Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Vše, co jste kdy chtěli vědět o mrkání. Dávejte si pozor, kde a na koho hodíte očkem

Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
mrkání
Uhádnete, kolikrát za den mrknete?

23. 12. 2022

Mrkání můžeme charakterizovat jako reflex, který naše tělo provádí 15× až 20× za minutu. Počet reflexů je samozřejmě závislý také na okolnostech, jako je například pláč, cizí těleso v oku, zánět oka, stres, alergie apod.

Mrkání oko čistí

Ve vzduchu je spousta drobných nečistot a předmětů (prach, ospalky, staré slzy, odumřelé buňky), které se snadno dostanou do oka. Mrkání napomáhá tato cizorodá tělesa z oka vyplavovat.

Věděli jste, že… Všimli jste si někdy, že při pláči mrkáte mnohem častěji než obvykle? Je to dáno proto, že oko se zbavuje přebytečných slz.

Mrkání oko zvlhčuje

Mezi další důležité důvody patří zvlhčování oční bulvy slzným filmem, který se uvolňuje při mrknutí.

  1. Oko tento slzný film potřebuje k tomu, aby člověk viděl ostře a ne rozmazaně.
  2. Slzný film však také zabraňuje tzv. suchému oku, které je velmi nepříjemné a bolestivé.
  3. Slouží rovněž jako „dopravní prostředek“ kyslíku k rohovce.
  4. Je důležitý při boji s bakteriemi.

I mozek potřebuje pauzy

V roce 2013 proběhla studie japonskými vědci, která dokázala, že během mrkání mozek odpočívá. I tak krátká doba je pro mozek nepostradatelná, během ní načerpá sílu, díky které se pak může lépe soustředit.

oči
Díky mrkání si náš mozek odpočine.

Vědci také zjistili, že k mrknutí dochází v různých intervalech při různých činnostech. Například při čtení někdo mrká až na konci každé věty, při poslouchání něčího výkladu dojde k mrknutí v době, kdy se řečník na chvilku odmlčí.

Mrkání z hlediska pověr a mystiky

Jistě jste si někdy všimli a zažili, že na vás někdo mrkl jedním okem. Mrknutí může mít hned několik významů. Především je to známka jistých sympatií, kdy zejména muži mrkají na slečny, které se jim líbí. Jenže i toto obyčejné mrknutí má svou historii. 

K TÉMATU  Jak začít cvičit pilates? Je to jednoduché a snadné

Mrkání v dávných časech lidé považovali také jako připomenutí legendy o Odinově oku. Odin, bůh moudrosti, byl uctívaný v mnoha kulturách, jeho moc a prozíravost byla fascinující. Legenda praví, že se Odin nikdy nespokojil se svými vědomostmi a chtěl být stále moudřejší. Proto se rozhodl vydat na pouť ke studni Mimir’s Well pod světovým stromem Yggdrasil. Studnu hlídal duch, na kterého si jen tak někdo nepřišel. Odin se ho zeptal, zda by si mohl vzít trochu vody, ale duch přesně věděl, oč Odinovi jde. Duch pokývl na souhlas, ovšem výměnou za Odinovo oko. Pro Odina byla moudrost a tajemství tím nejdůležitějším, bez váhání své oko duchovi daroval.

Mrkání je především v germánských kulturách symbolika této legendy, odhaluje fakt, že my sami známe nějaké tajemství.

mrknutí
Není mrknutí, jako mrknutí.

Mrkání napříč kulturami

Jak jsme již zmínili výše, mrkání má svůj důvod a také význam, který znamená pro každou kulturu něco jiného.

Latinská Amerika

Mrknutím si obyvatelé Latinské Ameriky vyjadřují své sympatie, projevují tak zájem ať už přátelství, romantiku nebo sexuální interes.

Indie

Indové prostřednictvím mrkání flirtují, ovšem tento způsob flirtu by měl probíhat pouze mezi manželi nebo párem, který spolu chodí. Když budete na ulici jen tak na druhé mrkat, jedná se o urážku a neúctu.

Západní kultura

V západní kultuře má mrkání mnoho významů, můžete někomu projevit sympatie nebo naopak nesympatie. Mrkáním si můžete napovídat při testu, hráči nebo sportovci mrkání využívají jako domluvu na herní taktice nebo mrknutím můžete dát dotyčné osobě najevo, že jí potřebujete něco důležitého sdělit.

Západní Afrika

Pokud nechcete, aby vás vaše dítě rušilo při návštěvě hostů, domluvte si s ním stejný znak jako v Nigérii. Tam mrknutí dítěti naznačí, že má opustit místnost, jeho přítomnost není žádaná.

K TÉMATU  Milujete kávu? A víte, jaký vliv má na vaše zdraví?

Austrálie

S mrkáním byste rozhodně nepořídili v Austrálii. Tam je mrknutí považováno za neuctivé a nezdvořilé, občas se mrknutí muže na ženu považuje také za sexuální harašení.

Asie

V žádném případě v Asii na nikoho nemrkejte. Asiaté jsou co se týká očí velmi zdrženliví, zvláště v tomto případě.

Všimli jste si někdy, jak často mrkáte? Každý člověk totiž denně mrkne více než 14 000×!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Symbolika kvítí: Víte, co která květina znamená?

Face baňky navrátí vaší pleti svěžest. Stačí vám 3 minuty denně

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Stavby, které vznikají vyřazením lodních kontejnerů, si získávají stále více příznivců. Pokud jste se ještě s takovými domy nesetkali, pravděpodobně si myslíte, že výsledek nebude vypadat nijak vábně a obyvatelně. Nicméně opak je pravdou. Proč kontejnerové domy získávají na popularitě, když dnešní trh nabízí další, již ověřené alternativy bydlení v podobě rodinných či panelových domů?
Blíží se narozeniny, svátek nebo jiná příležitost, při které chcete sestru obdarovat? Podívejte se, jaký dárek pro sestru vybrat. Přečtěte si osvědčené tipy.
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!

Výběr článků

Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.

Nepřehlédněte

Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek