Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak důkladně uklidit byt, aby vás o Vánocích žádná návštěva nezaskočila nepřipravené

Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).
uklidit
Zejména před vánočními svátky se snažíme uklidit celý byt.

12. 12. 2022

Vánoce jsou zpravidla jedním z období roku, kdy se snažíme uklidit celý byt. Jednak proto, že tu pravou rodinnou pohodu a atmosféru navodí právě čisté bydlení, druhak proto, že chcete být připravené na každou čekanou i nečekanou návštěvu.

Příprava je základ

Je sice skvělé, když si najdete během dne aspoň hodinu na to, abyste uklidili svou domácnost, ale daleko lepší je, když si na uklízení vyhradíte času dostatek, nejen chvilku. Aby vám uklízení šlo od ruky, musíte mít na vašem denním to-do listu jenom tento jeden bod. Nebudete mít tendenci utíkat k dalším věcem, stejně tak nebudete cítit žádný nátlak a uklidit byt nakonec bude efektivnější a rychlejší, než s čím jste reálně počítali.

Začněte v koupelně 

Stejně jako v každém jiném dni, i v tomto případě platí, že byste měli začít tou nejhorší místností v domě. Zpravidla se jedná o koupelnu, kterou prakticky nikdo nechce drhnout od vodního kamene nebo plísní, jež vznikly ve sprchovém koutu.  

Společně s koupelnou udělejte rovnou i toaletu. I když je v porovnání s vanou nebo sprchovým koutem daleko menší, je to také něco, do čeho se nám zrovna nechce. Pravidelný úklid toalety je však stejně důležitý jako úklid domácnosti jako celku, navíc to nevyžaduje nic než čistící přípravek a hadřík namočený v jarové nebo mýdlové vodě. 

Následně pokračujte od místnosti k místnosti, končit budete chodbou, která nevyžaduje nic jiného než vytření, případně vysátí nepořádku a vyleštění zrcadla.  

Vždycky odshora dolů 

Důkladné uklízení nemusí nutně znamenat dlouhé uklízení. Pokud budete k této činnosti přistupovat maximálně svědomitě a logicky, můžete tím výrazně snížit dobu uklízecích prací na minimum. Například pamatujte na jeden trik – vždycky uklízejte odshora dolů. Začínat podlahami je stejně nesmyslné, jako jíst k snídani oběd. Nakonec se k tomu stejně budete muset vrátit.  

K TÉMATU  Manželství: kdy má a nemá jeho uzavření smysl a k čemu je svazek důležitý

Jistě nám dá každá žena v domácnosti nebo hospodyňka za pravdu, když řekneme, že během uklízení se stejně všechno smetává na zem. Prach, drobky či jiné nečistoty pak v závěrečné fázi vysávání a vytírání uklidíme. Nedává však smysl pouštět se do tohoto kroku ze všeho nejdřív.

Nezapomínáme na čištění skel

Zatím však byla řeč o typických radách a tipech, kterými se řídit při uklízení domácnosti jako celku. Doposud jsme si však neprozradili, jak uklidit byt skutečně důkladně, aby nás prakticky nikdo nikdy nemohl osočit, že v našem příbytku panují nečistota a nepořádek.

Tou první věcí, která odhaluje, zdali jste při úklidu dostatečně důkladní či nikoliv, je sklo čili skleničky, poháry, misky a další. Zejména po neustálém mytí v myčce se mohou na sklenicích nacházet zašlé skvrny, které naštěstí pomocí namočené čisté utěrky nebo látky velmi snadno utřete a posléze suchou alternativou dokonale vyleštíte. Až budete servírovat šampaňské na přípitek, vyleštěné sklo je základ.

úklid
Vyleštěné sklo je základ každého svátečního úklidu.

Stará ponožka na zašlé žaluzie 

Aby bylo uklizeno skutečně dokonale, svou pozornost byste měli upnout také na tradiční žaluzie. Ty se nachází prakticky v každé domácnosti čili prakticky každá domácnost se při úklidu snaží otřít zrnka prachu. A jelikož jsou žaluzie velmi „křehké”, není to tak snadné.  

Pomyslnou pomocnou ruku však podává obyčejná stará ponožka, kterou stačí trochu vymáchat v octu a můžete s její pomocí odstranit nečistoty ze zatemňovacího řešení.

Na mastnotu platí pudr 

Dámy jistě potvrdí, že vždy, když chtějí zamaskovat své mastné čelo nebo jinou část těla, automaticky sahají po pudru. Jenže už je bohužel nenapadne, aby pomocí pudru také zamaskovaly i jiné nečistoty či jinou mastnotu nacházející se v domácnosti.  

K TÉMATU  Aviváž svede víc, než jen oživí barvy vašeho prádla

Mluvíme například o mastnotě prádla, kterou velmi snadno pomocí pudru napravíte. Váš sváteční ubrus a prostírání velmi pravděpodobně podobnou nehodu v podobě mastné skvrny utrpěly. Po krátkém působení pudru je ale stačí vyprat a je po problému. Řeč samozřejmě není o pudru na obličej, vhodný je například dětský zásyp.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní úklidové prostředky: uklízejte domácnost bez chemie

Úklid ve skříni. Udělejte si pořádek, přišel čas svetrů a kabátů

Zdroje článku:
https://carujeme.cz/20-tipu-na-domacnost/, https://native.seznamzpravy.cz/jak-rychle-uklidit-byt/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.
Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
Muž s velkým přirozením je snem mnoha žen. Co když je ale až "moc" velké?
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.
Děti jsem nikdy nechtěla, a to můj přítel dobře věděl. Myslela jsem si, že náš vztah je jasně nastavený, že jsme domluvení a nic to nezmění. Právě i podle toho jsem si partnera vybírala. Dnes je ale všechno jinak, i když jsme si dávali pozor, já otěhotněla a dostala jsem se do nepříjemné situace.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.

Výběr článků

V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Samozřejmě že ji zvládnete. Cesta do Santiaga de Compostela má mnoho podob. Můžete si zvolit dlouhou a strastiplnou cestu, nebo raději půjdete kratší úseky a hezky pěkně po upravených cestičkách. Všechno se počítá. Každý krok se počítá.
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.

Nepřehlédněte

Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Není pravdou, že dítě zaostává, pakliže tráví svůj čas na mobilním telefonu nebo tabletu. Vždy totiž záleží na tom, co na daném zařízení hraje. Pokud to jsou agresivní hry, pak ano - dítěti to neprospívá. Ale pokud to jsou aplikace vzdělávací, není na tom nic špatného.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek