Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Z čeho se skládá běhoun pro chodbu? Přehled odolných materiálů a nešpinivých vzorů

Běhouny zažívají renesanci. Přispěla k tomu móda na provázkové, plošně tkaně koberce. Plní dekorativní i praktickou funkci - v kuchyni, v předsíni, na terase. Koberce jsou však mnohem širší kategorií výrobků. V současné době je možné zakoupit jak tradiční pogumované metrážové koberce do předsíně, tak elegantní koberce do stylové pracovny nebo obývacího pokoje. Zde je přehled udržitelných a estetických modelů.

Koberce – běhouny pro speciální úkoly

Koberce se dobře hodí do intenzivně využívaných místností, protože jejich nejdůležitější funkcí je

  • chránit podlahu před znečištěním nebo poškrábáním,
  • zastavení vnášení na botách prachu nebo nečistot do místnosti,
  • izolace podlahy,
  • vnitřní zvuková izolace,
  • dodat místnosti útulný nádech.

Běhouny se od koberců liší především svou šířkou. Jsou dlouhé a úzké. Lze je zakoupit jako hotové výrobky nebo na metry. V některých obchodech se výrobky lemují zdarma – je dobré si uvědomit, zda koberce, které kupujete na metry, mají stínový lem.

Jaký materiál zvolit pro běhoun na chodbě?

Pokud hledáte něco, co změní vzhled místnosti a zároveň ochrání vaši krásnou podlahu před znečištěním nebo poškrábáním, zvolte kobercový běhoun ze syntetických přízí. Skvěle se osvědčuje polypropylen tkaný v technologii Heat Set – příze je tepelně stabilizovaná, takže je odolnější. Běhouny jsou měkké a husté. Na dotek připomínají hřejivou přírodní vlnu. Zároveň se mnohem lépe udržují v čistotě. Pro chodbu je vhodnou volboupolypropylenová dlažba s nízkým vlasem, například 6 mm. Věnujte pozornost pogumování – úzký protiskluzový koberec nebude klouzat po podlaze.

Z jakého materiálu mám vybrat běhoun do předsíni nebo na chodbu domu?

Polypropylen smíchaný s polyesterem (například v poměru 80:20 %) je vynikajícím materiálem pro chodník v reprezentativní chodbě nebo předsíni. Mohou být vyšší než běhouny na metry do chodby. Kobercový běhoun s vlasem 9 mm je jedním z návrhů. Výrobky by měly mít vysokou odolnost proti oděru a pružná vlákna.

Tip: pokud je místnost vytápěna, věnujte pozornost součiniteli tepelné vodivosti zvoleného běhounu.

Z jakého materiálu vybrat kobercový běhoun do místnosti?

Zajímavou možností jsou koberce s hustým shaggy vlasem. Vyrábí se také z polypropylenových vláken, podobných přírodní vlně. Snadněji se však čistí. Lze je vysávat a mýt mokrými šampony. Výška vlasu v modelech shaggy může dosahovat až 30 mm. Koberce jsou huňaté, měkké a zároveň odolné. Na výběr jsou modely jednobarevné i se vzory. Skvěle se hodí do obývacích pokojů nebo pracoven, kde zateplí interiér a navodí útulnou atmosféru. Měkké kobercové běhouny se dobře hodí i do dětského pokoje – mohou poskytnout teplé a příjemné místo pro dětské hry.

K TÉMATU  Co by mělo obsahovat komplexní krmivo pro psy?

Jaké koberce zvolit do kuchyně?

Do kuchyně se hodí úzký koberec z provázkových polypropylenových vláken. Tento typ běhounu je tkaný na plocho. Jeho největší výhodou je nejen rustikální, módní vzhled, ale především odolnost proti skvrnám. Metrové koberce z PP šňůry se velmi snadno čistí – lze je vysávat i prát na mokro. K dispozici jsou i návrhy speciálně pro kuchyň, například s motivem kávy.

Módní koberce – co říkají trendy?

  • V módě jsou především zemité barvy, tj. klidná šedá, světle béžová, útulná hnědá, tlumená modrá a tmavá lesní zeleň. Kobercové běhouny v těchto barvách poskytnou útulný základ pro výzdobu každého interiéru. Mohou připomínat přírodní skalní povrch, pískovec nebo písečnou pláž. Některé mají třpytivé nitě, které vytvářejí zajímavý dekorativní efekt.
  • Nejmódnější jsou provázkové koberce, které vypadají, jako by byly utkány z juty. Pokud však mají koberce vydržet déle, vyplatí se zvolit koberce ze syntetické příze. Hodí se k aranžmá v přírodním stylu, k nimž patří boho, japandi nebo skandinávský styl.
  • Geometrické vzory – koberce s marockými trojlístky, kostky, kosočtverce jsou stále v módě. Dynamizují místnost, ve které jsou umístěny.
  • Tropické listí – motiv urban jungle v interiéru je stále v kurzu. Běhouny s botanickými vzory oživí prostor.

Na jakém vzoru běhounu není vidět špína?

Estetické hledisko je důležité, ale při výběru dlažby záleží i na praktičnosti. Pokud má být běhoun použity v předsíni, měl by mít vzor, na kterém není vidět špína. Na jednolitých površích jsou drobky, nitě nebo prach viditelnější. Skvěle naopak působí vzorované běhouny v odstínech šedé a béžové.

Běhouny,na kterých není vidět špínu, jsou např.:

  • klasické modely a palisandry a s perskými motivy – vintage koberce jsou opět v oblibě. Na skvrnitých vzorech není špína téměř viditelná,
  • modely, které vypadají, jako by se do nich zakousl zub času – patinované a továrně vybledlé vzory se hodí do moderních prostor a nejsou na nich vidět nečistoty,
  • běhouny bez vlasu, tj. tkané naplocho z provázku.
K TÉMATU  Vybíráme vysavač. Jaké nejčastější chyby děláme, čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?

Vyberte si běhoun, který je praktický i estetický – textilie jsou prvkem vybavení, kterými můžete nejsnáze osvěžit vzhled interiéru.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
Když se s námi léto loučí v Česku, neznamená to, že jinde na světě sluneční paprsky i nadále nepřevládají. Například takové Maledivy jsou atraktivní i v zimních chladných měsících, o tom není pochyb ani sporu. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj čas strávíte za hranicemi, prozraďme si, co dovolená na Maledivách nabízí a další informace, které se každému turistovi mohou hodit.
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.
Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Zvlášť v přechodných obdobích typu jaro a podzim to na ulicích vypadá velmi pestře. Někdo má i přes podzimní období ještě dnes kraťasy a sandály, zatímco jiný už obléká péřovku a kulicha. Co je zdravější? Jaké oblečení zvolit v přechodném období?
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Čínský horoskop je úplně jiný než ten náš. V tomto horoskopu je také celkem 12 znamení, ty pak prezentuje rok narození. Rok Tygra slibuje zajímavý vývoj, kroky vpřed, radost, ale i strastiplnou cestu k našim cílům. Pojďte se podívat, co podle čínského horoskopu letos čeká právě vás!
Zajímá vás, jak udělat ze svého rande nezapomenutelný zážitek? V našem článku "Originální rande! Tipy na skvělé rande" vám přinášíme jednoduché a praktické rady, jak osvěžit vaše romantické setkání. Od netradičních míst po kreativní aktivity – pojďte s námi objevit nápady, které oživí vaše rande a vytvoří nezapomenutelné vzpomínky. Přečtěte si naše tipy a udělejte z každého rande jedinečný zážitek pro vás oba. Co tedy říkáte na to, abyste se společně vydali na nové dobrodružství lásky?

Výběr článků

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?

Nepřehlédněte

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Každá zdravá žena zažívá jednou za měsíc své dny a během periody potřebuje co nejvíce komfortu a pohodlí. V dnešní době existuje mnoho moderních menstruačních pomůcek, které mají ženám dodat právě tolik důležitý komfort. Mezi ně patří vedle tamponů a vložek také mnohem ekologičtější menstruační kalhotky. Pro koho jsou vhodné a jaké výhody tyto speciální kalhotky přináší?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek