Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Usilujete o vlastní bydlení, ale nedosáhnete na hypotéku? Zkuste alternativní řešení

Alternativní způsoby bydlení si lze představit různě, možností je skutečně celá řada. Nemusíte se přitom cítit nepohodlně nebo se vzdát svého komfortu. Alternativní bydlení ale dnes již nepředstavuje jen způsob, jak ušetřit finance. Jde také o udržitelný způsob bydlení, který šetří naši planetu.

16. 06. 2023

K získání vlastního bydlení je zapotřebí ve většině případů hypotéka. Není ovšem tajemstvím, že podmínky pro získání hypotéky se razantně změnily – a dosáhnout na ni tak dnes může stále méně lidí. Navíc je vysoká hypotéka i obrovským závazkem na dlouhé roky. Lidé tak stále častěji přemýšlí nad tím, jak získat vlastní bydlení mnohem levněji a rychleji.

Bydlení na chalupě

Bydlení na chatě nebo na chalupě je jednou z možností alternativního způsobu bydlení. Chata je na rozdíl od chalupy ale jen rekreačním objektem, i když se tedy upraví a řádně zrekonstruuje pro trvalé bydlení, nelze si tu nahlásit trvalé bydliště, to musí být nahlášeno na obci. Chalupy se ale považují za hospodářské zařízení a trvalé bydliště si tam tak nahlásit lze.

Chaty i chalupy však mohou být zajímavým řešením, jejich rekonstrukce může probíhat postupně, takže i financování není pro rodinný rozpočet takovou zátěží. Navíc si lze toto bydlení přizpůsobit, lze těžit z přírodních zdrojů, výborným řešením je instalace solárních panelů. Plusem je bydlení v přírodě nebo na okraji malé vesničky, kde je klid.

Dům postavený z lodního kontejneru

Bydlení v kontejnerovém domě? Ve světě zcela běžné, a i u nás roste zájem o tento typ alternativního bydlení. Mezi obrovské výhody patří rychlost, s jakou je možné stavbu realizovat. Nemusíte navíc shánět stavební povolení, je však nutné mít pozemek, na kterém bude kontejnerový dům stát. Ale zase není nutné se starat o základy pro dům, kontejnerový dům se staví na zabetonované patky.

chalupa
Jestli je vaše chalupa blízko civilizace, dá se pohodlně využít jako vlastní bydlení.

Kontejner pro lodní dopravu lze sehnat za velmi příznivou cenu, pokud je v dobrém stavu, dostanete se na částku okolo několika desítek tisíc. K tomu je ale nutné přičíst ještě další náklady, zejména pak za přepravu na místo, ukotvení, potřebnou izolaci nebo na samotnou realizaci oken, dveří, vnitřního zařízení a za připojení vody nebo elektřiny. Lodní kontejnery jsou ale z velmi kvalitního a stabilního materiálu, který splňuje požární směrnice a odolá i zemětřesení nebo jiným nepřízním počasí.

K TÉMATU  Eva (25): Koupě bytu s partnerem. Ale jsem už zralá?

Bydlení v mobilním domě

Dost podobné je tomu pak bydlení v takzvaných mobilheimech. Mobilní dům je vlastně dům na kolečkách, nejde ale o karavan. I v tomto případě si nemusíte lámat hlavu se stavebním povolením, stačí vyřešit otázku místa, na které mobilní dům postavíte. Mobilní domy mohou být ideálním alternativním bydlením pro jednotlivce, páry ale i pro celou rodinu. Malé mobilní domky jsou skromné, ale pokud se pustíte do větších úprav, můžete si z mobilního domku vytvořit ideální bydlení připomínající vzhledem i vybavením klasický obytný dům.

I v tomto případě je pak nutné vyřešit zejména elektroinstalaci a potrubí, na vybudování inženýrských sítí je pak nutné mít i povolení. Vyřešit se to ale dá instalací nadzemních pohyblivých přípojek. Ty jsou levnější a nepotřebujete ani povolení. Skromný mobilní dům můžete mít rovněž za několik desítek tisíc, zateplený moderní mobilheim se vším potřebným vybavením pak pořídíte do jednoho milionu korun a vejdete se do něj i s dětmi. Chybět vám pak rozhodně nic nebude.

karavan
Někteří lidé bydlí v karavanu celoročně, cestují a pracují.

A jak jinak bydlet alternativně?

Předchozí tipy alternativního bydlení při troše šikovnosti sice ušetří peníze, a splní vám tak požadavky na vlastní bydlení, ale stále mohou připomínat normální domov. Lidé dnes ale často volí i jiné typy bydlení, které nejsou rozhodně vhodné pro každého. Je třeba se uskromnit a v mnohých případech žít v souladu s přírodou. Mezi takové alternativní příbytky patří například obytný vůz nebo karavan, ano v i nich lidé často bydlí celoročně. Výhodou je, že každou noc se dá spát na jiném místě. K alternativnímu bydlení se řadí i bydlení v jurtách nebo v hausbótech.

Výhodou alternativního bydlení je velká nezávislost, a to v mnoha ohledech. Šli byste do toho?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kontejnerové domy: Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto bydlení?

K TÉMATU  Jak vybrat vhodnou hypotéku na vaše bydlení

Seznamte se s trendy v bydlení pro rok 2023: Bude IN příroda i cyberpunk

Zdroje článku:
www.greenmatch.co.uk, www.stroke4carers.org
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Pustili jste se do rekonstrukce vašeho domova a čeká vás mimo jiné i koupelna? Pokud ale místo pro relax a očistu není příliš velké, musíte hodně přemýšlet nad rozvržením celého prostoru. Přinášíme vám pár tipů, které se vám budou při zařizování hodit.
Růži, královnu květin, můžete použít v kosmetice i v kuchyni. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou. Je skvělá pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a pro alergiky. Vyrobte si ji doma. A ještě mnohem víc.
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Vlastnímu dýchání obvykle nevěnujeme pozornost. Pravdou však je, že bez něj by naše tělo fungovalo jen několik minut, a že jeho kvalita v mnoha ohledech ovlivňuje naše zdraví i celkové rozpoložení.
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.

Výběr článků

Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
K získání krásné a zdravé pokožky bez nedokonalostí, silných vlasů a pěstěných nehtů nemusíte podstupovat žádné složité procedury. Tím správným receptem pro přirozenou krásu jsou vzácné přírodní oleje, které dokáží s vaším vzhledem učiněné zázraky.

Nepřehlédněte

Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
Určitě vám neuniklo, že od jisté doby se všude kolem nás rozmohla termální kosmetika, která se krátce po uvedení na trh stala doslova must-have trendem. Ostatně, co se týče krásy, nám slibuje řadu úžasných účinků, a navíc je zcela přírodní. A právě na to, jestli, jak a proč funguje se společně podíváme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek