Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Které vodní nádrže na Slovensku stojí za rekreaci?

Nemusíte jezdit každý rok k moři. V dnešní době ve znamení inflace a šíleného zdražování můžete využít možnosti navštívit tuzemské vodní plochy. Pokud přece jen chcete do zahraničí, proč nenavštívit naše kolegy na Slovensku? To je známé svou přírodou a také vodními plochami, kde zažijete skvělou relaxaci. Kam byste se měli vydat?
vodní nádrž
Liptovská Mara připomíná panoramatem italské jezero Garda.

08. 07. 2022

Liptovská Mara

Vodní nádrž Liptovská Mara je obrovská plocha, které si nejde nevšimnout, pokud projíždíte od Liptovského Mikuláše po Ružomberok. Jedná se o největší vodní plochu na Slovensku co do objemu zadržované vody. Přehrada byla vybudovaná již v roce 1970, aby zmírnila riziko povodní na řece Váh, ale také pro výrobu elektrické energie. Kvůli její výstavbě muselo být do muzea přestěhováno mnoho kulturních památek, a také vystěhováno spoustu obyvatel.

Nejvýznamnějším letoviskem na břehu přehrady Liptovská Mara je obec Liptovský Trnovec. Navštivit také můžete kemp Mara v Liptovském Trnovci a užít si zde vodní sporty, jako je například jachting, windsurfing a další. Také byste si měli zaplatit plavbu lodí po přehradě, což je nezapomenutelný zážitek. Dalšími atrakcemi, které se nacházejí v těsné blízkosti přehrady, jsou celoročně otevřený Aquapark Tatralandia a Thermal park Bešeňová.

Vodní nádrž Orava

Vodní nádrž Orava je výsledkem umělého přehrazení řeky Oravy na severním Slovensku jako náprava častých povodní. Rozlohou sahá až k polským hranicím, a v jejím středu se nachází oblíbený turistický cíl – Slanický ostrov. Byla vystavěna již v roce 1954 přehrazením údolní nivy. Stejně jako v případě Liptovské Mary, i zde došlo k zatopení několika vesnic. Jednou z nich byl právě i Slanický ostrov, na němž se zachoval římskokatolický kostel z roku 1769.

vodní nádrž
Orava je významné rekreační středisko.

Oravská přehrada se stala významným rekreačním a sportovním střediskem s možností ubytování a stravování. Ubytovat se můžete buď ve Slanické osadě, či v hotelu Goral. Letní turistická sezóna začíná v polovině června a končí v září. Je zde také možnost vyhlídkové plavby lodí.

Senec – Slunečná jezera

Slnečné jazerá se rozkládají na ploše větší než 120 hektarů. Svůj název dostala podle místa, kde leží. Jedná se totiž o místo, kam celoročně svítí nejvíce slunečních paprsků na celém Slovensku, a to až 2 000 hodin ročně. Kromě koupání a vodních sportů nabízí rekreační oblast ubytování, kempy a sportovní zařízení včetně volejbalu, minigolfu, obřích šachových hřišť a sáňkařských drah. Pro příznivce tenisu je atraktivní například i místní tenisová hala. Je zde také možné rybařit.

K TÉMATU  Pánevní dno není jen o inkontinenci
rekreace
Slnečné jazerá na Slovensku už jsou připravena na sezonu.

Moderní, celoročně otevřenou turistickou atrakcí je Aquathermal, kde si můžete užít horké prameny v devíti různě velkých bazénech. Tato jezera jsou ideální pro rodinnou dovolenou, teplota vody je zde průměrně 25 °C.

Zelená voda

Tento rekreační areál se nachází velice blízko našich hranic, a to přibližně 2 km od Nového Mesta nad Váhom. Sem se snadno dostanete autobusem nebo vlakem, i když nemáte auto. Turistická oblast se rozkládá na 77 ha, kde se můžete ubytovat v hotelu či chatkách, bungalovech či penzionech nebo stanech. O stravování zde také není nouze – občerstvit se je možné v restauraci i stáncích. V sezóně se pobavíte na diskotékách či jiných večerních zábavách.

paddleboard
Vodní nádrž Zelená voda přímo nahrává vodním sportům.

Zahrajete si zde tenis, plážový volejbal, fotbal, minigolf a užijete si jízdu na koni. Voda je skvělá pro windsurfing nebo jízdu na kajaku. Nebo se jen tak vydejte a půjčte si vodní šlapadla, čluny nebo se svezte na tobogánu. Ti nejmenší budou nadšení z dětské zóny. Jsou zde také skvělé podmínky pro rybolov.

Zemplínská Šírava

Tato vodní nádrž byla vybudována již v 60. letech 20. století na dně rozsáhlé sníženiny. Dříve se jí kvůli tomuto faktu přezdívalo „vihorlatské bahno“. Je hodně mělká, její největší hloubka dosahuje jen 3,5 metru a plochou má rozlohu 35 km čtverečních.

rekreace
Pro takový krásný západ slunce nemusíte jezdit moc daleko.

Na severu vodní nádrže se nachází možnost ubytování a stravování. Nejoblíbenější centra jsou Hôrka, Kaluža, Paľkov a Kamenec. Můžete si zde zapůjčit loď, šlapadla, skútry či vodní lyže. Také si zde užijete skvělé podmínky pro pěší turistiku skrze Vihorlatské vrchy.

Kam se letos vydáte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

11 nejkrásnějších trekových tras v České republice, které si užijete i sama

Nejkrásnější cyklostezky prolínající se Českem. Na kterou se vydáte vy?

Zdroje článku:
www.kiskatravel.sk, www.tripadviser.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Letadlem, autem, autobusem nebo třeba vlakem? To je jedna z otázek, kterou si pokládáme v okamžiku, kdy se chystáme do dovolenkového ráje. Pokud však hodláte vyrazit do populárních destinací, kam se dostanete vzduchem i po souši, povíme vám, proč je právě auto ideální volba.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Víme všechny dobře, že s dítětem v letadle to není vždy úplně jednoduché. Není třeba se ale ničeho obávat, pokud jste na to připravené. Jak vše zvládnout, aby byl let klidný pro vás, vaše dítě, ale také pro ostatní cestující?
Stříbrný náhrdelník je více než jen krásný. V tomto blogu najdete všechny výhody nošení stříbrného náhrdelníku. Hledáte nový náhrdelník, který byste přidaly do své šperkové kolekce, a zvažujete stříbro? Děláte skvělou volbu. Náhrdelníky ze stříbra jsou krásné, odolné a nestojí jmění. Jsou také hypoalergenní a snadno se udržují na rozdíl od mnoha jiných drahých kovů. Stříbrné náhrdelníky jsou univerzální a dostupné v široké škále stylů. Takže ať už hledáte něco elegantního, nebo dáváte přednost roztomilému a hravému vzhledu, určitě najdete ten pravý stříbrný náhrdelník pro vás. Chcete více podrobností o všech výhodách tohoto úžasného kovu?
Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
Aura nebo-li bioenergetické pole každého organismu, je něco jako atmosféra kolem země. Je to jakýsi neviditelný ochranný štít, chránící naše tělo před nemocemi a negacemi. Je aktuálním stavem toho, jak umíte věci duchovní, mentální a emoční ve svém životě prožívat a žít. Co všechno vám z fotografie aury vyčtou a jak s tím naložit? Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži a přinášíme vám zajímavá zjištění.
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Děti jsem nikdy nechtěla, a to můj přítel dobře věděl. Myslela jsem si, že náš vztah je jasně nastavený, že jsme domluvení a nic to nezmění. Právě i podle toho jsem si partnera vybírala. Dnes je ale všechno jinak, i když jsme si dávali pozor, já otěhotněla a dostala jsem se do nepříjemné situace.

Výběr článků

Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
Zdraví snad každý z nás zařadí na pomyslné příčce důležitosti na první místo. Preventivní návštěvy lékařů by měl mít každý v kalendáři a pokud ne, tak si je tam rychle napište.
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.

Nepřehlédněte

Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Pracovní ani sportovní výkony už nejsou co dřív. Únava se stupňuje a energie je na minimu. Máte-li to stejně, pak je na čase dobít „baterky“ a začít si opět užívat život naplno. Soutěžte s námi o balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který vám vrátí elán do života. Kromě životabudiče získáte i důležité vitaminy a minerály pro své srdce, jež vám za ně poděkuje.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek