Úterý , 14. 05. 2024

Servác

Kapsulový šatník: Jak dokáže usnadnit život?

V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?

Co je to kapsulový šatník?

Módní minimalismus a udržitelnost jsou v poslední době četně skloňovanými pojmy. Mezi tyto termíny bezesporu patří i kapsulový šatník. Co to ale vlastně je? Ve zkratce jde o to, že rozhodnete-li se pro kapsulový šatník, vlastnit budete jen omezené množství oblečení. Místo nekonečných komínků plných nepotřebného oblečení se tak budete soustředit na univerzální kusy, které jsou dobře kombinovatelné mezi sebou. Cílem je vytvořit funkční šatník, který v sobě skrývá mnoho výhod – usnadní vaše rozhodování ráno při oblékání a současně minimalizuje zmatek ve vašem šatníku. V neposlední řadě ale také předejdete bezhlavému nakupování oblečení, které ve skutečnosti neunosíte. Výhody kapsulového šatníku by ale vystačily na pořádně dlouhý seznam. Co všechno získáte, pokud se pro minimalismus rozhodnete? 

šatník

Výhody kapsulového šatníku

Úspora času
S kapsulovým šatníkem nemusíte dlouho přemýšlet nad tím, co si obléknout. Všechny kusy ve vaší skříni by se totiž měly dobře kombinovat, což znamená, že můžete rychle vytvořit stylový outfit hodný jakékoliv situaci.

Méně stresu
S omezeným množstvím oblečení nemusíte řešit zbytečné rozhodování. Váš šatník bude obsahovat jen to, co máte rádi a co vám sluší, což snižuje stres z nepořádku a neorganizovanosti vašeho šatníku.

Méně nakupování
S kapsulovým šatníkem se soustředíte na kvalitu místo kvantity. To znamená méně času strávených na nákupech a méně peněz utracených za nové kousky. 

Udržitelnost
Minimalistický přístup k šatníku znamená méně konzumu, tento směr také snižuje tlak na životní prostředí. Kvalitní kusy, které budou součástí vašeho nového šatníku, jsou často vyrobeny tak, aby vám v šatníku vydržely déle. Chcete-li se vyhnout zbytečným a neuváženým nákupům, vsaďte na tento směr.

šatník

Jak začít s kapsulovým šatníkem?

Pokud se i vám myšlenka kapsulového šatníku líbí, je čas na revoluci ve vaší skříni. Obvykle se doporučuje začít s počtem okolo třiceti kusů oblečení, a to včetně bot a doplňků. Vyberte několik základních barev, které společně dobře ladí. Tím si usnadníte možnosti jejich kombinování. Zahrňte do svého šatníku základní kusy jako trička, košile, dámské džíny, kalhoty, sukně a šaty. Také nezapomeňte na vhodné svršky, které využijete v různých podnebních podmínkách. Zaměřte se na kvalitní kusy, které jsou dobře ušité a budou vám sloužit dlouhou dobu. Každou sezónu můžete přehodnotit svůj kapsulový šatník, vyřadit nepoužívané kusy a přidat nějaké nové. Oblečení ve skříni můžete navíc třídit dle aktuálního období. 

K TÉMATU  Začátek roku ve znamení hubnutí: mohou pomoct spalovače tuků?

Minimalismus ve šatníku jako cesta vpřed

Kapsulový šatník je znakem minimalistického přístupu k módě, který si zamilovaly už zástupy lidí před vámi. Usnadňuje život tím, že vám ušetří šetří čas i peníze a současně je šetrný k životnímu prostředí. Vytváření kapsulového šatníku vám může pomoci lépe porozumět vašemu stylu i preferencím, ve kterých možná už nějakou dobu tápete. Nemusíte být zrovna Marie Kondo, abyste se v kapsulovém šatníku našli i vy. Vyzkoušíte tento udržitelný trend i vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním poutavém článku na Dámské Lize zkoumáme magii Vánoc očima dětí. Jak dlouho trvá jejich víra v Ježíška, a co by rodiče měli vědět, aby tuto kouzelnou dobu pro své potomky co nejlépe utvořili? Přinášíme vám nejen pohled na to, do kolika let děti věří na Ježíška, ale také rady, jak tuto vánoční tradici zachovat a jaké situace by rodiče měli pečlivě sledovat. Podívejte se s námi na jedinečný svět Vánoc očima nejmladších!
Podzim je tady. Cítíme to nejen ve vzduchu, ale také to vidíme - listy stromů se začínají zbarvovat a okenní parapety opouští letní rostliny, které je třeba zazimovat. Jelikož jsou nyní okenní parapety prázdné, je načase je něčím oživit. Pojďme si zmínit několik rostlin, které vydrží i chladné podzimní dny.  
Madonna opět dokázala, že je nekorunovanou královnou popu, když na závěrečném koncertě svého celosvětového turné na pláži Copacabana v Riu přilákala neuvěřitelných 1,6 milionu diváků. Koncert plný jejích největších hitů nejen oslavil čtyřicet let její hudební kariéry, ale zároveň se zapsal do historie jako jedna z nejvýznamnějších hudebních událostí na této proslulé pláži.
Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Ráda si dopřáváte relaxační koupel, kdy máte čas jenom sama pro sebe a nikdo vás neruší? Napustíte si vanu plnou horké vody, přidáte pěnu, ponoříte se do spousty bublin a zavřete oči. Tento prožitek si ale můžete ještě zpříjemnit. Navíc se krásně prohřejete a i v pošmourném počasí neztratíte dobrou náladu.
Zdá se vám, že se váš život nevyvíjí tím správným směrem? Zarazili jste se v určitém bodě, odkud se vám nedaří pohnout ani o píď? Řešení je celá řada. Je na vás, které si nakonec zvolíte. Já zkusila koučink a dodnes nelituji!
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Brzy se již začne oteplovat a zimní bundy tak budou definitivně out. Pokud chcete i svůj jarní šatník svézt na vlně aktuálních trendů, měli byste se držet několika základních doporučení. Vždy samozřejmě volte kabát vyrobený z lehkého a prodyšného materiálu, jako je bavlna, plátno nebo polyester, aby se vám v kabátu pohodlně chodilo i v teplejším počasí.

Výběr článků

Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?

Nepřehlédněte

Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek