Čtvrtek , 09. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

5 tipů jak neprokrastinovat pracovní dobu?

Odkládáte v práci úkoly? Tak vítejte ve světě prokrastinace. Bohužel tento trend je stále rozšířenější a vede k velkým problémům nejen na pracovišti. Dnes vám přinášíme 5 rad jak v práci nezahálet.

27. 11. 2023

27. 11. 2023

Prokrastinace, tendence odkládat úkoly a povinnosti, je problém, který může ovlivnit produktivitu a kvalitu práce. Pokud se cítíte, že se stáváte obětí prokrastinace a hledáte způsoby, jak efektivně využít svůj pracovní čas, tady je pět užitečných rad.

1. Jak neprokrastinovat? Začněte plánovat a organizovat

Plánování je klíčovým prvkem při boji s prokrastinací. Vytvořte si seznam úkolů a priorit, abyste měli jasno v tom, co musíte dokončit. Důkladný plán vám pomůže zůstat zaměření na důležité úkoly a minimalizovat zbytečné odkládání.

2. Rozdělování úkolů

Někdy se úkol může zdát příliš rozsáhlý a složitý, což může vést k prokrastinaci. Místo toho se pokuste rozdělit velký úkol na menší kroky. Tím si vytvoříte jasný postup, který bude mnohem snazší sledovat.

3. Zamezení rušení

Rušení může být jedním z hlavních důvodů prokrastinace. Pokuste se identifikovat faktory, které vás rozptylují, a snažte se omezit jejich vliv. To může zahrnovat vypnutí notifikací na telefonu, blokování sociálních médií nebo vytvoření tichého pracovního prostoru.

4. Odměňování

Nastavte si odměnu za dokončení úkolu. Může to být krátká přestávka, oblíbený pohoštění, nebo cokoli, co vás motivuje. Odměna může být silným nástrojem pro podnícení produktivity.

5. Sebeuvědomění

Sledování svého vlastního chování a návyků může pomoci překonat prokrastinaci. Snažte se rozpoznat situace, kdy se k prokrastinaci uchylujete, a pracujte na změně svých návyků. Sebeuvědomění může být klíčem k trvalé změně.

Závěr

Prokrastinace je běžný problém, ale s vhodnými strategiemi a úsilím můžete zvýšit svou produktivitu a využít svůj pracovní čas efektivně. Plánování, organizace, rozdělování úkolů, omezování rušení, odměňování a sebeuvědomění mohou být užitečnými nástroji pro boj proti prokrastinaci. Snažte se tyto tipy aplikovat ve svém pracovním životě a zjistíte, že se budete více soustředit na důležité úkoly a dosáhnete větší efektivity.

K TÉMATU  Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Současná doba se zdá snadnější. Tak proč jsme pořád ve stresu a nic nestíháme?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Grill párty, ale i tradiční české opékání se těší stále větší popularitě! Není tak divu, že se mění i zvyklosti ohledně vybavení letních teras či pergol. V současné době zde už nenajdete jen pohodlné posezení pro rodinu a přátele, ale i další kusy praktického nábytku, které poskytují cenný úložný prostor na věci, které je vhodné mít při trávení volného času venku po ruce.
V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.

Výběr článků

Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.

Nepřehlédněte

Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek