Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Seboroická dermatitida: Poskládejte si správný jídelníček

Také vás postihlo toto nepříjemné kožní onemocnění? Pak máte pravděpodobně problém sestavit si takový jídelníček, který by vám kožní potíže neprohluboval, ale naopak vám pomohl problémy zmírnit. Řešení ale existuje. Poznejte potraviny, které vám skutečně pomohou, i ty, které vám mohou ošklivě ublížit.
seboroická dermatitida
Seboroická dermatitida se projevuje suchou kůži ve vlasech či obočí.

16. 11. 2022

Seboroická dermatitida je neinfekční onemocnění kůže, které obvykle bývá chronické. Tuto poruchu kůže je možné zmírnit, ale nikoliv vyléčit, proto obvykle pacienty trápí až do konce života.

Tento verdikt jste určitě slyšet nechtěli. Pokud nechcete být doživotně závislí na drahých mastičkách a šamponech, které stejně řeší jenom estetickou stránku věci, měli byste zvážit úpravu svého jídelníčku. Seborea je v každém případě nepříjemné onemocnění, ale dá se zkrotit.

Důležité jsou hlavně vitamíny

Velký podíl na tom, jak se seboroická dermatitida projevuje, je skladba vašeho jídelníčku. Pokud tedy trpíte tímto kožním onemocněním, pak si hlídejte, co jíte.

Ze všeho nejdůležitější je, abyste přijímali vyváženou stavu bohatou na vitamíny. Ve vašem jídelníčku by proto neměl chybět například vitamin A.

seborea
Seborea je velmi nepříjemné kožní onemocnění.
  • Vitamin A najdete v živočišných produktech, například v játrech či mléčných produktech (se kterými byste to ale neměli přehánět, k tomu se ještě dostaneme), ale také v zelenině a ovoci, především v rajčatech, mrkvi, špenátu nebo meruňkách. Dále je dobré zařadit do jídelníčku vejce a máslo.
  • Dále je důležitý vitamin C. Na vitamin C je bohatý šípek, rakytník, limetka, citrón, pomeranč a grapefruit. Vitamin C najdete i v bramborách, rajčatech, paprikách, papáje, jahodách, v květáku, špenátu, kiwi či brusinkách.
  • V neposlední řadě zařaďte do jídelníčku vitamin E. A v čem ho najdete? Hlavně v oříšcích, sóje, mléku, v rostlinných olejích a zejména v avokádu.
  • Důležitou úlohu hrají i omega 3 a 6 mastné kyseliny, proto je důležitá i pravidelná konzumace ryb a rostlinných olejů, například řepkového a olivového.

Pokud vás trápí seborea, zaměřit byste se měli především na potraviny s protizánětlivými účinky. Dbejte pomocí probiotik či fermentovaných potravin na zdraví svých střev. Dále jsou výborné zelené potraviny jako chlorella, mladý ječmen nebo spirulina.

spirulina
Zelené potraviny jsou skvělý doplněk stravy, který napomáhá překyselenému organismu.

S mléčnými výrobky to nepřehánějte

Pokud jíte všechno s rozumem a nic nepřeháníte, pak by měl ekzém po takovém jídelníčku ustoupit. Na druhou stranu ale není dobré jíst každý den sýry nebo pít plnotučné mléko. Stačí, když obojí do jídelníčku zařadíte jen jednou nebo dvakrát týdně v přiměřeném množství a když už mléčné výrobky, preferujte ty zakysané.

K TÉMATU  Afrodiziaka v jídle. Je to mýtus nebo umí potraviny probudit vášeň?

Dieta pro pacienty postižené seboroickou dermatitidou by měla být bohatá nejenom na vitaminy, ale také na železo, zinek a esenciální mastné kyseliny. Vyvážená kombinace těchto složek stravy zajistí správné metabolické reakce. A navíc je vždycky lepší kupovat potraviny v bio kvalitě.

Co do vašeho jídelníčku nepatří?

  • Zejména se vyhněte takzvaným saturovaným tukům a rychle absorbujícím cukrům, tedy mléčné čokoládě, sušenkám, koláčům a jiným sladkostem s prázdnými kaloriemi.
  • Škodlivá je ale i strava bohatá převážně na tuky, například smažená jídla, případně jídla příliš kořeněná nebo přesolená.
  • Vyhýbejte se i kupovaným polotovarům, které taktéž obsahují spoustu soli a cukrů.
  • Zároveň omezte konzumaci bílé mouky. Zapomeňte na bílý chléb nebo rohlíky. Obojí nahraďte celozrnným pečivem.
  • Jako přílohu volte místo klasické bílé rýže rýži natural nebo hnědou, pohanku, jáhly či luštěniny.

Zapomeňte i na jakýkoliv alkohol, včetně piva a vína, a kouření (sem spadají i elektronické cigarety a vapování). Někteří odborníci se ovšem shodují v tom, že kožní problémy způsobuje i nadměrné pití kávy a to jak slazené, tak i té černé bez ničeho.

Dbejte na pravidelnost

Také vezměte na vědomí, že byste se měli stravovat pravidelně. Neměli byste v žádném případě vynechávat snídani. Naopak večeři volte lehčí, žádná hutnější jídla na noc nejezte. Váš organismus tím trpí, špatně takové jídlo stravuje a tím se vám může zhoršit i kožní problém.

A poslední rada na závěr – každé jídlo, respektive každá porce by měla z poloviny obsahovat čerstvou, případně tepelně zpracovanou zeleninu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dermatoložka radí: Jak se vyhnout kožním problémům a jak se chránit před mykózou při koupání!

Mít teď větší hlad neznamená něco špatného. Je třeba jen zvolit jiný druh stravy! Vyměňte letní jídelníček za podzimní. Proč a jak?

Zdroje článku:
www.ducray.com, www.seboroicka-dermatitida-lecba.cz, www.priznaky.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nejste si jistá, zda vás partner pouze nevodí za nos? Jak poznat, že jde o lháře jako mrakodrap? Díky našim vyšetřovacím způsobům se dozvíte, zda jde o lháře, nebo jen o vaši domněnku.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?
Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je něco, co žádná žena nechce. Bohužel celulitidou trpí jen ženy a to téměř všechny.
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.

Výběr článků

Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!
Chcete-li vaší ratolesti pořídit pohodlné a zároveň vysoce módní boty, zkuste se porozhlédnout po dětských teniskách. Na následujících řádcích vám prozradíme, podle jakých kritérií vybírat tenisky pro chlapce, abychom nešláply vedle. Čtěte a nechte se inspirovat s námi!

Nepřehlédněte

Když je sex opravdu dobrý, často si přejeme, aby nikdy neskončil. Jindy se ale nemůžeme dočkat, až bude po všem. Nabízí se otázka, jak dlouho by mělo trvat milování? U každého může být tahle představa o ideální délce sexu trochu jiná...
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek