Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Tapety se navrací do módy. Jaké se dostávají do popředí?

Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
tapety
Když se řekne tapety, jaký interiér se vám vybaví jako první?

17. 08. 2022

1. Scénické nástěnné malby

Nápady na scénické nástěnné malby krajiny jsou největším trendem tapet pro rok 2022. Nejlepší je, že nemusíte pro takovou tapetu vlastnit obrovský prostor. Existuje spousta tapet, které jsou určené právě k tomu, aby opticky dodaly větší rozměr malým místnostem. Taková tapeta vás může nejen přenést na jiné místo, ale výběrem designu inspirovaného přírodou se mohou stírat hranice mezi interiérem a exteriérem. 

tapety
Ukázka scénické malby, která dodá interiéru nový rozměr.

2. Látkové tapety 

Maximalismus je trend interiérového designu, který se také vrací ve velkém stylu. Poutavá kombinace vzorů, plisé a patchworku spolu s různými materiály dokazuje, že více může být více

tapety
Maximalizujte interiér!

3. Jemné květiny 

Květinové alternativy jsou velkou novinkou pro interiéry roku 2022 a lze je přizpůsobit jakémukoliv prostoru, ať už je vintage, retro nebo moderní. Při výběru tapet do vašeho domova myslete na měřítko květin ve vzorech. Velké výtisky mohou způsobit, že malé místnosti budou vypadat ještě menší, proto se držte jemnějších vzorů, abyste vytvořili požadovanou iluzi v prostoru.

4. Přírodní vzory 

Udržitelnost a „šťastnější domov” jsou v roce 2022 v popředí. Snaha vnést kus vnějšího prostoru do našich domovů tak poroste. Čím dál více se prosazují přírodní a tkané materiály. Půlnoční modrou vystřídala odvážnější zelená, která přináší biofilní trend wellness prostřednictvím rostlin a listů.

5. Dramatická grafika a elementární geometrie

Většina z nás vyhledává jistotu a klid vzhledem k poměrně chaotickém světu. Takovou oázou klidu tak může být váš obývací pokoj anebo ložnice. Interiéry s tapetami odkazující na elementární geometrické uspořádání, jemné reliéfy a monochromatické palety jsou směrem k pohodlí, které se nachází ve vzorech a rutině. A právě tapety zaměřující se na přesnosti a geometrii přinesou klid do vašeho domova.

tapety
Dramatická grafika dodá místnosti hloubku.

6. Texturní tapety 

Jsou pryč dny, kdy byly tapety jednorozměrným kusem papíru na stěně. S rozvojem tiskových technik se zvyšuje možnost povrchů, na které lze tisknout.

K TÉMATU  Slim, ultraslim nebo minipračka na zeď? Jak si dobře vybrat malou pračku do malé koupelny?

Jedním z dalších trendů v oblasti tapet je zavádění textury na stěny. Pro dokonalý zútulňující efekt zvolte tapetu z hessianu. 

7. Trend Chinoiserie 

Chinoiserie je dalším trendem ve světě tapet, který tu je ovšem už mnoho let. Tato technika, historicky spojená s velkolepými venkovskými sídly, byla modernizována novým, svěžím způsobem. Trend chinoiserie, který se vyznačuje orientálními vzory a klikatými stylizovanými motivy květin a ptáků, zaznamenal v posledních letech prudký nárůst popularity. Tento druh tapety vnese do vašeho interiéru wow efekt, který oceníte doma jistě všichni.

tapety
Tzv. chinoiserie má v sobě punc okázalého venkovského sídla.

8. Dramatické tmavé barvy 

Dříve se tmavým barvám lidé spíše vyhýbali vzhledem k tomu, že byly často interpretovány jako temné a působící ponurým dojmem. Vzhledem k tomu, že se svět designu posouvá dopředu, máme nekonečné možnosti v oblasti osvětlení. Můžete si tak dovolit vymalovat ložnici nebo obývací pokoj královskou modří nebo smaragdově zelenou, a pokud k tomu zvolíte vhodné osvětlení, vaše místnost rozhodně ponurá nebude. 

tapety
Přál si tu někdo kapku dramatu?

9. Art deco 

Typický design tapet ve stylu art deco zahrnuje ikonické a bohaté vzory z 20. let 20. století a dodává jim moderní nádech. Pokud máte rádi moderní retro luxusní styl, art deco by mělo do vašeho designového schématu dokonale zapadnout. Představte si mít obývací pokoj v podobném stylu, jako měl ve svém domě Velký Gatsby.

10. Vintage inspirace 

Každé stylové období v sobě obsahuje něco „starého”, co pak dále kombinuje s moderními prvky a nejnovějšími trendy. Tapety s vintage designem dodají vašemu domovu v 21. století pocit, že žijete v 19. století. Tento styl kombinuje luxusní vzhled jemného viktoriánského domu s přátelskou a neformální atmosférou obývacího pokoje vaší babičky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pavol Dendis: Burning Heart slovenského designéra na pražském fashion weeku

K TÉMATU  Domácí přírodní hnojivo: Podpořte růst svých pokojových rostlin

PLC House v Argentině: funkčnost a design v každém detailu

Zdroje článku:
https://www.homesandgardens.com/news/wallpaper-trends-204459
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
Někdo se narodil jako barvoslepý a celý život neviděl nic z barev tak, jak je vnímáme my ostatní. Jaký je to asi pocit, spatřit to všechno kolem poprvé? Speciální brýle umožní takovým lidem vnímat barevné spektrum. A tady se můžete podívat na reakce lidí, kteří to právě zažívají.
Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.

Výběr článků

Čtvrtek bude podle astrologie dnem určeným zkráslujícím procedurám. Věnovat péči pokožce se vám dvakrát vyplatí. Kromě toho se ale držte v klidu. Čtvrtek nebude příznivý den na hádky a snadno k nim dojde.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.

Nepřehlédněte

Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek