Hořčík i vláknina
Brokolice pochází z oblasti Středomoří a nejvíc se jí dnes vypěstuje v Itálii. Při koupi dávejte pozor na to, abyste si koupili opravdu čerstvý kus, jen tak brokolice zaručeně podpoří zdraví.
Růžice by měly mít jasně zelenou barvu, mohou mít mírně purpurový nádech. Pokud jde již však jejich barva do žluté, je to známkou toho, že nejsou nejmladší. Košťál by neměl být tuhý a dřevnatý.
Brokolice je vynikajícím zdroje hořčíku. Zároveň si s její pomocí snadno dodáte potřebnou vlákninu, vitamín C i draslík. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín E, karoten, riboflavin, železo, selen a vápník.
Brokolice zlepší zdraví na všech frontách
Díky obsaženému hořčíku má brokolice pozitivní vliv na činnost svalů, srdce, ale i na přenos nervových vzruchů a tvorbu hormonů. Vláknina podporuje metabolismus, zároveň je ideální prevencí před vznikem rakoviny některých částí střeva. Vitamín C je vynikající pro naši imunitu, draslík podpoří odvodnění a snížení krevního tlaku.
Obsažené látky zároveň v našem těle působí jako antioxidanty. Dokážou tedy zlikvidovat nebezpečné volné radikály, které by jinak způsobovaly předčasné stárnutí buněk.
Konzumace brokolice podporuje také zdraví cév, má pozitivní vliv na regeneraci veškerých sliznic. Některé studie uvádějí její preventivní působení proti vzniku rakoviny plic. Její konzumace podpoří krvetvorbu, je ideální také pro ty, kteří se snaží zhubnout.
Jak ji připravit?
Po zakoupení je vhodné brokolici co nejdříve spotřebovat. Můžete ji uchovávat buď klasicky v lednici (ideálně v místech určených pro skladování zeleniny) nebo lze odříznout konec košťálu, vložit ho do sklenice s vodou, a pak až dát do lednice.
Na naše zdraví bude mít nejlepší vliv, když budeme brokolici jíst společně s potravinami s vysokým obsahem biotinu. Hodí se ji konzumovat spolu s rajčaty, špenátem, ořechy nebo avokádem. Ideální je jíst si nejčastěji syrovou, kdy si v sobě uchovává veškeré prospěšné látky. Hodí se do pomazánek, salátů nebo smoothie.
Při vaření jen pozor, aby vám zůstala stále mírně křupavá, je zbytečné ji zcela rozvařit. Ochuzujete se pak o cenné látky a její chuť vás pak také nenadchne. Můžete ji jen pár minut povařit v páře nebo blanšírovat. Je vhodná do zapečených pokrmů (zkuste kombinaci s brambory a sýrem nebo těstovinami). Můžete si oblíbit také krémovou brokolicovou polévku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu