuť výrobci snaží nějak zamaskovat a dohnat. Proto si dobře pohlídejte, zdali je na obalu psáno, že je čokoláda vyrobena ze skutečných kakaových bobů nebo z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci dokonce do čokolády přidávají rostlinný tuk, jakým je například palmový olej.

K TÉMATU  Exkluzivní čokoládová buchta z jablečného těsta

Čím vyšší procento, tím lépe

Procenta ovšem také hrají velmi důležitou roli. Čím jich má čokoláda víc, tím je kvalitnější. Procenta však nemusejí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaové hmoty v sušině. To však u většiny výrobců znamená, že tím udávají množství kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů, které se z bobů vyrábějí. Taková čokoláda už ale není kvalitní, natož snad zdravá. Zato je chuťově velmi výrazná a na to stále lidé slyší.

Víte, jak se kvalitní čokoláda vyrábí?

Zajímala jste se někdy, jak se čokoláda vyrábí? Ne? To byste ale rozhodně měla. Než si proto příště nějakou čokoládu koupíte, podívejte se na stránky výrobce (není-li proces výroby uveden rovnou na obalu) a přesvědčte se, jestli skutečně používá jen ty kakaové boby, které byly vypěstovány bez jakýchkoliv průmyslových zásahů. Zároveň si také dejte pozor na to, jak se tyto boby praží. Šetrným pražením se v bobech zachovává veškerá jejich přirozená chuť a také našemu tělu prospěšné látky. Důležitý je ale i proces šetrného mletí, kterým výrobci dosáhnou hladké tekuté hmoty bez již zmíněných drobných bublinek a prasklinek, které nekvalitní čokoláda po ztuhnutí obsahuje.

čokoláda
Na struktuře záleží. Díky ní také poznáte kvalitu. (foto: 123RF)

A nyní se podíváme na jednotlivá složení kvalitní hořké, mléčné a bílé čokolády.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Znalci té nejkvalitnější čokolády se ovšem shodují na tom, že v ideálním případě by měla obsahovat alespoň 60 – 80 % sušiny. Hořká čokoláda by také měla být prostá všech rostlinných tuků, umělého vanilkového aroma a dalších příměsí, třeba sójového lecitinu.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahuje, jak její název napovídá, také mléko. Je však velmi důležité, aby obsahovala plnotučné sušené mléko, a ne mléko odtučněné. Právě to se používá do méně kvalitních čokolád, protože se na nás výrobce snaží ušetřit.

K TÉMATU  Hodně pečiva, jen ovoce, ovocné drinky…tyhle a další zaběhnuté nešvary ze snídaně odstraňte! Jinak nezhubnete!

Bílá čokoláda

Sice se bílá čokoláda nazývá také čokoládou, ale kakao byste v ní hledali marně. Protože kdyby tam bylo, logicky by nebyla bílá. Proto se do tohoto typu sladké pochoutky přidává pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a přírodní vanilkové aroma. Vy jste to vážně nevěděla? Ale ano, je to pravda!

Co všechno kvalitní čokoláda s naším tělem dokáže?

Kvalitní čokoláda působí na naše zdraví skutečně blahodárně. A to je hlavní důvod, proč byste si měla dopřávat ne to nejlevnější, ale to nejkvalitnější. V první řadě slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním chorobám. Zlepšuje prokrvení celého těla a snižuje krevní tlak. Taktéž snižuje riziko cukrovky. Z kvalitní tabulky vám cukrovka rozhodně nehrozí. A co víc, čokoláda nám pomáhá s hubnutím a prokrvuje nám i mozek, čímž předcházíme možné Alzheimerově chorobě nebo stařecké demenci.

Jenže sníst tabulku čokolády denně, i té kvalitní, rozhodně zdravé není. Když si však dopřejte jen pár kostiček, nemusíte mít žádné výčitky. Vždyť přece hubnete, mlsáte a k tomu podporujete své zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?
V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Říká se, že každá žena je v podstatě krásná, jen je zapotřebí přijít na správný způsob, jak onu krásu vyzdvihnout.
Počasí zatím nikdo poručit nedokáže a tak se zejména v jarních a podzimních měsících setkáváme s mnoha deštivými dny. Standardně jako ochranu před promoknutím jistě použijete deštník, nicméně na trhu jsou k dostání i velmi módní pláštěnky, které si postupně získávají na oblibě.
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Lávový dortík z banánu je lahodný a jednoduchý dezert, který zvládnete připravit během pár minut. Tento recept od známého food bloggera Honzy z Instagramu @cestaklukazmesta kombinuje sladkost zralého banánu s intenzivní chutí hořké čokolády. Připravte si tento dezert pro speciální příležitost nebo jen tak pro radost a překvapte své blízké.
Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu se v současné době podepisují na zdravotním stavu velkého procenta populace. Tyto každodenní návyky přinášejí mimo jiné i bolestivé otoky nohou a podporují vznik křečových žil. Jak se s těmito běžnými, avšak velmi nepříjemnými problémy vypořádat?
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.

Výběr článků

Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.
Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.

Nepřehlédněte

Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek