Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Chodíte sbírat houby? Přesvědčíme vás, proč s houbařením začít 

Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
sbírat houby
Houbaření má na nás pozitivní účinky už při samotném sběru.

23. 08. 2022

Houbaření má dlouhou tradici

Už dlouhé roky platí, že chodit sbírat houby patří k nejoblíbenějším aktivitám nejen během léta. Mluvíme o koníčku, který má na českém území opravdu dlouhou tradici. Popularita houbaření se rozšířila v okamžiku, kdy se přišlo na to, že houby prospívají našemu zdraví.

Samozřejmě platí, že každá houba má svá konkrétní pozitiva, existuje však obecný výčet pozitivních přínosů těchto lesních „plodů”. Houby jsou například prevencí proti rakovině tlustého střeva nebo efektivně snižují krevní tlak. Podporují imunitu a zbavují tělo toxických kovů představujících nemalou zátěž.

Jděte se vyvětrat

Důvodů, proč chodit sbírat houby do lesa, je rovnou několik.

  • Člověk se nadýchá čerstvého vzduchu
  • Načerpá vitamín D ze sluníčka
  • Odpočine si od tíhy, kterou (nejen) internetový svět přináší
  • Navíc pobude sám se sebou, což jsou schůzky, jež jsou z hlediska osobnostního růstu vůbec nejdůležitější.

Jenže ne každý má na houbaření čas a ne každý v tom vidí pozitiva. Další část populace se ve sběru jedlých a nejedlých hub nevyzná. Takže pro ně chodí do obchodu.

houbaření
Houbaření je úžasný relax.

Pokud na houby zamíříte do obchodního domu, upněte svou pozornost na houby zvané shiitake. V současné době se k nám dováží (i když na málo místech v Česku se i pěstují) a lékaři jsou velmi doporučované.

Jejich výčet zdravotních benefitů totiž nezná mezí. Mluvíme o houbě, která podporuje imunitní systém člověka, je efektivní prevencí cévních mozkových příhod, navíc pomáhá při cukrovce a zpomaluje proces stárnutí. A v neposlední řadě si dokáže poradit se zahleněním, virovými infekcemi nebo ekzémy, které mohou člověku značně znepříjemnit den svým vzhledem i svěděním.

Jaké konkrétní druhy jíst?

Stejně jako se nejí všechny plody moře, nejí se ani všechny houby, na které při procházce lesem narazíte. Jestliže nejste ostřílený houbař, vezměte si s sebou knihu hub. Snáze rozeznáte, jestli jste narazili na pravák nebo nebezpečné muchomůrky, které jsou sice krásně červené a puntíkaté, ale smaženici z nich nedělejte.

K TÉMATU  Červená řepa jako přírodní zázrak na kdejaké neduhy!

Mezi jedlé a velmi zdravé houby patří:

Hřib smrkový

Používá se už od dob tradičního lékařství, kdy se považoval za první pomoc při bolestech krční páteře. Pomáhá také od bolesti končetin nebo houseru, má navíc protizánětlivé účinky. 

Žampiony

Když v lese narazíte na žampiony, pravděpodobně jste si pořádně přivstali, protože před vámi ještě nikdo nebyl. Tento typ hub se totiž vysbírá prakticky ihned. Mluvíme nejen o velmi chutné houbě, ale také o zdravé a populární ingredienci do mnoha jídel. Jen málokdo ví, že se jedná o houbu s antibiotickými účinky, která navíc posiluje žaludek a slezinu. Dokonce se prokázalo, že má příznivý vliv na zahlenění, průjem nebo alergie, respektive astma.

Václavky

Pokud se rozhodnete vydat „na lov” václavek, musíte hodně přimhouřit oči. Protože tyto drobné houby jsou svými rozměry opravdu malé. Na druhou stranu jsou velice chutné a zlepšují prokrvení mozku, příznivě ovlivňují naše srdíčko a posilují nejen plíce, ale obecně celý zažívací trakt

Hlíva ústřičná

I když ji ne všichni mají rádi, nikdo jí neodpáře, že se jedná o velmi zdravý druh houby. Za své silné stránky považuje to, že snižuje cholesterol, také podporuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí, dokonce pomáhá při celkovém vyčerpání nebo dlouhodobé a neutuchající únavě.

houba
Víte, jak houby správně zpracovat?

Houby lze zpracovat mnoha způsoby

Pokud vám jich v košíku dřímá rovnou několik, nabízí se otázka, jak houby vlastně zpracovat, aby však neztratily všechny ty úžasné živiny. Nejlepší je usušit je na vzduchu, mohou se ale také naložit v octovém nálevu, přihodit do polévky nebo uvařit v páře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jste zarytí houbaři? Pak si jistě pochutnáte na masových kuličkách s omáčkou z lesních hub

Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.
Většina klientů center zabývajících se laserovou epilací jsou přirozeně ženy. K návštěvě takového centra je vedou především obecně přijímané standardy ve společnosti – každá z nás chce mít hladkou, upravenou kůži na nohou i pažích. Genetické vlastnosti jsou velmi odlišné, ale jedno máme společné: každá chceme vypadat skvěle. A právě zde přichází na řadu laserová epilace.
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Vaše domácí prostředí může mít obrovský vliv na vaši pohodu. Objevte, jak malé změny ve vašem bydlení mohou vytvořit oázu klidu a štěstí, ve které se budete každý den cítit skvěle.
Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.

Výběr článků

V nejnovějším dílu Výměny manželek došlo k nečekanému zvratu, když Martina nevydržela ani týden a opustila náhradní rodinu plnou špíny, chaosu a neposlušných dětí. Přečtěte si, jaké šoky a překážky ji přiměly k předčasnému odchodu z domácnosti, která ji přivítala do svého středu. Drama, emoce a nevídané situace – to vše v nejnovějším dílu, který rozvířil divácké diskuse.
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.

Nepřehlédněte

Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?
Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek