Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Je papoušek vhodný společník do bytu? Těchto 5 druhů ano

Máte pocit, že jste doma neustále sami? Pravděpodobně zvažujete koupi nového zvířecího kamaráda. Co takhle okřídleného společníka? Papoušci jsou totiž oproti kočkám nebo psům méně náročnými stvořeními, která dokážou žít vlastním životem bez vaší přítomnosti. Při výběru ideálního druhu však buďte opatrní – ne všechny se hodí do bytu.
papoušek
Papoušek je věrný a zábavný společník. Užijete si s ním spoustu legrace.

26. 07. 2022

Andulka – starý známý papoušek

Zatímco některé druhy svou velikostí nevyhovují bytovým podmínkám, jiné jsou do bytu jako dělané. Vezměme si například tradiční andulku vlnkovanou – člověk by řekl, že se o papouška nejedná, jak často na ni v českých domácnostech narážíme. Jedná se však o druh papouška jako každý jiný.

Je nenáročný na chov a pokud ho máte již od mláděte, tak si ho dokonce dokážete ochočit natolik, že začne i mluvit (spíše vám začne mluvit sameček).

andulka
Andulka vám možná ani nepřipadá jako papoušek, ale je to papoušek.

Andulky jsou chovateli velmi oblíbené (vždyť se jedná o nejrozšířenější druh papoušků u nás). Atraktivní jsou nejen svou cenou, ale také povahou – hravost, přátelskost i mazlivost jsou jedny z vlastností, které stojí za zmínění.

Pokud si andulku pořídíte, nezapomeňte jí dopřát trochu toho prostoru a nějaké věci, které ji dostatečně zabaví. Třeba malinké zrcátko se jí postará o společnost i na několik dlouhých hodin.

Kanárci jsou hravými mazlíky 

Za okřídlené domácí mazlíčky hodící se do bytu můžeme označit i kanárky, které si zřejmě vybavujete z animované pohádky chodící nejen o víkendech v televizi. Kanárek je velmi hravý papoušek (i když andulka je o kus hravější) a ocení ho především ti, kteří mají příliš citlivé sousedy na hluk. Jeho hlas totiž není tak silný jako hlas andulky čili se jen málokdy stane, že by na vás soused ťukal a prosil vás o to, abyste ho utišili.

kanárek
Typickou barvou pro kanárka je žlutá.

Pokud kanárka odmítáte jenom z toho důvodu, že se vám nelíbí jeho žluté zbarvení, měli byste i přesto zavítat do zverimexu. Kanárci totiž nejsou jen žlutí, od přírody mohou mít skutečně širokou paletu barev.

Trochu větší společník, korela

Možná si říkáte, že andulka ani kanárek nejsou těmi pravými papoušky. Vždyť když se řekne slovo „papoušek”, člověk si vybaví velkou aru. A tak si možná vyberete takový druh, u kterého už nebudete o jeho původu pochybovat. Je jím korela chocholatá, která je také vhodná pro chov v bytě. I když je trochu větší (na rozdíl od kanárků nebo andulek), stále se do bytových podmínek hodí.

K TÉMATU  Čistotu a lesk vaší trouby podpoří tyhle skvělé triky! Neváhejte je vyzkoušet
korela
Korely mají velmi výraznou osobnost.

Je mylné se domnívat, že korely musí být jen ve venkovní voliéře. Jsou to výrazné osobnosti, které si postačí i s menší ptačí klecí, a tu klidně umístíte do předsíně ve dvoupokojovém bytě. Stejně jako kanárci nebo andulky, jsou i korely velmi nenáročné a nebývají příliš hlučné.

Jejich hlavní předností je touha učit se novým věcem čili právě korely mohou být těmi papoušky, bez nichž nedáte například při každodenním workoutu ani ránu.

S papoušky je prostě zábava!

Amazonští papoušci také stojí za zvážení 

Rádi byste ještě robustnějšího papouška, protože máte doma příliš mnoho prostoru či vás drobní papouškové zrovna nebaví? Velmi opomíjení jsou amazonští papoušci neboli takzvaní amazónci, kteří, i když působí zavalitě, jsou velmi přátelští. A pokud byste si onu zavalitost odmysleli, zjistili byste, že nejsou o nic větší než například korely.

pionites
Amazónci jsou buclatí a rozkošní!

Možná máte strach, že čím větší papoušek, tím hlasitější bude, ale není tomu tak. Amazónci jsou velmi tiší a mírní svou povahou. Co však potřebují, tak trochu více prostoru. Náročnost jejich chovu však není tak velká, jak by si člověk myslel.

Papoušíčci do velmi malých bytů

Naopak pokud toho prostoru doma příliš nemáte, stojí za zvážení nejmenší papoušek vůbec. Je to takzvaný papoušíček šedokřídlý, který je do bytových domácností ideální. Není totiž hlučný, jeho velikost mu hlasitý křik nedovoluje.

papoušíčci
Papoušíček ja malinký a dostupný v mnoha barvách.

Nemyslete si však, že nebude přátelský či že by ho tato vlastnost nějak omezovala. Naopak. Je velmi hravý a aktivní, a zakřiknutá povaha rozhodně není něco, co by se papoušíčka týkalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí mazlíček pro děti. Kdo bude nejlepší parťák?

Nejroztomilejší zvířecí miminka. Chlupatí mazlíčci vám zpříjemní den

Zdroje článku:
https://www.moulik.cz/vycvik/sedm-nejvhodnejsich-operencu-do-bytu-496552
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Pokud patříte mezi ty, kteří se pokoušejí hubnout, ale pokusy jsou zatím marné, tak pokračujte ve čtení. Dnes se dozvíte, v čem je kámen úrazu, že se vaše hubnutí nedaří. Dozvíte se něco, o čem jste nikdy předtím možná ani neslyšeli. Zároveň pochopíte, jak to můžete napravit. A jestliže tyto informace převedete do praxe, tak věřím, že se úspěch dostaví!
Toaleta je jedním z nejdůležitějších zařízení ve vaší domácnosti. Přestože jsou toalety robustní a spolehlivé součásti vodovodního systému, málokdy se najde majitel domu nebo bytu, který nikdy nemá žádné problémy s toaletou. Ucpání je možná nejběžnějším problémem toalety, ale zdaleka ne jediným. Nádrž může například vydávat nejrůznější podivné zvuky nebo může nepřetržitě téct voda. Většinu problémů s toaletami naštěstí dokáže opravit instalatér, který si sám poradí.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Na letošní zimu se opět vyrojila spousta krásného oblečení pro ženy. Hlavním heslem je různorodost. Frčí lesklé, kovové barvy, černá – bílá, žlutá, růžová a samozřejmě i různé barevné kombinace. Kožešinové límce jsou stále módní, ale měly by být vždy odnímatelné.
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Nejste si jistá, zda vás partner pouze nevodí za nos? Jak poznat, že jde o lháře jako mrakodrap? Díky našim vyšetřovacím způsobům se dozvíte, zda jde o lháře, nebo jen o vaši domněnku.
Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  
Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?

Výběr článků

Chladné počasí už je tady, tak kde se zahřát, abyste zároveň udělaly něco pro své zdraví a kondici? Hot jóga nebo-li cvičení ve 42 stupních by mohlo být přesně ono. Příjemně vyhřátá místnost v kombinaci s jógou. Zkusily jsme, jaké to je!
Zpěvačka a herečka Barbora Poláková si z letošních hudebních cen Anděl, o kterých jsme vám psali, odnesla dvě sošky. V současné době se věnuje hlavně své rodině. Nezanedbává ale ani fanoušky. Pracuje na rozšíření vlastní módní kolekce, plánuje natáčení videoklipů i podzimní turné. Co konkrétně chystá? Dočtete se v rozhovoru.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.

Nepřehlédněte

Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek