Úterý , 26. 08. 2025

Luděk

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
čokoláda
Čím kvalitnější kakaové boby, tím lepší výsledný produkt dostanete. (foto: 123RF)

28. 02. 2022

Kvalitní čokoláda si žádá kvalitní kakaové boby. Hned na začátku si vysvětlíme, co to je vlastně za plodinu. Jejich název už jsme v životě jistě párkrát slyšely. Možná jsme je viděly na vlastní oči, ale nikdy nás nezajímalo, z čeho se skládají a kde se vůbec berou. Kakaový bob se nachází uvnitř kakaových plodů, které rostou na rostlině zvané kakaovník. Velikostí připomínají oříšek, jsou nahořklé a křupavé. Obsahují 50 % tuku a 50 % kakaa.

Nekvalitní čokoláda je levná a přeslazená

Nekvalitní čokoláda je většinou velmi levná, kakaa je v ní poskrovnu, nechutná ani příliš lichotivě, jindy je až moc přeslazená. A co je také důležitým ukazatelem nekvalitní čokolády – struktura. Jakmile se v řezu tvoří bublinky a prasklinky, je to jasné. Existují ale i další indicie, jak se pozná kvalitní čokoláda. Které to jsou?

Za čtyřicet korun levnou čokoládu nepořídíte

Samozřejmě cena u kvalitní čokolády je mnohem vyšší. Kvalitní čokoláda zkrátka něco stojí. Tabulku tak nepořídíte za dvacet nebo čtyřicet korun, ale od osmdesáti korun výš. Výjimkou není ani čokoládová tabulka, za kterou zaplatíte i dvě stě korun. Při její výrobě se totiž používají kvalitní ingredience. Jaké?

Stačí jen pár surovin

Kupodivu jich nepotřebujete mnoho, o to kvalitnější však musí být. Čokoládu samozřejmě tvoří kakaové boby a také sušená třtinová šťáva. Čím delší seznam surovin na obalu najdete, tím nekvalitnější čokoláda bude. Používají se totiž také různá dochucovadla, aromata, stabilizátory nebo kakaové máslo a cukr. Ani boby v tomto případě nebývají příliš kvalitní, a tak se jejich chuť výrobci snaží nějak zamaskovat a dohnat. Proto si dobře pohlídejte, zdali je na obalu psáno, že je čokoláda vyrobena ze skutečných kakaových bobů nebo z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci dokonce do čokolády přidávají rostlinný tuk, jakým je například palmový olej.

K TÉMATU  Klasický zákusek „obližprst“ je pro mnohé nejlepším dezertem na světě

Čím vyšší procento, tím lépe

Procenta ovšem také hrají velmi důležitou roli. Čím jich má čokoláda víc, tím je kvalitnější. Procenta však nemusejí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaové hmoty v sušině. To však u většiny výrobců znamená, že tím udávají množství kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů, které se z bobů vyrábějí. Taková čokoláda už ale není kvalitní, natož snad zdravá. Zato je chuťově velmi výrazná a na to stále lidé slyší.

Víte, jak se kvalitní čokoláda vyrábí?

Zajímala jste se někdy, jak se čokoláda vyrábí? Ne? To byste ale rozhodně měla. Než si proto příště nějakou čokoládu koupíte, podívejte se na stránky výrobce (není-li proces výroby uveden rovnou na obalu) a přesvědčte se, jestli skutečně používá jen ty kakaové boby, které byly vypěstovány bez jakýchkoliv průmyslových zásahů. Zároveň si také dejte pozor na to, jak se tyto boby praží. Šetrným pražením se v bobech zachovává veškerá jejich přirozená chuť a také našemu tělu prospěšné látky. Důležitý je ale i proces šetrného mletí, kterým výrobci dosáhnou hladké tekuté hmoty bez již zmíněných drobných bublinek a prasklinek, které nekvalitní čokoláda po ztuhnutí obsahuje.

čokoláda
Na struktuře záleží. Díky ní také poznáte kvalitu. (foto: 123RF)

A nyní se podíváme na jednotlivá složení kvalitní hořké, mléčné a bílé čokolády.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Znalci té nejkvalitnější čokolády se ovšem shodují na tom, že v ideálním případě by měla obsahovat alespoň 60 – 80 % sušiny. Hořká čokoláda by také měla být prostá všech rostlinných tuků, umělého vanilkového aroma a dalších příměsí, třeba sójového lecitinu.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahuje, jak její název napovídá, také mléko. Je však velmi důležité, aby obsahovala plnotučné sušené mléko, a ne mléko odtučněné. Právě to se používá do méně kvalitních čokolád, protože se na nás výrobce snaží ušetřit.

K TÉMATU  Nepečený čokoládový cheesecake ze 4 surovin

Bílá čokoláda

Sice se bílá čokoláda nazývá také čokoládou, ale kakao byste v ní hledali marně. Protože kdyby tam bylo, logicky by nebyla bílá. Proto se do tohoto typu sladké pochoutky přidává pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a přírodní vanilkové aroma. Vy jste to vážně nevěděla? Ale ano, je to pravda!

Co všechno kvalitní čokoláda s naším tělem dokáže?

Kvalitní čokoláda působí na naše zdraví skutečně blahodárně. A to je hlavní důvod, proč byste si měla dopřávat ne to nejlevnější, ale to nejkvalitnější. V první řadě slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním chorobám. Zlepšuje prokrvení celého těla a snižuje krevní tlak. Taktéž snižuje riziko cukrovky. Z kvalitní tabulky vám cukrovka rozhodně nehrozí. A co víc, čokoláda nám pomáhá s hubnutím a prokrvuje nám i mozek, čímž předcházíme možné Alzheimerově chorobě nebo stařecké demenci.

Jenže sníst tabulku čokolády denně, i té kvalitní, rozhodně zdravé není. Když si však dopřejte jen pár kostiček, nemusíte mít žádné výčitky. Vždyť přece hubnete, mlsáte a k tomu podporujete své zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Survivor Česko & Slovensko 2025 odstartoval prvním dílem a hned přinesl nečekané změny. Kromě tradičního boje o přežití na opuštěném ostrově se letos soutěžící museli rozdělit do týmů podle úplně nového pravidla.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Zvoní budík - je zase ráno. Probouzíte se polámaní, s viditelnými kruhy pod očima a s padajícími očními víčky. Znovu jste se pořádně nevyspali. Už se to táhne několik dní a stále nevíte, jak svůj spánek opět zkvalitnit a prodloužit. Ty probděné noci se začínají projevovat na vaší pracovní výkonnosti i na náladě, kterou nemáte zrovna nejlepší. Možná za špatným spaním vězí tři věci. Jaké?
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Jste vtipní? Přemýšlejte o tom. Myslíte si, že máte dobrý smysl pro humor? Humor je něco, co nás všechny spojuje, od zábavných textových zpráv až po hloupé memy. Svět miluje dobrý smích. Jak jsou na tom jednotlivá znamení s humorem?
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Veronika Arichteva (38) se nedávno stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50), Jolany Blažkové (44). V nevhodné reakci na fotografie Arichtevy doporučila plastickou operaci prsou.

Výběr článků

V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.

Nepřehlédněte

Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek