Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Z poradny kouče: Ze stresu je mi špatně, píše čtenářka. Naučte se ho zvládat pomocí několika technik

Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
stres
Stres provází naše životy a nám nezbývá, než se s ním vypořádat.

15. 05. 2023

Přišel mi tento dotaz od čtenářky Haničky: „Permanentně jsem ve stresu, bolí mě z toho žaludek, hlava, někdy mi je až špatně. Stresuje mě nedostatek peněz, stresuje mě (jsem živnostnice), jestli budu mít klienty aj. Každý nový nečekaný úkol mě rozhodí tak, až mi buší srdce. Co mám dělat? Jak se mám s tímto stresem poprat?” Téma dalšího článku proto bylo jasné. Stres.

Vím, co je stres

Já sama jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, co znamená být dlouhodobě ve stresu. Co to je vstávat a mít stažené celé tělo. Být pod tlakem a chtít, ať to jen skončí. Ať už, když jsem byla dítě a deptali mě rodiče. Nebo když jsem podnikala a během tří měsíců se mi sesypal celý život, který jsem pak tři roky dávala dohromady.

Zde se sešlo několik faktorů – peníze, soudy, kolegyně, co „vytunelovala“ naši firmu, rozchod s manželem, lidé, co místo pomoci mi hlavu strkali ještě více k zemi. Právnička, která opravdu nehájila mé zájmy, ale své, a to peníze. Účetní, co počítala dle daňového poradce „od oka“ a stála mě tisíce na daních, DPH atd., moje alternativní terapeutka (jsou i dobří alternativní terapeuti, mám je ráda), ale téhle nešlo o mé dobro. Bylo toho více, už na to nechci ani vzpomínat a kazit si dobrou náladu.

Stres v novém kabátě

Když jsem si myslela, že jsem vše zvládla a mám vyhráno, přišel další stres, jen v jiné podobě. V předchozím článku jsem popisovala, jak jsem stála na pardubické třídě Míru a koukala na plakát, co zval na přednášku jednoho z našich nejlepších koučů Aleše Kaliny. Šla jsem na přednášku. Aleš je sympaťák a fajn člověk, rovný chlap. Byla jsem nadšená, že bych mohla pracovat s takovým člověkem a nastoupila jsem do jeho školy koučů.

Velmi dobré rozhodnutí a krok pro moji budoucnost – nové informace, kolegové, co si cení předností druhého a to, že budu moci pomáhat lidem, jako jsem já. Prostě super! Přesně to byl sen a stával se realitou. Ale nemůžete být dobrý kouč a terapeut, když sami v sobě máte „bordel“.

A tak jsem začala uklízet své negativní myšlenky, názory, hrabat se v minulosti, a fakt jsem tou dobou neměla sílu na klienty. A co se dělo? Klienti nebyli. Já byla a jsem na IČO, kde máte náklady, ať pracujete nebo ne. Takže další stres, jak se uživím, kdy už bude konec těch špatných prožitků, co se mi v životě točí, kdy bude můj život konečně šťastnější. Celé mé současné bytí bylo na padrť, na malé kousky. Zbořené a bolestivé. Hledala jsem nové kousky, informace, co vlastně chci prožívat ve svém životě a jak se k tomu dostanu.

K TÉMATU  Pokud trpíte na akné nebo ekzém, na vině může být i špatné trávení

Nové začátky

Poměrně brzy byl konec úklidu mého starého nastavení a trápení, a do roka jsem měla moc hezké základy nového života, mezi jinými lidmi a s jinými hodnotami. Následně rok od roku jen piluji, vybrušuji a posouvám se. Takže stres znám, byl dlouho mým společníkem a už ho ve svém životě nechci. Mám ráda pohodu, klid a čas na to, co chci. A pokud cítím, že to tak není – jdu a změním to.

V dnešní době je kolem nás hodně stresorů, například rychlá doba. Neustále se měnící technika a s tím nároky na nás, abychom ji uměli obsluhovat. Hodně činností, co děláme najednou, a málo času na relaxaci, na sebe, na žití „jen tak být“. Jsme na sebe nároční, vždyť přece měli bychom. Nedaří se nám, jak si představujeme a to nás frustruje. Nefunkční nebo vyhořelé vztahy, to je další velká kapitola. Nedostatek – peněz, lásky, ocenění a tak dále.

Haničko, Tobě, a vlastně všem, kteří se potýkáte se sužujícím stresem, mohu dát pár, mnou a mými klienty, vyzkoušených technik na jeho zmírnění. Na odvedení pozornosti od toho stresového života. Na oddych psychický i fyzický. Na koncentraci, na okamžik v životě tady a teď. A na nabrání sil změnit svoji situaci.

turistika
Pobyt v přírodě je ozdravný.

Techniky na zvládání stresu

Sport

Jakýkoliv, co vás baví – chůze, posilovna… jediné, co je podstatné, aby to mělo dynamiku a rychlost (pomalá procházka moc nepomůže, tam mozek nepřepne na koordinaci pohybu). Když jsem já měla to náročné období, chodila jsem 5x týdně do posilovny, a to mě drželo v kondici mít sílu změnit balast mého života a vyřešit ho.

Rukodělná činnost

Navlékání korálků, omalovánky, háčkování, šití, řezba. Něco, kde se musíte soustředit na to, co v danou chvíli děláte. Čím je to preciznější, tím lepší. Například při výrobě náramku malými korálky se soustředíte, aby vám nespadl korálek a nepřemýšlíte o tom, co vás trápí. Také rozvíjíte kreativitu – jaké barvy, jaký tvar, jaká délka náramku.

Tímto vás zvu na můj workshop, který se koná 28. května v Pardubicích: Jak na stres a odpočinek vlastnoruční výrobou šperků. Informace zde na webu, vyrábět budeme s šikovnou Alenou Chlebníčkovou.

Koníčky

Najděte si koníček, co vás opravdu hodně moc baví a kde jste mezi fajn lidmi. Může to být tanec nebo hraní v kapele.

K TÉMATU  Záchrana štěňat v jeskyni přišla na poslední chvíli

Příroda

Být v přírodě, na čerstvém vzduchu, v lese, u vody, na sluníčku, a to každý den. Minimálně půl hodiny a chodit, chodit, chodit.

Dbát o své tělo

Spánek, zdravé jídlo, bylinky, masáže a podobně.

Obklopovat se štěstím

Koukat na komedie, bavit se o pozitivních věcech, jíst jídlo, které máte rádi, pouštět si hudbu, co milujete a má dynamiku, nosit oblíbené oblečení, používat vůni, co vám dělá radost (parfém, aroma lampa), upravit se, ať se sobě líbíte.

Nedělejte všechny techniky najednou, ale vyberte si tu, co vám pasuje a baví vás. A pokud vás bavit přestane, vyměňte ji za jinou. Nejdůležitější je, když naberete sílu odstranit zdroj stresu ze svého života. Zabalíte mu kufr a pošlete ho daleko pryč. A jak to udělat?

Tebe Haničko dovedlo přemýšlení sem. To znamená, že nemáš výsledek ze svého myšlení a konání takový, abys byla spokojená a šťastná. Takže to, co si myslíš, ti nepomůže k tomu, co chceš žít. Proto najdi nové a jiné myšlenky a cesty. Změň cestu a dojdeš k jinému výsledku.

tanec
Najděte si koníček, co vás bude bavit.

Hledání nových myšlenek a cest

Tento návod opět nemusí být jen pro jednu čtenářku, ale pro všechny, kteří se v jejím problému poznáváte. Dejte si tu změnu jako cíl a pak hledejte, jak tohoto cíle dosáhnout.

  1. Inspirujte se lidmi, kterým se to před vámi podařilo (rádců je hodně, ale výsledek je to, co se v tuto chvíli počítá). Internet je plný informací – vyberte si TY, které s VÁMI korespondují, a napište si je.
  2. Zeptejte se přátel (kteří mají ten výsledek, jaký chcete), jak oni by řešili takovou situaci. Napište si to.
  3. Najděte si odborníka, seminář, workshop, odbornou literaturu a sepište si, co vás zaujme.
  4. Jako poslední si napište, co pro tu změnu k hezčímu životu (s možnostmi, jaké teď máte) můžete a chcete udělat.

Až to budete mít, pusťte se do prvního kroku (do toho, co vám půjde). Pak další a další krok. Některá cesta je z hodně kroků. Některá chce jeden. Ale pokud vykročíte a budete věci dělat tak, abyste v nich byli spokojení, dojdete ke své pohodě a cíli.

Držím Ti Haničko a všem ostatním pěsti, a přeji mnoho štěstí

Vaše koučka Marcela Hlaváčková
marcelahlavackova.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Z poradny kouče: Nejdřív jsem opravila sebe. A tak vlastně začal celý můj příběh

Nela v koučinku: Šípková Růža a šáteček s pokračováním. Jsme na konci, přátelé

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
Aura nebo-li bioenergetické pole každého organismu, je něco jako atmosféra kolem země. Je to jakýsi neviditelný ochranný štít, chránící naše tělo před nemocemi a negacemi. Je aktuálním stavem toho, jak umíte věci duchovní, mentální a emoční ve svém životě prožívat a žít. Co všechno vám z fotografie aury vyčtou a jak s tím naložit? Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži a přinášíme vám zajímavá zjištění.
Ve většině medií proběhla zpráva nejen o oceněných filmech a osobnostech v anketě Český lev, ale také o tom, kdo měl co na sobě. Dress code, neboli pravidla oblékání na určité události, mnoho umělců nedodrželo. Ve světě nedodržování takových pravidel může znamenat i zákaz vstupu na dané místo. Co znamenají jednotlivé pojmy na pozvánkách na akce?
Co se vám vybaví, když se řekne bydlení ve stylu Provence? Jistě opojná levandule, sluníčko, vzduch a víno. Kouzlo jižní Francie můžete mít doma na očích každý den. Stačí, když své bydlení přenesete do jednoduchého a úchvatně romantického provensálského stylu. Jak doma dosáhnout této neotřelé krásy a elegance?
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.
Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.
Dokumentární film s názvem Podvodník z Tinderu vede ve sledovanosti všech filmů na českém Netflixu. Příběh izraelského podvodníka, který vylákal z žen miliony a sám si pak žil v luxusu, doslova ohromil svět. Dříve trestaný zločinec si dokázal vymyslet opravdu důvěryhodnou historku, se kterou pak balamutil stvoření, co jen hledala lásku. Podvedené ženy teď splácí své dluhy – a on si vesele na svobodě dál užívá, vždyť mu všechny (bohužel) daly peníze dobrovolně.
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.

Výběr článků

Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Moderní koupelny, to je hlavně čistota a jednoduchost, vkusně sladěné barvy a imitace dřeva nebo kamene. Přednost mají zemité tóny, jako hnědá, béžová nebo šedá. Skvěle vypadají i prosklené sprchové kouty. Je pravda, že v koupelně netrávíme tolik času, jako v obývacím pokoji nebo kuchyni, je ale nepostradatelným místem, kde chceme relaxovat a užít si klid. I proto by měla být koupelna pěkně útulná.
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.

Nepřehlédněte

Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek