Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Africká fialka: Roztomilost na parapetu, která vás nic nestojí 

Po příchodu do nejedné české domácnosti uvidíte na okenním parapetu africkou fialku – skromnou, elegantní, hezky zbarvenou pokojovou rostlinu. Je ideální trefou pro každého nenáročného pěstitele. Sama toho nevyžaduje mnoho a vydrží krásná po celý rok.
africká fialka
Africká fialka bude roztomilou ozdobou vašeho parapetu.

14. 11. 2022

Až z daleké Ameriky

Věděli jste, že africká fialka byla vůbec poprvé úspěšně vypěstovaná v Americe? I když je označovaná za „africkou”, jméno není tak úplně pravdivé. Dnes je však oblíbená po celém světě, převážně v Evropě.

Zatímco původně se jednalo pouze o jeden pěstovaný druh, časem už si pěstitelé mohli vybírat z nepřeberného množství variací. S plynoucími léty vznikla řada barevných kombinací (bezmála dvanáct tisíc kultivarů), které se od sebe liší například svými listy, typem růstu nebo květem. Některé fialky mají květy jednoduché, jiné plnokvěté. Jindy se rostliny pyšní pestrými, někdy zkadeřenými listy. Vždy se však jedná o dlouhotrvající krásu, která ozdobí každý okenní parapet.

Jak pěstovat africké fialky?

Jak už bylo zmíněné, africké fialky nepatří k náročným pokojovým rostlinám, naopak. Jsou velmi nenáročné, vyžadují toho málo.

  • Klíčem k jejich úspěšnému a bezproblémovému růstu je především dostatek světla. Pozor si dejte na sluneční paprsky, které by měly být v ideálním případě rozptýlené, nikoliv přímé, aby nedošlo k popálení fialky.
  • Co se týče teplot, africké fialce se nejlépe daří v místnostech o 18-24 °C. V zimě si pohlídejte, aby teploty neklesly pod 15 °C. 
  • V době vegetace fialky nezapomínáme hnojit.
  • Substrát by měl být dobře propustný, lehký. Vhodný je takový, který bude mít příměs vermikulitu.  
africká fialka
Pozor na přímé světlo, mohlo by rostlinku popálit.

Jak zalévat africkou fialku?

Velký pozor si dejte hlavně na zálivku, která by měla být vždy pouze do podtácku pod květináčem. Její chlupaté listy totiž nemají rády rosení, mohlo by dojít k jejich uhynutí. Vlhký vzduch obecně však na škodu není. Africká fialka ho ráda a podpoříme jím její kvetení. Využívejte proto odpařovače, případně zvlhčovače vzduchu nebo takzvané mlhovací fontánky.

Co se týče zalévání, africká fialka má v lásce vlažnou, odstátou nebo případně převařenou vodu. Studené vodě příliš neholduje a nemusí na ni reagovat nejlépe.

K TÉMATU  Pokojové rostliny udržíte zdravé, když budete dbát těchto zásad

Listy jsou vaším nejlepším ukazatelem

Patříte mezi začínající pěstitele a nejste si jistí tím, jestli se o rostlinku dobře staráte? Nejvěrnějším pomocníkem jsou listy, které prozradí, jestli se africká fialka nachází na správném místě. Umístit byste ji měli na východním nebo severovýchodním okně, kde je rozptýlené světlo či polostín.

To, že je pokojová rostlina spokojená, znamená, že jsou listy rovné. Pokud jsou výrazně ohnuté směrem dolů, jakoby smutné, potřebuje květina vícero světla. Jestliže jsou ohnuté směrem nahotu, slunce je spíše na škodu a vyžaduje raději polostín.

africká fialka
Africká fialka má nádherné a voňavé květy po celý rok.

Když fialka prosí o první pomoc

I když se jedná o nenáročnou pokojovou rostlinou, platí, že i africká fialka může v mnoha chvílích volat o pomoc. Špatná zálivka nebo špatné umístění může způsobit její nespokojenost. Pokud se objeví například hnědé skvrny na listech, vyplývá to z popálení listů přímým sluníčkem. Tedy v tom nejlepším případě, proto změňte stanoviště a postižené listy ustřihněte.

Jestliže není na vině sluníčko, bohužel se rostlina potýká s virovým onemocněním. Padlé listy odstraňte a na nějakou domu omezte nejen zalévání, ale také hnojení. Doporučuje se také hodně větrat, případně použít i nutný chemický postřik, pokud chcete pokojovku zachránit.

Mezi vůbec nejčastější onemocnění fialek patří takzvaná plíseň šedá. Pokud ji na listech africké fialky rozeznáte, víte, co máte dělat. Odstranit napadené listy, omezit zálivku i hnojení, také hodně větrat, případně použít zmiňovaný postřik, který by se zaručil o její uzdravení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

M jako monstera: Královna džungle každého moderního pěstitele

Proč příliš péče pokojovkám škodí aneb jak zahubit rostliny láskou

Zdroje článku:
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/africka-fialka-pestovani-30000228.html, https://www.ireceptar.cz/zahrada/kdyz-vime-jak-na-ni-pokvete-africka-fialka-po-cely-rok.html
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.

Výběr článků

Tetování už dávno není výsadou lidí na okraji společnosti. Naopak, dnes už existují i exklusivní tetovací studia s vybranou klientelou, ve kterých vás zdánlivě jednoduchá „kérka“ vyjde zhruba stejně draho jako nové auto. A když si prolistujete svůj oblíbený společenský časopis, přijde vám, že kdo nemá tetování, jako by dnes nebyl.
Společnost Trust uvádí na trh sluchátka Trust Noma pro poslech hudby a hands-free volání s poutavým retro designem. Chcete je vyhrát? Máme pro vás jednoduchou soutěžní otázku. Zpříjemněte si Vánoce poslechem hudby.:)
Nikdy jsem neuznávala ten klasický model, kdy musí před dívkou pokleknout muž a s pugétem růží ji požádat o ruku. Na romantiku obecně moc nejsem, asi ani neumím tolik vyjadřovat pocity. I když svého přítele moc miluji, neumím to ani někdy otevřeně říct.

Nepřehlédněte

Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?
Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek