Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zajímá vás výstavba nových bytů? Podívejte se, na 3 zajímavosti, které možná nevíte

O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.

Co to znamená Baugruppe? Opravdu tak neoznačíte partu zedníků

Pokud jste se s pojmem „Baugruppe“ nebo zvoláním „Baugruppe ist Super“ v oblasti stavebnictví nesetkali není se čemu divit. Tento trend, kdy se sejde skupina investorů, jež jsou zároveň i budoucími sousedy a rozhodnou se společně postavit dům, u nás ještě není rozšířen.

Ačkoli je tu řada zajímavých výhod, mezi něž patří, že dopředu znáte sousedy, architektonické řešení lépe odpovídá potřebám budoucích obyvatel a je zde prohloubena komunikace mezi stavebními firmami a budoucími obyvateli, u nás není tato možnost výstavby nových bytů legislativně zakotvena a připraveny tak na ni nejsou ani banky. Přitom třeba v německé metropoli je počet těchto projektů poměrně vysoký, a to 3 000 bytů a více než 200 domů realizovaných v posledních deseti letech.

Proč se přestali používat dříve oblíbené panely?

Sídliště s klasickými panelovými domy, jimž nikdo neřekne jinak než paneláky, zažili v bývalém Československu největší boom v 60. a 70. letech. V roce 1975 pak bylo nově postaveno téměř 100 000 nových bytů. Když byla stavba tak rychlá a nyní za těmito čísly zaostáváme, proč se již panely nepoužívají?

V dnešní době se pro bytovou výstavbu používají především železobetonové monolitické skelety či klasické červené cihly. Důvodů proč už se nepoužívají panely je samozřejmě více, ale tím nejzásadnějším jsou náklady na výrobu a přepravu vlastního panelu. Mnohem výhodnější je tradiční postup, kdy se cihly nebo hotový beton dovezou na stavbu a dále se zpracovávají až na místě.

Klesají tak i nároky na stavební stroje a vybavení, případně jsou potřeba ke stavbě jen po omezenou dobu a vyplatí se tak jejich pronájem. V současné době je na trhu řada profesionálních půjčoven profesionálního nářadí a techniky, mezi nimiž patří k nejrozšířenějším půjčovna nářadí Boels.

K TÉMATU  Black House: moderní dům v Buenos Aires má prostory zajímavě oddělené vnitřním bazénem

Stavba pod zem je dražší a nahoru zase složitější

S tímto tvrzením se můžete setkat nejen v odborných textech, ale i řadě rozhovorů se zástupci různých developerských firem. Ačkoli se může na první pohled z tohoto tvrzení zdát, že stavba podzemního patra je výrazně nákladnější, jde spíše o skutečnost, že podzemní patra, kde jsou u nových domů umístěna především podzemní parkoviště vycházejí developery na nemalé peníze. Tyto finanční prostředky pak mají logicky mnohem nižší finanční návratnost, že u podlahové plochy bytů.

O tom, že je stavba nadzemním podlaží složitější, ale i nebezpečná pak není sporu, u domů s menšími počty bytů, s nižší výslednou výškou jsou rizika bezpečnosti práce nižší a zároveň klesají i požadavky na vlastní nosnou konstrukci.

Navíc i potřeba speciálních strojů, nářadí a dalšího vybavení je menší, takže si s těmito zakázkami poradí i menší firmy. Mohou totiž využít pronájem plošiny nebo lešení či dalšího nářadí a minimalizovat tak své náklady na vlastní výstavbu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Bude se zastřihovat! Střední nebo krátká délka střihu znamená úplně nový účes, ale také rozhodnutí zbavit se své dlouhé okrasy. Možná se inspirujete!
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Oblíbená kulinářská show MasterChef si získala své publikum hned v prvopočátku. Soutěžící jsou vystavení velkému tlaku, je třeba předvést excelentní výkony v krátkém čase, které musí jak vypadat, tak také skvěle chutnat. Pamatujete si ještě na její první řady, soutěžící a porotce?
Výběrem svatebních šatů stráví mnoho nevěst i několik týdnů. Patříte k těm, které se nemohou rozhodnout? Nechte se inspirovat módními trendy roku 2022 a možná najdete, co hledáte.

Výběr článků

Mnoho z nás si jistě vzpomene na první ročník soutěže Česko hledá SuperStar. Tehdy ještě jako velmi mladá zpěvačka, Šárka svým nádherným hlasem dokázala okouzlit český i slovenský národ. V obrovské konkurenci se dokázala probojovat do finále společně s Anetou Langerovou. Jak se změnil její život po soutěži a co dělá Šárka dnes? V exkluzivním rozhovoru jen pro Dámskaliga.cz!
Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?

Nepřehlédněte

Říká se, že pořádek dělá přátele. Najednou chápu, jak moc je tohle přísloví pravdivé. Když za mnou moje dlouholetá kamarádka přišla s prosbou o pomoc, neváhala jsem a udělala jsem pro ni všechno, co jsem mohla.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek