Neděle , 12. 05. 2024

Pankrác

Řez stromů – užiteční pomocníci, kteří to umí nejlépe

Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?

Při řezu větví se neobejdete bez ruční pilky, zahradnických nůžek ani bez motorového prořezávače větví.

Ruční pilka na větve

Užitečná pomocnice, která může být i jednoruční. Tyto pily vám umožní uříznout i silnější větve. Pracovat budete na zemi, na štaflích nebo žebříku.

Jak s ní pracovat 

Vybírejte pilku spíše kratších rozměrů, abyste se s ní dostali do všech míst. Při řezání větších větví dávejte pozor, aby nedošlo k nalomení dřeva – vždy nařízněte na místě řezu nejdříve ve spodní části do jedné třetiny šířky větve. Poté řezejte shora – dál po délce větve. V tuto chvíli se větev sama nalomí a vy už jen dořízněte na vybraném místě.

Výhody – skladná, lehká, cenově dostupná.
Nevýhody – ostré zuby se mohou rychle opotřebit.

zahrada

Zahradnické nůžky

Ideální pro řez tenkých větví. Klasické jednoruční nůžky zvládnou větev o průměru 2,5 cm. Prodloužené dvouruční zahradnické nůžky ustřihnou i větve silnější.

Jak s nimi pracovat

Dvoubřité nůžky používejte pro střih živých květin a čerstvého dřeva. Jednobřité nůžky se hodí na suché větve do 1,8 cm. Na větší průměr větví použijte dvoučepelové nůžky.

Výhody – lehké, vhodné pro ženy, dobře padnou do ruky, díky čepeli z kvalitní oceli stříhají čistě, šetrně a hladce.
Nevýhody – nedosáhnou do všech míst, někdy je nutné použít žebřík.

zahrada

Motorové prořezávače

Motorové prořezávací a vyvětvovací pily výrazně usnadňují práci. Pracují rychle, a přestože stojíte bezpečně na zemi, můžete řezat i větve rostoucí ve vyšších polohách. A to díky teleskopické rukojeti, s níž dosáhnete do výšky téměř 3 metrů. Řezejte tam, kam se jen obtížně dostanete a použijte k tomu buď elektrickou, aku, nebo benzínovou variantu.

Jak s nimi pracovat

S možností nastavení úhlu řezné hlavy se dostanete i na hůře přístupné větve. S teleskopickou pilou můžete řezat i dál od kmene stromu, což by ze žebříku nešlo tak snadno. Vysunutím pilky do 3metrové délky se dostanete až k 5 metrům výšky díky vlastní výšce. Snažte se i ve výšce řez provádět co nejkolměji, abyste se co nejméně nadřeli a řez byl co nejmenší – praktické využití páky.

K TÉMATU  Jak zvládnout letní problémy močových cest bez antibiotik?

Výhody – dostanou se výše a do hůře přístupných míst.
Nevýhody – vyšší pořizovací cena, větší přístroj ke skladování.

zahrada

Proč vlastně prořezávat stromy

Když strom prořežete, zbavíte ho větví, které již neplodí, což stromu prospěje především proto, že energie a živiny poputují jen do správných míst. Zabráníte také šíření hub a mechů tím, že koruna bude prosvětlená, což bude mít navíc výrazný vliv na kvalitnější úrodu. Jak by vypadal strom bez řezu? Zarostl by a plody by se vyskytovaly jen po obvodu koruny.

Kdy prořezávat ovocné stromy?

Stromy můžete během roku prořezávat ve dvou obdobích. Nejdříve na konci zimy v předjaří a pak po sklizni v létě. Obojí stromům prospěje a ty se odmění bohatou úrodou. Ne každý strom to má však stejné. V obou termínech můžete prořezávat višně, třešně, hrušně a jabloně. Po sklizni v létě, nikoli na konci zimy, prořezejte švestky, meruňky a broskve.

Druhy prořezu stromů podle věku stromu

  • Strom 4–5 let – řez výchovný: tento řez se provádí proto, aby koruna získala krásný tvar.
  • Vzrostlé stromy – řez udržovací: vyrovnáváni růstu stromu a jeho úrody.
  • Staré stromy – řez zmlazovací: zlepšuje úrodu, prodlužuje životnost stromu a obnovuje jeho růst.
zahrada

Nenechávejte na stromě věšáky

Pokud to jde, snažte se větve řezat přímo u kmene stromu, kde se rány co nejrychleji zacelí. Jestliže necháte část větve trčet z kmene, bude vysychat a hojit se déle, což může stromu přinést nežádoucí houby.

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!
Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.
O žádosti o ruku a následné svatbě sní asi každá žena. Manželství je obrovským krokem, a i když už bohužel dost často neplatí, že vydrží navždy, je třeba si to řádně promyslet. Jste s partnerem již delší dobu a chcete se posunout dál?
Středa přeje odpočinku. Co všechno ještě dnes slibují hvězdy? Napsala pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Vstupte do světa inspirativních žen, které se nebojí překračovat hranice a formovat podnikatelský svět na svůj obraz. Od odvážných startupistek po průkopnice v technologiích, tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že ženy jsou nezastavitelnou silou v každém odvětví.
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 

Výběr článků

Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.

Nepřehlédněte

Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek