Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Bolí a krade krásu: Jak vyzrát na vbočený palec a ještě lépe – jak mu předejít?

Celé léto jste strávila v teniskách, protože vám sráží sebevědomí neposlušný vbočený palec? Nechodíte kvůli němu ani na pedikúru? V tom případě vám prozradíme, jak na něj vyzrát, abyste další léto byla do sandálů připravená.
vbočený palec
Vbočený palec vzniká z několika příčin.

04. 10. 2022

04. 10. 2022

Když se objeví v životě (nebo teda spíš na nohách) vbočený palec, neznačí to obvykle nic moc dobrého. Nejde samozřejmě o život ohrožující věc, ovšem ti, kteří ho mají, a zažili jeho projevy v plné síle, se přiklání k názoru, že to není zrovna žádný med. A aby toho nebylo málo, kvůli svému pokřivení nevypadá dobře v otevřených botách, což zase pro změnu řeší víc ženy, které si na hezkých nožkách prostě zakládají. Co ho vlastně způsobuje a jak mu vrátit jeho původní vzhled?

Špatné návyky i vrozená nepříjemnost

Vbočený palec (známý také jako hallux valgus) je v podstatě deformita, která vznikne jako důsledek poklesu klenby nohy, tedy té příčné i podélné. Palec se v takovou chvíli stáčí směrem k ostatním prstům, kloub palce proto vyčnívá, otéká a mnohdy bývá červený. V takovou chvíli dochází k rotaci palce a výrazným změnám v nártní kosti. A jak je zřejmé, vbočený palec se neobjeví jen tak ze dne na den.

Většinou bývá důsledkem vrozené vady (což prostě ovlivnit nedokážeme), ovšem největší podíl má zejména špatný styl chůze, nošení úzké obuvi (ano, ty boty s úzkou špičkou, které tlačí prsty nepřiměřeně k sobě), dlouhá a statická zátěž, hypermobilita, nedostatečnost vaziva, ale i délka první nártní kosti.

Jak se vbočený palec projevuje?

Samozřejmě by se hodilo říct, že ho poznáte viditelným zakřivením, ovšem v čerstvých počátcích bývá přítomná hlavně bolest a zvláštní pocit tahu a píchání v oblasti kloubu. Právě to je předzvěstí budoucího vbočeného palce, která, pokud se včas nepodchytí, bude samozřejmě pokračovat. Jakmile se ale palec stočí směrem k ostatním prstům, přestane vám sedět obuv a váš palec najednou začne mít omezenou funkci a pohyblivost, problém je na světě. Dost často se pak jeho špatný stav propisuje i do ostatních částí těla – začnou vás postupně zlobit kolena, kyčle i páteř. 

K TÉMATU  Jak regenerovat tělo po prohýřené noci? Co dělat, když musíte ráno hned fungovat na 100 procent?
vbočený palec
Grafika znázorňující vbočený palec.

Na co se zaměřit v případě vbočeného palce?

Pokud vás začne trápit vbočený palec, je vhodné vyladit některé věci k dokonalosti.

  • Předně byste se měli zaměřit na pohodlnou a dostatečně volnou obuv.
  • Samozřejmostí by měla být i zdravá chůze a také pravidelné cvičení. Jedině tak můžete zlepšit dosavadní stav, předejít zhoršení a případné operaci. Jako první se začíná s konzervativní léčbou, která spočívá v rehabilitaci. Naučené cviky je pak nutné pravidelně provádět i doma. Vděčné je třeba lehké tahání palce na opačnou (tedy přirozenou stranu) a v takové pozici chvíli setrvat. Zrovna tak snažit se palec tahat směrem nahoru, ve vyrovnané pozici. 

Naštěstí doba je natolik přívětivá, že nabízí dostatečně široké možnosti, jak se v pohodlí domova starat o vbočený palec. Jedná se zejména o různé gelové pomocníky, které si nasadíte na prsty, čímž vytvoříte zdravé a pevné posazení prstů. Pokud je budete nosit každý den, můžete poměrně brzy spatřit zlepšení, alespoň co se míry bolestivosti týče.

palec
Existují nejrůznější gelové vložky a nástavce, které v boji s vbočeným palcem pomáhají.

Na podobném principu fungují i takzvané adjustační ponožky, které napravuje mezery a deformity v oblasti prstů. Pokud je však vbočený palec v takovém stavu, že nepomáhá vůbec nic, nezbývá nic jiného než operační zákrok a rehabilitace. I po operaci je ale nutné odstranit příčinu, aby se vbočený palec nevracel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 osvědčených cviků na bolest krční páteře

Chůze jako fitness i zprostředkovatel zdraví. Co všechno z procházky získáte a jak správně chodit?

Zdroje článku:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14386-bunions-hallux-valgus
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Léto skončilo a i když bývá na podzim chladno a zataženo, nemělo by vám to zkazit náladu. Raději přijměte období, které právě přichází, a inspirujte se nápady na kouzelné podzimní dekorace. S jejich pomocí můžete originálně vyzdobit váš domov uvnitř i zvenku a přizpůsobit atmosféru barvám za okny.
Není žádným tajemstvím, že poslední roky jsou pro každého z nás náročné, což se podepsalo jak na zdraví fyzickém a psychickém, tak i na partnerských vztazích. Mnoho párů prožilo „křest ohněm“, některým vztah vydržel, jiným ne. Dopady pandemie se nevyhnuly ani hereckým hvězdám.
Všichni majitelé koček vědí, že kočky mají vrozenou potřebu škrábat. Ovšem není to pouze jejich záliba. Jedná se o životně důležitou součást jejich fyzické a emocionální pohody. Pokud tedy chcete zabránit tomu, aby se z vašeho nábytku stalo škrabadlo vašeho mazlíčka, je nezbytné investovat do vysoce kvalitního škrabacího válce pro kočky. Ptáte se, jak vybrat ten nejlepší druh válce? Máme pro vás hned několik tipů.
Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.

Výběr článků

Na české filmové scéně se tato filmová trilogie drží již několik let. Jistě znáte filmy Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a film Homolka a tobolka.
Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.

Nepřehlédněte

Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek