Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Snažíte se otěhotnět? Možná vám to ztěžují kila navíc

Toužíte po miminku, ale čáp k vám pořád ne a ne přiletět? Trpíte-li totiž nadváhou nebo rovnou obezitou, vaše šance na otěhotnění se mohou snižovat právě kvůli tomu.
otěhotnět
Snažíte se otěhotnět?

To, že obezita není jen estetický problém, ale především onemocnění, ví už snad dneska každý. Ale jaká všechna zdravotní rizika s sebou kilogramy navíc přinášejí, ví už jen málokdo. A právě snížená plodnost nebo rovnou neplodnost patří mezi ně.

„Plodnost klesá již v pásmu nadváhy stejně jako při velmi nízké hmotnosti. Při obezitě však klesá velmi významně,“ upozorňuje MUDr. Petra Šrámková, primářka pražské OB kliniky. Velmi obézní ženy – tedy ty, jejichž BMI je vyšší než 40, mají plodnost sníženou o více než 40 %. Postižení plodnosti přitom bývá obvykle vratné a při snížení hmotnosti se navrací téměř k normálu.

„Například více než 70 procent žen s výraznou redukcí hmotnosti po bariatrickém výkonu má opět pravidelný menstruační cyklus. U části žen ale již pětiprocentní redukce hmotnosti zlepšuje fertilitu,“ popisuje MUDr. Šrámková.

Tím však výčet pozitivních důsledků snížení hmotnosti nekončí. S nižší váhou se snižují i rizika výskytu některých předrakovinových stavů i zhoubných nádorů. Mezi ně patří například karcinom prsu. Ženy, které v dospělosti nabraly 30 a více kilogramů mají totiž riziko jeho vzniku až dvakrát vyšší.

Zdraví dítěte je i na matčině talíři

Ženy, které chtějí otěhotnět, ale současně trpí nadváhou či obezitou, by měly začít shazovat kilogramy co nejdříve. Těhotenství už pro to není vhodným obdobím. Ale stejně tak neplatí, že by měly těhotné ženy jíst za dva.

„Pohled na výživu těhotných se za poslední roky změnil. Novinkou je tak zvané nutriční programování, což zjednodušeně řečeno znamená, že skladba stravy může ovlivnit vlastnosti genů, které souvisejí se zdravím,“ říká nutriční terapeutka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Pokud se tedy nastávající maminka správně stravuje, dává svému dítěti do vínku i větší šanci na zdravý život v dospělosti.

K TÉMATU  Toužíte po levnějších energiích? Vyrábějte si je sami. Dnes už je to snadné

„Proto je tolik žádoucí hledět na kvalitu jídelníčku nastávajících maminek – nejíst za dva, ale dvakrát tak dobře,“ pokračuje PhDr. Hlavatá.

Kdo se rozhodne pro redukci hmotnosti, měl by se svěřit do rukou lékařů. Ti totiž dokáží nejen provést všechna potřebná vyšetření, ale i nastavit správnou terapii. Centra, která jsou na léčbu obezity zaměřená, poskytují navíc pacientům komplexní služby zahrnující i péči dalších odborníků jako jsou nutriční specialisté, psychologové a další.

Operace není pro těhotenství překážkou

Pražskou OB kliniku si pro svou cestu za štíhlejší figurou vybrala i trojnásobná maminka Tereza. V den, kdy na kliniku přišla, jí ukazovala ručička na váze 120 kilogramů. Lékaři jí doporučili plikaci žaludku – méně invazivní chirurgický zákrok, při kterém se zmenší objem žaludku tím, že se „zavine jako palačinka“. Pacient po operaci musí dodržovat upravený jídelníček a pomalu se vrací k normálnímu jídlu, ale ve velmi malém množství – porce odpovídají zhruba porcím tříletého dítěte. Následně chodí na kontroly a musí dodržovat nastavená pravidla.

Tereza po operaci shodila 46 kilogramů a dodnes se cítí báječně. „Co mě však překvapilo, jak lehce jde po shození přebytečných kil otěhotnět,“ směje se. Zatímco o druhou dceru se snažili s manželem půl roku, třetí dcera pro ně byla překvapením. Plikaci žaludku měla v té době něco málo přes rok, proto se znovu obrátila na odborníky z OB kliniky, aby jí poradili, co a jak má dělat.

„Asi nejhorší pro mě bylo, když se dostavilo období zvracení. Začala jsem pociťovat doslova vlčí hlad. Ale s paní doktorkou Šrámkovou jsme to společně vyřešily,“ pochvaluje si. Navýšily porce jídla o zhruba 20 ml a Tereza se začala cítit lépe. Po čase i zvracení ustalo. „Chutě, které jsem jako každá těhotná žena měla, jsem řešila kostičkou kvalitní hořké čokolády, kterou jsem si nechala rozpustit v ústech,“ popisuje. „Myslím si, že ženy, které jsou v podobné situaci, by neměly propadávat panice a v případě, že se u nich objeví v těhotenství jakékoli problémy týkající se provedené bariatrické operace, měly by kontaktovat svoji kliniku. Všechno se dá vyřešit, je to jen o komunikaci,“ říká. „Ale samozřejmě se nemůžete na nastavený režim vykašlat. Musíte jen hledat funkční náhradní řešení,“ dodává.

K TÉMATU  Váš průvodce teniskami: Vychytávky, které musíš mít: průvodce botami: Must-Have Styles

Minimálně rok je doba, jakou doporučují i odborníci na léčbu obezity ženám, které chtějí po bariatrickém zákroku otěhotnět.

„Je třeba dát tělu čas na regeneraci a počkat, až se hmotnost ustálí,“ vysvětluje nutriční terapeutka PhDr. Karolína Hlavatá, PhD. „Tento čas využijte k celkovému ozdravění svého jídelníčku, nekuřte, omezte pití alkoholu a půl roku před plánovaným otěhotněním začněte užívat multivitaminy pro budoucí maminky. Myslete i na zlepšení své fyzické kondice a poraďte se s nutričním terapeutem, jak by měl vypadat váš jídelníček v těhotenství, abyste měla dostatek energie, vitamínů, ale současně aby nedošlo k poškození plikace nebo bandáže,“ doporučuje.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.
Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Praha, 9. prosince 2021: Přírody si vážíme a je pro nás důležitá, nicméně náš vztah s ní vnímáme jako příliš povrchní. I to zjistil průzkum společnosti VELUX realizovaný v osmi evropských zemích včetně České republiky. Jsme přesvědčeni, že pobyt v přírodě pomáhá našemu fyzickému i psychickému zdraví, nicméně jen zřídka pozorujeme např. ptáky, stromy nebo mraky. Někteří lidé stráví až třetinu svého života před obrazovkou. Jak se tedy v dnešní době technologií přiblížit světu venku?
V sobotu si dopřejte nějakou aktivitu a pohyb, v neděli potom relaxujte. Co dalšího se objeví o víkendu? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!

Výběr článků

Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.

Nepřehlédněte

Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek