Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

4 mýty o akné a jídle, kterým podle vědy můžete přestat věřit

Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
myty
O akné v souvislosti s konkrétními potravinami kolují různé mýty, ale teď je spolu vyvrátíme.

30. 03. 2023

30. 03. 2023

Akné už po mnoho let patří k častému zánětlivému kožnímu onemocnění, které postihuje kohokoliv bez ohledu na věk nebo pohlaví. Pokud na něj trpíte i vy, jistě jste přemýšleli, co udělat pro to, abyste zabránili vyskakování pupínků a trochu si při tom nepříjemném boji ulevili.

K akné a jeho zhoršování přispívá řada faktorů – od hormonálních změn, genetiky, životního prostředí až po vedlejší účinky léků. Nejlepší je samozřejmě léčba u dermatologa, ovšem v rámci vlastní iniciativy zpravidla hledáme skulinky, jak akné vyléčit podomácku a mnohdy při tom narazíme i na nepodložené mýty, které například radí, jakému jídlu se vyhýbat. A právě tento článek boří ty nejčastější mýty ohledně akné a jídla.

Mýtus č.1: Čokoláda zhoršuje akné

Teď můžete vydechnout úlevou, protože podle výzkumů se vážně nemusíte vzdát čokolády, abyste se vyhnuli akné. Je ale důležité rozlišovat mezi čokoládou a čokoládou. Zatímco jedna menší studie, u které ale nebylo dostatek vzorků, tvrdila, že čokoláda akné zhoršuje, výzkum Trust Source souvislost mezi konzumací čokolády a akné neprokázal. Tedy, pokud mluvíme o kakau a bobech.

čokoláda
Kvalitní čokoládu si dopřejte. Opatrnosti je třeba dbát na čokolády plné cukru.

Určité riziko je ale v přísadách, protože některé čokolády obsahují přemíru cukru. Bylo totiž prokázané, že vysoký příjem rafinovaných cukrů skutečně přispívá k akné a zhoršuje jeho projevy, navíc cukr podle všeho podporuje rozvoj zánětu. Zpátky ale k čokoládě. Pokud si vyberete hořkou a ideálně bez obsahu cukru, žádný strach, vyhýbat se jí určitě nemusíte.

Mýtus č.2: Za akné mohou mléčné výrobky

Dlouho se vedou spory o tom, že konzumace mléčných výrobků stojí za výskytem akné. Pořád je to ale mýtus, který i přes početné studie nikdy nebyl prokázaný. „Zvažuje se, že určité druhy mléčných výrobků mohou přispívat k akné. To je pravděpodobně způsobeno mléčnými výrobky zvyšujícími sekreci inzulínu a IGF-1, což může vést ke zvýšeným hladinám androgenních hormonů a produkci kožního mazu,“ řekla Jillian Greaves, integrační a funkční dietoložka.

K TÉMATU  Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!

Celkem bylo provedeno 14 observačních studií, a kupříkladu jedna zjistila, že pití jedné sklenice mléka denně bylo spojeno s vyšším výskytem akné, zatímco pití 2-6 sklenic nikoliv, což je podivné už samo o sobě. Ačkoliv intolerance není zcela vyloučená, podle odborníků je to ale velmi individuální, takže se mléku nemusíte vyhýbat jen proto, že jste to někde zaslechli.

Mýtus č.3: Konzumace mastných jídel může způsobit akné

Pokud je akné důsledkem nadprodukce oleje v mazových žlázách, pak konzumace mastných potravin musí akné zvyšovat, že? Není to tak jednoduché, ovšem tento mýtus stále přetrvává. Z jednoho výzkumu dokonce vyplynulo, že až 71 % lidí s akné uvedlo, že si myslí, že právě mastná a smažená jídla jsou viníkem akné.

akné
Pupínky a hrbolky mají různé příčiny.

Pravdou je, že podobný výzkum nikdy nebyl proveden, tudíž není prokázané, že mastná a smažená jídla jsou příčinou akné. „Jídlo samo o sobě je zřídkakdy příčinou samotného akné, ale některé potraviny mohou zesilovat základní dynamiku, jako jsou problémy s krevním cukrem, záněty nebo střevní nerovnováha, které způsobují akné na hlubší úrovni,“ upřesnila lékařka Greaves. Pokud se tedy nebudete mastným jídlem přejídat a ve své stravě zvýšíte spíše příjem zdravých tuků, nějakého zhřešení se bát nemusíte. Takže si klidně hamburger s hranolky dejte.

Upozornění: Pokud budete jíst mastná jídla rukama a poté se dotknete obličeje, olej z jídla vám může ucpat póry a přispět ke zhoršení akné. Než se dotknete obličeje, nezapomeňte si proto pečlivě umýt ruce.

Mýtus č.4: Na akné zabírá vynechání lepku

I když se vás internet bude pokoušet přesvědčit o tom, že je lepek škodlivý z hlediska akné, pravdou však je, že nic takového nikdy nebylo prokázané, a pokud to není nezbytné z důvodu celiakie, není rozumné dodržovat bezlepkovou dietu jakožto prevenci proti akné.

K TÉMATU  4 tipy, jak vybrat chytré hodinky. Nemusí jen ukazovat čas

Avšak dobré podotknout, že samotná celiakie může souviset s rozvojem ekzému. „Dlouhodobá, a ne strategická dietní omezení mohou mít za následek stres a nedostatek živin, které by mohly akné zhoršit,“ tvrdí doktorka Greaves. Navíc vyhýbání se lepku bez lékařského důvodu může vést k nedostatku živin, obsedantním myšlenkám na jídlo a poruchám příjmu potravy, jako je ortorexie nervosa (obsesivní se zabývání zdravým stravováním). Takže pokud chcete podpořit čistou pleť, zapomeňte na módní diety a zaměřte se na vytvoření vyváženého stravovacího režimu, který zahrnuje všechna jídla a skupiny potravin, které máte rádi.

Rady na závěr

Zatímco čokoláda, mléčné výrobky, lepek a smažená jídla nemusí mít přímý vliv na vaše akné, podle doktorky Greavese je třeba zvážit některé dietní faktory. „Nevyvážená hladina cukru v krvi je spojená s akné,“ upřesnila specialistka. „Zaměřte se na vyvážení hladiny cukru v krvi tím, že budete jíst každých 3–5 hodin a zaměřte se na dostatek bílkovin, zdravých tuků, škrobů bohatých na vlákninu a neškrobovou zeleninu.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co si počít, když vám život znepříjemňuje hormonální akné?

Akné v těhotenství jako častý problém. Co konkrétně zabírá?

Zdroje článku:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/acne-and-diet-myths
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Život není pokaždé procházka růžovým sadem a občas nastávají situace, do kterých se nikdo z nás nehrne. Hádka nebo nepříjemné životní situace, do kterých se dostaneme se sourozenci, pak obzvláště bolí.
Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
Co se vám vybaví, když se řekne bydlení ve stylu Provence? Jistě opojná levandule, sluníčko, vzduch a víno. Kouzlo jižní Francie můžete mít doma na očích každý den. Stačí, když své bydlení přenesete do jednoduchého a úchvatně romantického provensálského stylu. Jak doma dosáhnout této neotřelé krásy a elegance?
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.
Krásné, silné a dlouhé vlasy jsou bezesporu symbolem ženství a vysoké atraktivity. Jsou jednoduše sexy a to nejen pro muže, ale i pro ženy. Každá to ale s vlasy máme trochu jinak. Zatímco některé ženy by se prodejem takových vlasů snad mohly i živit, je spousta žen, které marně čekají na každý centimetr. Pokud právě vy patříte ke krátkovláskám anebo s vámi bůh jednoduše odmítl diskutovat ve chvíli, kdy jste vlasů chtěla víc, zajisté jste někdy uvažovala o možnosti prodloužení a zhuštění vlasů. Proč ne. Víte ale, která z metod je tou nejlepší cestou? Inspirujte se.
Možná už je pozdě a jedete na vlně nervozity. Stres pomalu narůstá. I tak ještě stihnete zabrzdit a svátky prožít v klidu. Dejte na našich 5 rad, které vám pomohou nadbytečný stres odbourat. Ale znáte to, vše je v hlavě, takže pokud hlava nechce, tak vám ani voňavá relaxační koupel nepomůže.
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?

Výběr článků

Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Společnost Pantone sestavuje každý rok aktuální paletu barev. Vždy dvanáct výrazných odstínů a čtyři neutrální barvy. Z těch výrazných se vybere barva roku, kterou je letos 19-4052 Classic Blue. Klasická modrá je skvělá, protože sluší prakticky všem. Kde najde uplatnění v interiéru a jaký kousek v šatníku bude nejvíc trendy?

Nepřehlédněte

Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.
Trápí vás povadlá pleť? Ráda byste zase vypadala o pár let mladší, ale nechcete se dát na milost plastickým chirurgům? Je tu i jiné řešení, které jsme pro vás testovali: Galvanická žehlička od Nu Skin.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek