Koření je nedílnou součástí každé kuchyně – dává výjimečnou chuť jednotlivým jídlům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma? Pojďme se na to společně podívat.
Kupované potraviny zpravidla neobsahují jen to, kvůli čemu si je kupujeme. Stejně tak koření, které kromě bylinek a soli dost často obsahuje látky zvýrazňující chuť i mnoho dalších éček, aby v regálu v pohodě vydrželo klidně i rok (a jako vždy čerstvé). Doba se ale mění, navíc každý dříve či později dospějeme k tomu, že není nad to připravit si jídla sami a vědět, co do nich dáváme i kdy jsme je vyrobili. Navíc výslednou chuť si jednoduše vždycky doladíme podle svého. Totéž platí i o domácí výrobě koření, které může být zdravě, čerstvé a bez látek, které jíst prostě nechceme. Navíc máte mnohem větší prostor pustit uzdu své fantazii a vykouzlit zajímavé chutě, které na pultech jen tak neseženete.
Chce to kvalitní a ideálně objemnou sušičku
Pro kvalitně vyrobené koření je samozřejmě nutné usušit jednotlivé bylinky, ovoce nebo zeleninu tak, aby vše bylo dobře prosušené, ale ne zas tolik, aby došlo ke ztrátě cenných látek. A přesně z toho důvodu je na místě vícepatrová a kvalitní sušička, ve které si navolíte optimální program pro každou surovinu.
Nasbírejte si přírodní poklady
Aby výsledná chuť byla co nejlepší, je nezbytné mít po ruce ty správné ingredience, ideálně přímo ze zahrádky. Pokud je nemáte k dispozici, pak můžete využít nabídku specializovaných prodejen. Musí se však jednat jen o čisté složky, tedy bez dalších přidaných látek. Pro výrobu koření pak budete v základu (a v různých obměnách) potřebovat:
- Bylinky (jako třeba tymián, hřebíček, rozmarýn, koriandr, libeček, mátu, citronovou trávu, bobkový list a další)
- Koření (kvalitní sůl, různé druhy pepře, kmín, zázvor, skořici, kurkumu a další)
- Zeleninu (houby, cibuli, česnek, papriku, rajče i kořenovou zeleninu, chilli papričky a další)
- Ovoce (rybíz, brusinky, hrušky, jablka, jahody a další)
Samozřejmě některé suroviny seženeme pouze v sezóně. A pokud chcete vzájemné chutě krásně sehrát, není od věci si průběžně podle období dělat zásoby. Zatímco kolem jara až léta posbíráte spoustu čerstvých bylinek, rybízu a dalšího ovoce, na podzim jsou aktuální především houby, hrušky, jablka a některá kořenová zelenina. Proč dávat ovoce i do slaných kořenících směsí, je jednoduché. Ačkoli se na první pohled zdá, že sladká chuť je ke škodě, je tomu přesně naopak. S ovocem totiž získá vaše koření úplně jiný nádech a nevšední tóny – od lehké pikantnosti až po příjemnou zemitost, která se s ostatními chutěmi famózně spojí.
Tip: Ať už zpracováváte jakékoliv koření, vždy jej podle chuti pečlivě umixujte – najemno nebo nahrubo, podle toho, do jakých jídel je budete používat. Poté koření přemístěte do sáčků nebo sklenice a skladujte v suchu a temnu.
Houbové koření
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky sušených hub (ideálně mix)
- ¼ hrnku sušené cibule
- ½ lžičky kmínu
- ¼ mletého pepře
- ½ lžičky koriandru
- 2 lžičky sušeného libečku, celeru nebo tymiánu
- 1 lžička mořské soli
- Špetku muškátového oříšku
Grilovací koření
Budeme potřebovat:
- 2 lžičky mletého nového koření
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky cukru
- 1 lžičku nasekané šalvěje
- 1 lžičku tymiánu
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky kajenského pepře
Podzimní koření
Budeme potřebovat:
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1/3 kardamomu (můžete vynechat)
Dýňové koření
Budeme potřebovat:
- 2 lžíce sušené dýně
- 3 lžíce mleté skořice
- ½ lžičky mletého nového koření
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky hřebíčku
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
Koření jako ideální dárek
A protože handmade dárky snad nikdy nepřestanou být v kurzu, pokud si s úspěchem vyrobíte domácí koření, získáte tím i skvělý tip na dárek, který byl ručně vyrobený s láskou. Pokud navíc koření umístíte do hezkých sáčků, připravíte si pěknou grafickou etiketu a třeba přidáte ještě nějaké drobnosti, o radost bude v každém případě postaráno.