Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Chodíte na houby? Poznejte nejdůležitější zdravotní přínosy hub

Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
houby
Chodíte na houby? Poznejte nejdůležitější zdravotní přínosy hub

18. 10. 2023

18. 10. 2023

1. Houby vám mohou pomoci udržet si mládí

Houby obsahují vysokou koncentraci dvou antioxidantů – ergothioneinu a glutathionu. Když jsou tyto antioxidanty přítomny společně, skvěle spolupracují na tom, aby chránily tělo před fyziologickým stresem, který způsobuje viditelné známky stárnutí.

2. Mohou chránit váš mozek

Studie z roku 2021 zjistila, že některé potraviny bohaté na polyfenoly (které zahrnují houby) mohou chránit před kognitivním poklesem u starších dospělých. Výzkumníci také zjistili, že antioxidanty ergothionein a glutathion mohou pomoci předcházet Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Aby si zachovaly nutriční výhody, ideální přípravou je například grilování.

3. Dokážou zvednout náladu

Lidé konzumující houby mají nižší riziko deprese. Opět to může být způsobeno ergothioneinem, který může snížit riziko oxidačního stresu, což zase snižuje příznaky deprese. Vhodné jsou obzvláště žampiony, které obsahují draslík, který může pomoci snížit úzkost.

4. Mohou zlepšit vaši paměť

Výzkumníci ze Singapuru zjistili, že konzumace dvou šálků vařených hub týdně může snížit vaše šance na kognitivní pokles.

5. Posílí zdraví vašeho srdce

Houby umožňují dávat do jídel méně soli, protože obsahují glutamátové ribonukleotidy. Tyto sloučeniny přispívají k pikantní chuti umami bez důsledků pro váš krevní tlak nebo riziko srdečních onemocnění. Celý šálek hub má pouze 5 mg sodíku. Houby jsou také vynikající a uspokojivou náhražkou červeného masa v jakémkoli pokrmu, protože z rovnice vylučují kalorie, tuk a cholesterol.

6. Posílí vaše kosti

Houby rostoucí v přírodě jsou dobrým zdrojem vitamínu D, protože tyto houby přeměnily sloučeninu zvanou ergosterol přímo na vitamín D. Konzumací pouhých 100 gramů hub vystavených UVB záření si zajistíte svou denní potřebu vitamínu D a podpoříte tím zdraví svých kostí.

7. Houby vám pomohou dodat energii

Houby jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně na riboflavin, folát, thiamin, kyselinu pantotenovou a niacin. Ty pomáhají tělu využívat energii z potravy, kterou konzumujeme, a produkovat červené krvinky, které přenášejí kyslík do celého těla.

K TÉMATU  Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

Mohlo by vás zajímat:

Chodíte sbírat houby? Přesvědčíme vás, proč s houbařením začít 

Ginkgo biloba – znáte strom z Asie se zázračnými účinky?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Designová krbová kamna vypadají v obývajím pokoji navozují tu správnou atmosféru. Kamna Nordica spadají do střední a vyšší třídy, a kvalita tomu odpovídá. Některá mají varnou plotnu, jiná lze umístit přímo na zeď. Prohlédněte si galerii.
Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?
Rychle dojet do mateřské školky, odložit dítě paní učitelce a už abychom byli v práci. Rodiče dnes často spoléhají na to, že paní učitelka ve školce (škole) se už nějak postará o to, co je třeba. Před výchovou ale neutečeme, a ani se nezbavíme odpovědnosti z ní vyplývající. Pro dítě je největší autorita rodič. Ve školce se navíc dítě má učit jiné věci, než to, co jako rodiče doma zanedbáváme.
V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?
Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Stres a neustálý tlak na výkon v práci, strach ze selhání a z toho, že nebudete schopna dostát požadavkům okolí. To jsou některé z faktorů, které vedou u mnoha dříve výkonných a schopných lidí ke stresové poruše, známé jako syndrom vyhoření. Jak ho poznat a jak jej řešit?

Výběr článků

Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
O v pořadí pátém koučinku Nely s Marcelou se dočtete níže.
Než se stali slavnými, tak mnoho z nejbohatších a nejuznávanějších osobností světa nemělo peníze. A někteří z nich nebyli pouze chudí, byli doslova bezdomovci.

Nepřehlédněte

Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek