Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Co je to speed hiking / fast hiking?

V posledních letech jsou stále populárnější hesla jako speed hiking nebo fast hiking. Oblečení, obuv a vybavení určené pro tyto aktivity se objevují v kolekcích nejznámějších výrobců. Co to ale je a co to obnáší? Zveme vás k přečtení krátkého článku na toto téma.

Turistika v horách novým způsobem

Pojmy rychlá turistika a rychlá turistika se ve skutečnosti používají zaměnitelně a znamenají víceméně stejnou činnost, která spočívá v rychlém pohybu v terénu s minimem zavazadel. Je to vlastně něco mezi pěším výletem a běháním. Rychlá turistika je nejčastěji spojována s horami a zahrnuje rychlé zdolávání vrcholů a překonávání kilometrů trasy. Mnoho aktivních lidí si řekne – dobře, ale jak se tedy liší rychlostní turistika od klasické? Skutečný rozdíl spočívá ve vybavení, které umožňuje mnohem rychlejší túry v náročném terénu. Stručně řečeno, jde o to, abyste si na trasu brali co nejméně věcí. Kromě toho by zvolené vybavení mělo být co nejlehčí.

hiking

Pokud při pěší turistice používáte batoh s rozsáhlým nosným systémem, který zahrnuje termosku, bundu, mikinu a často také spací podložku pro odpočinek, při rychlostní turistice se části tohoto vybavení zbavíte. Místo klasického batohu zvolíme malý model s objemem několika nebo několika litrů. Klasickou bundu do deště se spoustou kapes nahradíme lehkou větrovkou, která se téměř vejde do kapsy. To je dokonale patrné na vybavení značky Salewa, které je připraveno speciálně pro rychlou turistiku. Celé kolekce oblečení byly vytvořeny s cílem minimalizovat hmotnost. Tyto oděvy připomínají spíše sportovní oblečení, ale zachovávají si funkčnost turistického oblečení. Totéž platí například pro silné hliníkové trekingové hole. Při rychlostní turistice je obvykle nahrazují lehké karbonové modely.

Jaké jsou další rozdíly v hikingu?

Dalším důležitým rozdílem mezi klasickou turistikou a aktivitou známou jako rychlá turistika je určitě obuv. Boty pro rychlou turistiku jsou mnohem lehčí než klasické trekové boty. Díky vysokému odpružení a lehkému svršku mají mnohem více společného s botami pro horský běh. To se dokonale projevuje v sortimentu obuvi La Sportiva. Někdy je dokonce těžké rozlišit mezi botou pro rychlou turistiku a běžeckou botou, protože se používají pro obě aktivity. Nejeden člověk se zeptá, jak se pak liší rychlá turistika od horského nebo trailového běhu. Rozdíl je zásadní a nejvíce patrný při sjezdech. Horští běžci běží z kopce velmi rychlým tempem, zatímco při rychlé turistice se obvykle běží rychlou chůzí nebo případně klusem.

K TÉMATU  9 míst, kam si letos v létě vyjet na dovolenou!
hiking

Pokud vás tedy nudí klasická turistika nebo trekking a chcete zažít trochu intenzivnější námahu, ale víte, že běhání v horách je příliš náročné, může se rychlá turistika ukázat jako výborná volba. Trochu zrychlit, ale nepřehánět to na stezkách je velmi prospěšné a pomáhá vám to udržovat a zlepšovat celkovou kondici. Stačí jen trochu lehčí vybavení, které najdete mimo jiné v outdoorovém obchodě 8a.cz.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozhodli jste se vystoupit ze své komfortní zóny a rozjet podnikání? Nechcete se přímo stát osobou samostatně výdělečně činnou, vaše vize jsou hodny společnosti?
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Trápí vás povadlá pleť? Ráda byste zase vypadala o pár let mladší, ale nechcete se dát na milost plastickým chirurgům? Je tu i jiné řešení, které jsme pro vás testovali: Galvanická žehlička od Nu Skin.
Čím to, že některým ženám se v zaměstnání tak daří a jiným nikoli? Svou roli hraje řada faktorů, mezi něž bezpochyby patří osobnostní rysy, rodinné zázemí, dosažené vzdělání a - ano, přiznejme si to - také trocha štěstí. I štěstí je ale třeba vyjít vstříc a jednou z cest, které vedou správným směrem, je kvalitní MBA vzdělání. Proč?
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.

Výběr článků

Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.

Nepřehlédněte

Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat vaši pokožku? A opravdu víte jak se správně opalovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek