Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Pokojové rostliny udržíte zdravé, když budete dbát těchto zásad

Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
pokojové rostliny
Žít v obklopení zdravých a krásných rostlin udělá váš život hezčím.

06. 02. 2023

Péče o pokojové rostliny v zásadě není nijak složitá, ale abyste je předčasně nezahubili, je třeba dodržovat základní požadavky konkrétní rostliny. Když se tak neděje, snadno rostlina podlehne onemocnění nebo škůdcům. Na co vše si při pěstování dát pozor?

Zálivka

Každá pokojová rostlina je individuální a má také individuální požadavky co se týká zálivky. Ta závisí na způsobu pěstování, ročním období, místě, kde se nachází. Vždy se řiďte rozumem a potřebami rostliny, což znamená, abyste rostliny zalévali tehdy, když je třeba. Samozřejmě jsou pokojové rostliny, které vyžadují zalévat skutečně minimálně, do této skupiny se řadí například kaktusy a sukulenty.

Zálivku nikdy nepřehánějte, vždy je lepší méně než více, protože ve většině případů je to právě nadbytek vody, díky kterému rostliny uhnívají.

Hnojení

Velmi častou chybou při pěstování pokojovek je nedostatek hnojiva. Myslete na své rostliny a hnojte je alespoň jednou za měsíc od jara do začátku podzimu. Během zimních měsíců rostliny zpomalí, takže nepotřebují ani tolik vody, ani hnojiva jako v teplých měsících. Při hnojení se vždy řiďte návodem a neexperimentujte s množstvím hnojícího přípravku. Mohli byste totiž své rostliny jednoduše zadusit.

Přesazení

Jednou za rok, ideálně na jaře, většina rostlin potřebuje přesadit. Jedním z hlavních důvodů je přerostlý kořenový systém, který už nepřijímá tolik živin, jak by rostlina potřebovala. Předně pak na jaře, kdy se znovu zrychluje její růst.

Při přesazování kořeny zredukujte, očistěte a rostlinu zasaďte do většího květináče s novou půdou a uvidíte, jak se jí bude krásně dařit po zimě.

pokojovky
Střídmá zálivka je základem každé úspěšné péče.

Množení

Jednou za čas byste svým rostlinám měli odlehčit jejich množením. Jednak rostlinu osvěžíte a dopřejete jí přijímání více živin, ale také získáte i další rostliny navíc. Typickým příkladem je třeba fialka africká, které stačí otrhat pár listů, aby měly ty ostatní prostor pro růst. Utrhnuté listy nechte ve vodě zakořenit a za pár dnů si je můžete znovu zasadit.

K TÉMATU  Tipy na moderní výzdobu: Tohle jsou aktuální vánoční trendy roku 2022

Některé pokojové rostliny, jako jsou například bromélie, se rozmnožují svými výhonky, které stačí oddělit a zasadit.

Nečistoty

Pokojovky nestačí jen zalévat. Nezapomínejte na prach, který se na nich usazuje. Jednou za čas jim dopřejte sprchu (voda však nesmí být příliš studená). Zbavíte rostlinky prachu, díky čemuž krásně prokouknou a budou moci lépe dýchat a přijímat více světla, které je pro jejich život tolik důležité.

Pokud se vám do sprchování nechce, snažte se z nich prach odstraňovat ručně vlhkým hadříkem nebo jemným kartáčkem.

Zaštipování

Podzim je ideální dobou, kdy byste měli kytky prořezat. Možná vám to přijde líto, ale díky tomuto kroku budou vaše pokojové rostliny zdravější, což se okamžitě projeví na jejich vzhledu. Nemusíte se bát, prořezáváním či zaštipováním rostlině zajistíte nový růst.

Zaměřte se na nemocné a mrtvé listy a stonky. Jakmile má rostlina mnoho listů, je na čase jí ulevit.

pokojovka
Pokojové rostliny je dobré občas prostříhat, umocníte tím jejich růst.

Uschlé květy

Nenechávejte na rostlinách květy až do doby, než samy opadnou. Tyto mrtvé květy ubírají rostlině na síle a často jí způsobují různé choroby. Pravidelně se také zbavujte žlutých, hnědých, uschlých nebo popraskaných listů. Všímejte si i náhlých změn, jako jsou třeba fleky na listech, často jde o choroby, které rostlinu mohou zničit.

Hmyz

Ač to na první pohled nejde vidět, pokojovky jsou často napadány nejrůznějším hmyzem. Typickým příkladem jsou smutnice, černé mušky, které si často pleteme s octomilkami. Tyto mušky se množí v půdě rostliny, larvy napadají její kořeny a rostlina tak pomalu odumírá. Mezi další časté škůdce patří mšice, třásněnky nebo svilušky, na které je také třeba si dát pozor. V boji proti těmto škůdcům jsou nejúčinnější insekticidní přípravky.

K TÉMATU  Pokojové rostliny, které přinesou do domu peníze a hojnost

Nemoci

Jak jsme již zmínili, rostliny mohou také onemocnět. Nejznámější nemocí rostlin je padlí, které se vyznačuje bílými skvrnami na listech. Dalším častým jevem je hniloba kořenů, jejímž původcem je přemokření. Jakmile na své rostlině zpozorujete nějakou zvláštnost, je třeba jednat co nejdříve.

Říká se, že rostliny mají rády společnost, rozhodně nic nepokazíte ani tím, když si s nimi budete občas vykládat.

pokojovky
Pečujte o své pokojové rostliny s láskou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co nám pokojové rostliny říkají, když…

6 nenáročných pokojovek, které zvládnou péči i těch nejhorších pěstitelů

Zdroje článku:
www.pennington.com , www.rd.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.
Kempování je neodmyslitelně spojené s létem. Pokud plánujete prázdniny pod stanem, příprava je klíčová. Občas se při hektickém balení stane, že zapomenete na důležité věci. I z toho důvodu jsme připravili seznam několika věcí, které je dobré mít na mysli, než vyrazíte do přírody.
Každý to známe. Jdeme do obchodu, nakoupíme pár nezbytných potravin, máme téměř prázdný nákupní košík, a přitom naše peněženka trpí. Ačkoliv je nakupování jídla a potravin velice důležité, málokdo si uvědomuje, jaké při tom děláme chyby.
Možná, že vás nikdy nenapadlo, jaký vliv na váš spánek může mít právě výběr prostěradla. Kromě toho, že jeho barva dokáže ovlivnit atmosféru v místnosti, jeho materiál zase může mít na svědomí to, jakým způsobem se vám bude spát a čerpat síly na následující den. Na co všechno je při výběru prostěradla třeba brát zřetel a jak může prostěradlo ovlivnit vaše spaní? Přečtěte si, z jakých možností můžete prostěradlo vybírat a co od jakého materiálu očekávat.
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?

Výběr článků

Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.
Lidem, kteří jsou narozeni v období od 21. ledna do 20. února patří znamení Vodnáře. Vodnáři jsou velmi silní ale i tvrdohlaví, hlavně jsou ale kreativní. Vodnář je vzdušným znamením a lidé v tomto znamení od narození milují originalitu i netradiční životní styl. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? A co můžete čekat od žen a mužů, kteří se narodili v tomto znamení? Podívejte se na podrobnou charakteristiku.

Nepřehlédněte

Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek