Sobota , 21. 09. 2024

Oleg

Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
popínavka
Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

05. 09. 2023

05. 09. 2023

Na světě je spousta zajímavých plodů a jejich odrůd, a pokud máte na své zahrádce nějaké to místo navíc, proč něco nového nevyzkoušet. Začít můžete třeba ačokčou, která vám nejenže poskytne bohatou úrodu, na které si pochutná celá rodina, ale také vám v případě toho, že chcete zabránit pohledům zvědavých sousedů, vykouzlí i nádherně zelenou zástěnu. Co to ta popínavka je a jak s ní pracovat v kuchyni a jaké nezbytnosti je třeba vědět o jejím sázení a péči? Pojďme se na ni podívat..

Atraktivní popínavka z Jižní Ameriky

Ačokča (známá jako cyclanthera pedata či caigua) je rostlina původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje jako zelenina. Patří do čeledi tykvovitých a má válcovité plody připomínající okurky, které jsou obvykle 20 – 30 cm dlouhé, dle odrůdy ale mohou být i o něco menší. Samotná rostlina je jakousi liánou a zpravidla dorůstá výšky až sedm metrů. Bohaté lodyhy jsou docela tenké, avšak nesou na sobě velké množství listů i samotných plodů. Plody ačokči se konzumují jako zelenina a jsou oblíbené v kuchyni mnoha zemí. Mají jemnou chuť a jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho je ačokča používána také v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, hypertenze a diabetu. Protože obsahuje flavonoidy a alkaloidy, má rovněž antioxidační i protizánětlivé účinky. 

Snadné pěstování je výhrou

Ačkoli její jméno zní exoticky a zdá se, že pěstování bude náročné, nebojte, není tomu tak. Ačokča potřebuje asi tolik péče, jako okurky či rajčata, které si každý rok předpěstováváte. U ačokči pak postupujete tak, že kolem března si vezmete semínka (ty si mimochodem vždy “nasyslíte” do zásoby, když budete ačokči sbírat, protože každý plod obsahuje spoustu černých semínek, která vždy nechte usušit a ponechte je v suchu a v teple do příští sezóny), která umístíte na ubrousek tak, aby byl neustále vlhký. Pokud však s jejím pěstováním začínáte, semínka jsou samozřejmě dostupná ve specializovaných obchodech se semeny. Jakmile spatříte první klíčky, je čas semínka umístit do hlíny, přenést na světlo a mírně zalévat. Předpěstované rostlinky je pak nejlepší vysadit ven až po zmrzlých, tedy ideálně v květnu. Pozor však na slimáky, jejich chuť totiž milují, takže si rovnou připravte zbraně proti otravných slizounům, ať si na ačokče nestihnou pochutnat dřív než vy. 

K TÉMATU  Odvodnění organismu: Proč není radno si s ním zahrávat?

Chuťové dokonalá, hezká, a přitom praktická

Ačokča nejenže hezky vypadá na zahrádce, skvěle chutná a tím pádem nabízí až nespočet využití, ovšem má i svou praktickou funkci. Tím, že je popínavou rostlinou, jí ke štěstí stačí relativně málo, aniž by zabrala příliš prostoru. Pro její pěstování je nesmírně důležitá především pevná opora – buďto plot, pergola nebo sítě, a také dobře vyživená půda, teplé i chráněné stanoviště. A pokud se ačokče bude dařit tak, jak by mělo, nejenže sklidíte velké množství plodů, ale také s její pomocí vytvoříte nádherný živý plot. To se bude hodit především tehdy, pokud máte “věčně čumící sousedy” a rádi si na zahrádce užijete trochu soukromí.  

Zajímavá ingredience v kuchyni

Ačokča je velmi všestranná zelenina a díky tomu ji využijete v mnoha kulinářských receptech. Dobré je vědět, že co se chuti týče, připomíná něco mezi okurkou a paprikou. Na co ji tedy použít?

  • Pro naložení do octa – funguje totiž obdobně jako okurky, proto můžete připravit lák a zavařit ji podobným způsobem. Stejně skvěle funguje i v různých zavařovaných zeleninových směsích.
  • Pro saláty – ačokču perfektně využijete i pro zpestření odlehčených salátů. Tím, že je chuťově jemná, se shodne s ostatní zeleninou i zálivkami.
  • Pro smoothie – využít ji však můžete i pro přípravu zeleninových nápojů, opět ji snadno sladíte rovněž s bylinkami a jinou zeleninou.
  • Pro pomazánky – ačokča funguje taktéž jako skvělá přísada do zeleninových pomazánek a je jen na vás, zda ji využijete v syrové nebo pečené formě.
  • Pro pečení i smažení – z ačokči hravě vymyslíte řadu pokrmů. Upéct ji můžete třeba s brambory či masem, ovšem využití má i jako smažená – buďto obalovaná nebo ve stylu zdravých chipsů.
  • Pro plnění – větší kusy ačokči jsou výborné také plněné a zapečené, stejně jako třeba paprikový lusk. Připravit můžete nejrůznější masové, zeleninové nebo sýrové směsi. 
  • Pro omáčky – výborně poslouží i jako základ pro zeleninové omáčky, a to nejen pro chuť, ale i z hlediska zahuštění.
  • Pro přílohu – závěrem ji můžete využít jen jako přílohu v neupravené formě, i tak chutná báječně. 
K TÉMATU  Hermína Franková, autorka Dívky na koštěti, zesnula měsíc před 96. narozeninami

A třeba příště se spolu vrhneme i na samotné recepty. Už se vám sbíhají sliny?

Mohlo by vás zajímat:

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Hněv, strach, zklamání. Nepříjemné emoce, které prožívá každý. A každý na ně reaguje trochu jinak. Jak to udělat, abyste se v náročných situacích nenechaly vykolejit a co nejrychleji našly ztracenou rovnováhu?
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?
Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Plesová sezóna je tu! Jaká událost čeká právě vás? Při výběru šatů a doplňků záleží na akci, na kterou se zrovna chystáte. Není ples jako ples. Vždy sledujte nejen dress code, ale také současné trendy. Co si letos můžete dovolit?
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.
K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.

Výběr článků

Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Voda je pro člověka jeden z nejdůležitějších prvků. Víte, že tvoří až 60 % těla dospělého jedince? Je nezbytná pro biochemické reakce, zásobování celého těla živinami, odstraňování odpadních látek a pro udržování krevního oběhu a tělesné teploty. Jak se ale v létě udržet správně hydratovaní, co se počítá, a co ne?
Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.

Nepřehlédněte

Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Myslíte si, že krásné ženy to mají v životě jednodušší? Až poznáte příběh Judity, zjistíte, že i prvotřídní krasavice řeší potíže ve vztahu i v práci. Judita se dokonce za svůj vzhled a dokonalé tělo na střední škole styděla.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek