Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Mindfulness: Naučte se díky prastaré technice vnímat přítomnost

Možná je to tempem doby, možná za tím může být chuť změnit něco ve svém životě. Techniky, které pracují s osobním rozvojem, jsou stále více v kurzu. A jednou takovou je ve své podstatě obyčejná, ale přitom natolik zázračná dovednost mindfulness, která vám prostřednictvím všímavosti vztažené k vám obrátí život vzhůru nohama. Ale jen v tom dobrém slova smyslu.
mindfulness
Naučte se krotit myšlenky a soustředit se na přítomnost.

27. 03. 2023

27. 03. 2023

Pořád se všude kolem nás objevují cesty, které nám pomáhají se seberozvojem, ale také s tím, abychom žili lépe – po stránce fyzické i psychické. Většina z nich ve své podstatě vychází z přirozenosti člověka, kterou jsme ale uspěchanou dobou poněkud zazdili. A právě tyto techniky jsou tu od toho, aby to, co je v nás zakořeněné (a co vlastně umíme, jen si to na první dobrou neuvědomujeme) probudily k životu. Touhle cestou kráčí i technika mindfulness, s jejíž pomocí si v mnohých ohledech zlepšíte kvalitu života. Stačí vědět, jak na to.

Pomocí mindfulness přeškolíte svou mysl

Naše mysl je sama o sobě docela komplikovaná. Je plná myšlenek, příběhů, různých situací, které ani zdaleka nemusí souviset s tím, co se aktuálně děje. Většinu času se toulá v minulosti či v budoucnosti než v přítomnosti. Její přirozeností je přemýšlet, analyzovat, zjišťovat i předvídat. To znamená, že mysl ponechaná svému vlastnímu zařízení bude neustále hledat nové podněty, nové věci k přemýšlení a nové způsoby, jak unikat z reality.

O to důležitější je v takto zaneprázdněné mysli najít prostor pro všímavost, která se vědomě soustředí na tady a teď, tedy na přítomnost, která zrovna probíhá. A právě to je úkolem mindfulness, díky kterému se více zaměříte na to potřebné, nad čím je opravdu potřeba přemýšlet (a řešit) a naopak se vzdálíte od toho, co vám mnohdy zbytečně bere energii. A to je ostatně klíčem k vyřešení mnoha problémů.

Když je mysl nástrojem pro samoléčbu

Pokud se v rámci svého života více zaměříte na všímavost vůči přítomnému momentu, skvělým nástrojem je meditace, ale lze to i při každodenních činnostech, krásně si tím vyčistíte mysl od všech zbytečností. Je to jakýsi detox vašich myšlenek. Pomocí této techniky se zkrátka stanete rodičem své vlastní mysli a nebudete se ji nechávat ovládat. Vy budete ten, kdo ji bude vést tak, aby to bylo ku prospěchu vašeho života.

K TÉMATU  Které potraviny jsou pro psy jedovaté?

Při opakovaném cvičení všímavosti s trpělivostí a soucitem k sobě samému můžete naučit svou mysl být v klidu, a to tak, aby byla s vámi a soustředila se na to, co je pro vás důležité. Pokud se techniky mindfulness dobře naučíte, a budete je provádět opakovaně, do života vám to může přinést například:

  • Zlepšení kognitivních schopností
  • Zpomalení stárnutí mozku
  • Snížení příznaků stresu, úzkosti, deprese a únavy
  • Zvýšení pocitů klidu a pohody
  • Snížení pravděpodobnosti vzniku psychosomatických onemocnění
  • Zlepšení délky a kvality spánku
  • Minimalizaci bolesti
  • Zvýšení kvality života při chronickém onemocnění
  • Zlepšení imunitního systému
  • A mnohé další…
mindfulness
Často utíkáte myšlenkami k několika dalším věcem najednou?

Když fakta mluví jasně

Technika mindfulness, která se v současné době kombinuje i s řadou dalších technik, se díky svým schopnostem dostala do hledáčku mnohých studií. Na výsledky z několika provedených se společně podíváme.

  • Studie z roku 2019 ukázala významné změny ve struktuře mozku, včetně objemu šedé hmoty a tloušťky kortikální kůry, které byly spojené s nižším výskytem deprese ve srovnání s nemeditujícími. Studie byla prováděná u lidí, kteří poprvé meditovali a podstoupili meditační trénink všímavosti v délce 40 dnů.
  • Jiná studie z roku 2019 zjistila, že mindfulness byl účinný při zvyšování pocitu pohody, snižování vnímaného stresu a zvyšování spokojenosti s prací na pracovišti na základě osobních zpráv od účastníků.
  • Studie z roku 2020 zjistila, že zavedení bdělé a meditační praxe během pandemie bylo levnějším způsobem, jak doplnit léčbu úzkostí. Studie také poznamenala, že všímavost a meditační praktiky se dobře uplatňují u lidí různého věku s různým rozsahem schopností.
  • Další výzkum z roku 2019 odhalil, že mindfulness může dokonce pomoci předcházet rakovině zvýšením hladiny melatoninu, hormonu, o kterém je známo, že má protirakovinné vlastnosti.
meditace
Meditace je skvělým nástrojem, jak se soustředit na přítomnost.

Mindfulness cvičení krok za krokem

Nejjednodušší způsob, jak cvičit všímavost, je soustředit se na dech a zaměřit svou pozornost na opakovaný nádech a výdech. Tato technika je podrobně popsána v Šiva sútrách, textu z 9. století, který patří k neduální mystické tradici kašmírského šaivismu, o níž se předpokládá, že ji napsal mudrc Vasugupta. Prastará technika přináší způsob, jak zas a znovu přivádět svou pozornost zpět k přítomnému okamžiku, a to i v rámci každodenního života.

  1. Bez ohledu na to, co zrovna děláte, si můžete procvičit svou pozornost zaměřenou na dech. Ať už stelete postel, surfujete na webu nebo venčíte psa, téměř každý okamžik je příležitostí stát se více přítomnými. Vnímejte přítomnost.
  2. Začněte tím, že si uvědomíte vjem svého dechu. Vnímejte zvedání a klesání břicha i hrudníku. Pozorujte, jak se dech pohybuje dovnitř a ven z vašich nosních dírek. Všimněte si, jak chladí při nádechu a hřeje při výdechu.
  3. Nakonec si pravděpodobně všimnete, že se vaše mysl zatoulala nebo jste se nechali rozptýlit něčím, co se kolem vás děje. Jednoduše přiveďte pozornost zpět k dechu, aniž byste se hodnotili nebo „hodnotili“ svůj výkon. Neexistuje teď nic jiného než vnímat svůj dech.
  4. Tento proces opakujte znovu a znovu. Cvičit můžete po stanovenou dobu nebo po celý den.
K TÉMATU  Mýty a fakta o víně. Škodí, nebo pomáhá?

Tento způsob pak postupně aplikujte i do dalších částí vašeho života a třeba příště se zase zkuste zaměřit na své vědomé pocity. Možností, jak praktikovat mindfulness, je celá řada, avšak práce s dechem je vůbec ta nejpodstatnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dechové cvičení 6x jinak. Vyfoukněte ze sebe stres a úzkost

Úklid jako cesta k duševní pohodě. Zlepší vám náladu, soustředění i soužití s partnerem

Zdroje článku:
https://www.healthline.com/health/mind-body/what-is-mindfulness
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.
Koření je nedílnou součástí každé kuchyně - dává výjimečnou chuť jednotlivým pokrmům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma?
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Mít styl a brát stárnutí s humorem. Udržet si elán, sebevědomí, vtip a vidět život vždy z pozitivní perspektivy. Cool babča Baddie Winkle i po devadesátce ví, jak vyždímat svůj čas tady na maximum. Čím inspiruje mladé i staré?
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Kromě relaxu mohou pomoci zdokonalit váš mozek, tělo nebo třeba i spánek. Hry na mobil už nejsou jen pro děti, tak neváhejte a zkuste si nějakou spolu.

Výběr článků

Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?
Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?

Nepřehlédněte

Silvestr je oslavou plnou světla, radosti a naděje, a pro rodiče s dětmi přináší otázku, jak tuto magickou noc nejlepším způsobem sdílet. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje otázce, kde trávit Silvestr s dětmi. Přinášíme tipy na rodinná přátelská místa a aktivity, kde můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle pro vaši rodinu a přivítat nový rok s radostí a láskou.
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek